Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Napotřetí to vyšlo. Češi i díky dvěma zásahům Kašpara udolali Finsko

Oulu – První dva duely v sezoně čeští hokejisté s Finskem prohráli. Napotřetí se jim však podařilo negativní sérii zlomit. Svěřenci Vladimíra Vůjtka výběr Suomi porazili na jeho ledě v rámci Euro Hockey Tour 3:2 a vyhráli tak v přípravě na mistrovství světa čtvrtý z pěti zápasů. Největší hvězdou střetnutí se stal Lukáš Kašpar, jenž zaznamenal hned dvě branky.

Kašpar překonává Koskinena v utkání EHT Finsko - Česko
zdroj: ČTK/AP/ autor: Timo Heikkala

V úvodu utkání se činili oba brankáři. Furcha prověřili Kukkonen a Markus Granlund, Koskinen zase musel zasahovat po pokusech Kubalíka, Červenky a Jordána. V sedmé minutě se radovali z vedení Češi. Kašpar naskočil ze střídačky, najel si za obranu na Kempného přihrávku vzduchem a finského gólmana, který šel do rozkleku, prostřelil pod pravý beton.

Finové se snažili rychle odpovědět a dočkali se v polovině úvodního dějství. Jere Sallinen našel mezi kruhy staršího bratra Tomiho a Furch také kapituloval. Otočit stav mohl Mallinen. Na druhé straně se natlačil před finskou branku Zohorna, ale za Koskinena puk nedotlačil. Před Furchem neuspěl dorážející Pyörälä.

Vůjtkův tým se 52 vteřin před koncem první třetiny dostal znovu do vedení. Tvrdou ránou od modré čáry nad ledem se trefil k pravé tyči obránce Kempný. Člen nominace na zářijový Světový pohár v Torontu se radoval v 27. utkání v národním týmu z premiérové trefy.

V druhém dějství nejdříve kryl Furch Granlundovu teč, pak se skóre dvakrát změnilo při Sekáčově vyloučení na dvě plus dvě minuty za hru vysokou holí. V 27. minutě Granlund efektní zadovkou poslal puk z levého na pravý kruh Ahovi a osmnáctiletý talent místního Kärpätu trefil levý horní roh Furchovy branky.

Za 72 vteřin získali potřetí v zápase vedení hosté. Nejdříve nepřekonal Furcha Jormakka, který o chvíli později fauloval unikajícího Kašpara. Z nařízeného trestného střílení použil útočník Slovanu Bratislava opět své oblíbené zakončení mezi nohy a Koskinen byl bezmocný.

Další šanci měl Granlund, který se jako jediná z posil Suomi z NHL zařadil do sestavy. V 34. minutě při hře čtyř proti čtyřem mohl zvýšit Kempný, který trefil od modré čáry levou tyč. Znovu odpovědět se snažili Hartikainen a Tomi Sallinen, nebezpeční byli i Češi.

Na začátku třetí třetiny měl šanci Pyörälä, Furch zasáhl. Koskinen vyrazil Jeřábkovu nebezpečnou střelu. Dvě šance na vyrovnání měl opět útočník Oulu Pyörälä. Nejdříve střílel z mezikruží a pak při Kubalíkově trestu neuspěl ani po úniku s blafákem.

Furch odolal i při Hartikainenově příležitosti, na druhé straně zahrozil Jarůšek. Skóre se nezměnilo ani v závěrečné power play, při které Gulašův pokus minul prázdnou branku.

Finsko - ČR 2:3 (1:2, 1:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 11. T. Sallinen (J. Sallinen, Ahonen), 27. Aho (Markus Granlund, Hietanen) - 7. Kašpar (Kempný, Jordán), 20. Kempný (Kundrátek, Koukal), 28. Kašpar z trestného střílení. Rozhodčí: Sjöqvist, Harnebring (oba Švéd.) - Sormunen, Nieminen (oba Fin.). Vyloučení: 1:4. Využití: 1:0. Diváci: 5893.

Finsko: Koskinen - Hietanen, Jaakola, Kukkonen, Salmela, Virtanen, Ahonen, Melart - Aho, Markus Granlund, Pyörälä - Jormakka, Koskiranta, Erkinjuntti - J. Sallinen, T. Sallinen, I. Filppula - Hartikainen, Malinen, Saarela. Trenér: Kari Jalonen, Jukka Rautakorpi a Ville Peltonen.

ČR: Furch - Jeřábek, Jordán, Kundrátek, Kempný, Zámorský, Kolář II, Hrabal, M. Doudera - Gulaš, Červenka, Vincour - Kašpar, Koukal, Zaťovič - Sekáč, P. Holík, D. Kubalík - Jarůšek, Kousal, T. Zohorna. Trenéři: Vladimír Vůjtek starší, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články