Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Národní tým na MS posílí Pastrňák, chybět budou Sobotka a Krejčí

Praha – Jednu velkou posilu a jednu velkou ztrátu pro mistrovství světa v hokeji ohlásil trenér českého výběru Vladimír Vůjtek. Národní tým na šampionátu v Rusku posílí David Pastrňák z Bostonu. Chybět naopak budou Vladimír Sobotka, jenž má zdravotní potíže, a David Krejčí, kterého čeká operace kyčle.

Krejčí přiznal, že není zdravotně v pořádku, i když v závěru sezony v sestavě Bostonu nechyběl a byl by připraven nastoupit i v play-off. "Problémy mám už nejméně dvacet zápasů. Máme ale dobrý lékařský tým, díky jeho péči jsem byl schopen hrát a udržoval jsem se v dobré kondici," uvedl Krejčí. Po skončení sezony se ale rozhodl, že půjde na operaci. Krejčí figuruje v oznámené první části české reprezentace pro zářijový Světový pohár a věří, že do té doby už bude fit.

Už dříve přislíbili účast v reprezentaci z celků, které nebudou hrát v zámoří play-off, brankář Ondřej Pavelec z Winnipegu, obránci Jakub Nakládal z Calgary, Michal Jordán z Caroliny a útočníci Tomáš Plekanec z Montrealu s Jiřím Sekáčem z Arizony.

I Nakládal však měl v poslední době zdravotní problémy a jeho zapojení do přípravy není stoprocentní. "Má nějaký problém s nohou. Dostal pukem dvakrát do stejného místa," přiblížil Vůjtek s tím, že jasno by mělo být po úterní prohlídce. Jordánův příjezd závisí na tom, kdy bude jeho dceři vydán pas. "Uvidíme, kdy a jestli ho dostane," podotkl kouč.

Definitivně už padla možnost, že by tým na MS doplnili obránce Zbyněk Michálek z Arizony, který se omluvil z rodinných důvodů, a útočník Calgary Michael Frolík, který je zraněný. Výstupní prohlídka také určí, zda Arizona uvolní Martina Hanzala, jenž poslední duely kvůli zranění vynechal.

Chybět bude i Vladimír Sobotka z Omsku. Kapitán týmu z úvodu sezony má problémy se zády, které mu zabránily připojit se k přípravě mužstva. Zdravotní komplikace z kádru vyřadily i útočníka Romana Horáka z Podolsku. Kouč národního týmu tak má aktuálně k dispozici 28 hráčů. "Vladimír Sobotka už je týden doma z Ruska, ale bohužel jeho zdravotní stav mu nedovolí jet na mistrovství světa," řekl Vůjtek.

Trenéři na další posily z NHL klidně počkají

Vůjtek se svými asistenty se rozhodli, že nebudou oslovovat Patrika Eliáše z New Jersey, který se v závěru klubové sezony vrátil po zranění do sestavy Devils. "Na vteřinu jsem o něm zauvažoval, ale jen na vteřinu. Přece jen je to hráč, který je zkušený, ale v letošním roce odehrál jen tři zápasy, což je za čtyři měsíce k nominaci na mistrovství světa málo," vysvětlil osmašedesátiletý trenér.

Až na Plekance by se hráči z NHL měli k týmu připojit příští týden a odletět k zápasům do Finska. Jordán, Nakládal a Sekáč budou bojovat i o to, aby se reprezentaci pro MS udrželi. "Jsou tam hráči, kteří hráli v Americe málo a musí předvést svoje přednosti před hráči z Evropy," uvedl Vůjtek obecně.

S předstihem zároveň potvrdil, že je připraven čekat i na další posily z NHL - na hráče, kteří vypadnou v prvním kole play-off. "Mám to v plánu. První kolo skončí nejpozději 27. dubna, takže je dost času, aby hráči mohli přijet a zařadit se do týmu," řekl Vůjtek. Připraven oslovit je prý prakticky všechny hráče, kteří vypadnou.

K týmu se nově připojili hráči Plzně a Mladé Boleslavi: obránci Tomáš Voráček, Marek Trončinský, Jakub Jeřábek a útočníci Richard Jarůšek, Tomáš Urban a Dominik Kubalík.

Voráček přitom měl v závěru semifinále play-off zdravotní problémy, nyní už je ale připraven. "Měl jsem naražený sval z kolene, takže jsem potřeboval dva tři dny volna. Bohužel jsem musel vynechat poslední zápas s Libercem, ale trenéři mi zavolali a řekl jsem, že jsem ready," uvedl Voráček. "Teď jsem připravený porvat se o místo," řekl mladoboleslavský bek.

Aktuální složení týmu:

Brankáři: Dominik Furch (Omsk/KHL), Pavel Francouz (Čeljabinsk/KHL), Jakub Kovář (Jekatěrinburg/KHL).

Obránci: Milan Doudera, Josef Hrabal (oba Třinec), Marek Trončinský, Tomáš Voráček (oba Mladá Boleslav), Jakub Jeřábek (Plzeň), Jan Rutta (Chomutov), Michal Kempný (Omsk/KHL), Jan Kolář (Chabarovsk/KHL), Tomáš Kundrátek (Slovan Bratislava/KHL), Petr Zámorský (Örebro/Švéd.).

Útočníci: Richard Jarůšek, Tomáš Urban (oba Mladá Boleslav), Roman Červenka (Chomutov), Rudolf Červený (Hradec Králové), Petr Holík (Zlín), Jan Hruška (Kometa Brno), Dominik Kubalík (Plzeň), Lukáš Kašpar (Slovan Bratislava/KHL), Petr Koukal (Jekatěrinburg/KHL), Robert Kousal (Novokuzněck/KHL), Lukáš Radil (Spartak Moskva/KHL), Tomáš Vincour (Novosibirsk/KHL), Martin Zaťovič (Togliatti/KHL), Tomáš Zohorna (Chabarovsk/KHL), Milan Gulaš (Färjestad/Švéd.).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články