Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Nájezdy se líbí, v NHL zřejmě budou rozhodovat i nadále

New York - Zápasy NHL, které skončí i po prodloužení remízou, by i nadále v nejbližší budoucnosti měly rozhodovat samostatné nájezdy. U příležitosti víkendového Utkání hvězd v Ottawě to potvrdil komisionář zámořské hokejové soutěže Gary Bettman. Nájezdy mají podle všeho výrazně více příznivců než odpůrců.

Ondřej Pavelec
zdroj: AP autor: Gary Wiepert

Ačkoliv zavedení pravidla v sezoně 2005/06, kdy se NHL snažila přilákat fanoušky zpět do hledišť po roční výluce, provázely i skeptické hlasy, zdá se, že vedení soutěže nemá důvod ke změně. "Všechny průzkumy, které pravidelně děláme, jasně vypovídají, že naši fanoušci mají rozstřely rádi," uvedl Bettman, i v souvislosti s tím, že v létě vyprší kolektivní smlouva a není vyloučeno, že v té nové může být opět zahrnuto i několik změn v pravidlech. "Když se podíváme na čísla, souhlasí 70 až 80 procent, což je vysoké číslo," dodal Bettman.

Díky nájezdům také o něco zhoustl již tak tuhý boj o postup do play-off, neboť v remízovém duelu se rozdělí celkem tři body, zatímco vítěz zápasu v základní hrací době získává dva body, poražený nic. Z dosud odehraných 735 duelů této sezony se bod navíc takto rozděloval ve 164 případech, tedy ve více než 22 procentech utkání. A nájezdy musely o vítězi rozhodnout v 95 utkáních.

"Lidé chtějí vidět některý z týmů vyhrát. Nechtějí odcházet s prázdným pocitem pocitem ve stylu 'to byla dneska opravdu dobrá remíza'," myslí si trenér Minnesoty Mike Yeo, jehož tým má na kontě v tomto ročníku už deset rozstřelů, společně s New Jersey a Los Angeles nejvíce v celé lize.

Vzrušující náhoda

A zdá se, že rozhodnutí v dovednostní soutěži vítají i hráči. "Je to vzrušující. Lidé to chtějí vidět, chtějí sledovat souboje jeden na jednoho," míní útočník Corey Perry z Anaheimu. "Spousta fanoušků to nejspíš ocení, když někdo vyhraje. Nemáte remízu jako ve fotbale. Myslím, že je to dobrá věc," prohlásil český útočník a dlouholetá opora Colorada Milan Hejduk. Bilance jeho týmu Avalanche v této sezoně je zatím stoprocentní - sedm výher ze sedmi sérií. Colorado vyhrálo nájezdy už desetkrát za sebou a jediná výhra ho dělí od rekordu Dallasu z ročníku 2005/06.

Ne všechny názory jsou ale tak pozitivní. "Pro fanoušky je to hodně zajímavé a užívají si to, ale myslím si, že lepší způsob, jak zápas rozhodnout a ukončit, je prodloužení s hrou čtyři na čtyři. Nejsem velkým fanouškem nájezdů, ale beru to, jak to je," prohlásil kanonýr Marián Gaborík z New York Rangers. "Mám z toho smíšené pocity. Nájezdy jsou hodně o náhodě, neboť se netýkají celého týmu. Nejobtížnější na tom je, že když máte určitou skupinu hráčů na nájezdy a těm se v nich nedaří, padá příliš viny pouze na určité lidi," myslí si brankář Montrealu Carey Price. "Ale zase je to lepší, než aby zápas neměl vítěze," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články