Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Národní tým bude obhajovat triumf na Švédských hrách. Jediný nováček je Flek, vrací se Furch

Jediného nováčka povolal do výběru pro únorové Švédské hry ve Stockholmu kouč Miloš Říha. Útočník Jakub Flek z Karlových Varů je v nominaci českých hokejistů na další díl Euro Hockey Tour. Poprvé od mistrovství světa v roce 2018 v Dánsku se vrací obránce Libor Šulák z finské Kouvoly a útočník Tomáš Hyka z Čeljabinsku. Ve čtyřiadvacetičlenném kádru je deset hráčů z extraligy a čtrnáct krajánků.

Jakub Flek
zdroj: ČTK autor: David Taneček

Z původní nominace se skoro polovina změnila. Zase jsme poskládali mužstvo z hráčů z mladší, starší i střední generace, kteří se účastnili turnajů. Ještě máme dvě tři jména, která bychom chtěli doplnit tak, abychom měli dva brankáře, deset obránců a patnáct útočníků," řekl trenér Miloš Říha, který se chystá doplnit ještě trojici do ofenzivy.

Sedmadvacetiletý Flek měl debutovat už na prosincovém Channel One Cupu v Plzni a Moskvě, ale nakonec se omluvil kvůli zranění. V extralize si v této sezoně připsal ve 41 zápasech 31 bodů za 13 branek a 18 asistencí.

Je nám líto, video expirovalo.
Říha skládal těžce tým pro švédský turnaj. Chybět bude Gulaš

Po nejdelší pauze se představí sparťanský obránce Jan Košťálek, který hrál za národní tým v dubnu 2017. O sedm měsíců později reprezentoval bek David Němeček z Raumy. Poprvé od prosince 2018 bude v národním mužstvu brankář Dominik Furch z Örebra.

"Opět jsme chtěli rozšířit obzor obránců, abychom je viděli a zjistili, jak na tom na mezinárodní úrovni jsou. Jestli nám budou do toho zapadat po charakterové i herní stránce," řekl Říha na adresu Šuláka a Němečka, kteří působí ve Finsku.

Modré logo a oranžová stužka. Hokejisté podpoří projekt na léčbu leukémie

Česká hokejová reprezentace, ale i týmy extraligy, první ligy a univerzitní ligy se na začátku února zapojí do projektu "O kapku lepší hokej", jehož cílem je podpora léčby leukémie. Reprezentační hokejisté nastoupí se speciálním modrým logem s oranžovou tužkou na dresech, hráči domácích soutěží jej budou mít na helmách a hokejkách. Inspirací je zavedený projekt Hockey Fights Cancer (hokej bojuje s rakovinou) z NHL.

Říha se pozastavil nad tím, že v reprezentační přestávce hrají extraligový zápas Sparta a Vítkovice. "Chápu, že asi hledali těžko volný termín v O2 areně, ale myslím si, že reprezentační pauza by měla být pro reprezentanty a klubové záležitosti by měly jít trošku stranou," uvedl. Přesto do výběru zařadil sparťany Jana Košťálka a Michala Řepíka.

Stejně jako před minulými turnaji se ale rozhodl nenominovat hráče z klubů, které hrají na mezinárodní scéně. Tentokrát se jedná o Hradec Králové, který v úterý čeká finále Ligy mistrů.

České hokejové hry se budou hrát opět v Brně

České hokejové hry se letos opět uskuteční v Brně. Vedení Českého svazu ledního hokeje uvažovalo o tom, že by se generálka na mistrovství světa odehrála v pražské O2 areně, ale na začátku května se tam bude konat mistrovství Evropy v judu. Češi se v DRFG Areně postupně utkají s Finskem (30. dubna), Švédskem (2. května) a Ruskem (3. května). 

Český tým se sejde v pondělí v pražském Edenu. Do třetího turnaje Euro Hockey Tour vstoupí ve čtvrtek 6. února proti domácímu Švédsku. V sobotu nastoupí proti Finsku a v neděli se utká s Ruskem. Po dvou turnajích vedou čeští hokejisté tabulku s 11 body o skóre před Finskem a se čtyřbodovým náskokem před Švédskem a Ruskem.

"Sestava je trošku okleštěná a oslabená, ale věřím, že ostatní se budou chtít ukázat a turnaj dopadne dobře," řekl Říha. "Už na začátku sezony jsme avizovali, že zatímco loni jsme hledali mužstvo a nešlo nám tolik o výsledek, tak letos chceme vyhrávat," podotkl kouč, jehož výběr bude na severu Evropy obhajovat prvenství z loňského roku.

Nominace českých hokejistů na Švédské hry ve Stockholmu (6.-9. února):

Brankáři: Dominik Furch (Örebro/Švéd.; 27 zápasů), Roman Will (Rögle/Švéd.; 4),

obránci: Lukáš Klok (18 zápasů/1 branka), David Němeček (oba Lukko Rauma/Fin.; 4/0), Jan Košťálek (Sparta Praha; 3/0), Michal Moravčík (Litvínov; 35/1), David Musil (Třinec; 28/0), Jakub Jeřábek (Podolsk/KHL; 52/5), Jakub Krejčík (Kärpät Oulu/Fin.; 96/3), Vojtěch Mozík (Färjestad/Švéd.; 42/4), David Sklenička (Jokerit Helsinky/KHL; 35/1), Libor Šulák (KooKoo Kouvola/Fin.; 22/1),

útočníci: Michal Kovařčík (1/0), Matěj Stránský (oba Třinec; 13/2), Jakub Flek (Karlovy Vary; 0/0), Radan Lenc (Liberec; 21/3), Michal Řepík (Sparta Praha; 80/27), Martin Zaťovič (Kometa Brno; 70/18), Radim Zohorna (Mladá Boleslav; 12/0), Tomáš Filippi (Magnitogorsk/KHL; 45/5), Robin Hanzl (Spartak Moskva/KHL; 41/8), Tomáš Hyka (Čeljabinsk/KHL; 23/6), Jan Kovář (Zug/Švýc.; 129/31) Hynek Zohorna (Chabarovsk/KHL; 32/4).

Náhradníci - brankáři: Dominik Frodl (Plzeň); obránci: Ondřej Dlapa, Marek Hrbas (oba Mladá Boleslav), Ronald Knot (Liberec), Filip Pyrochta (Kometa Brno), útočníci: Ondřej Najman, David Šťastný, Adam Zbořil (všichni Mladá Boleslav), Ondřej Kovařčík (Třinec), Adam Musil (Liberec), Šimon Stránský (Kometa Brno).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články