Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Nahlásil pokus o korupci. Mladý brankář za čin obdržel cenu fair play

Praha – Dostal nabídku, aby prodal zápas v juniorské extralize. Odmítl a ještě celou situaci nahlásil. Za tento čin mladý hokejový brankář Litvínova Patrik Spěšný obdržel hlavní cenu Českého klubu fair play za rok 2014. Za celoživotní postoj klub ocenil sedmaosmdesátiletého Rudolfa Baťu, bývalého hokejového rozhodčího a fotbalového funkcionáře.

Ceny fair play
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Další hlavní cenu za čin dostaly na slavnostním vyhlášení v Praze orientační běžkyně Markéta Vandasová a Zuzana Čechová. Obě přerušily závod Českého poháru štafet, aby pomohly soupeřce, kterou napadl roj sršňů.  "My Češi jsme féroví a máme základní smysl pro fair play. Pšenka fair play tady určitě kvete," řekl předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Spěšného před utkáním juniorské hokejové extraligy kontaktoval soupeř z Českých Budějovic s nabídkou, aby pomohl ovlivnit výsledek. "Bylo to před zápasem, ještě jsem byl doma, tak mi napsal na facebook. Nabídku stupňoval třikrát, když jsem odmítl. Řekl jsem to tátovi a ten mi poradil, ať to řeknu trenérovi, což jsem udělal, abych mohl v klidu chytat a nestrachoval se, že to zkazím," řekl Spěšný při vyhlášení.

Je nám líto, video expirovalo.
Rudolf Baťa dostal za celoživotní postoj ke sportu cenu Českého klubu fair play

Brankář informoval trenéry Roberta Reichla a Jaroslava Hübla, zápas byl odložen a disciplinární komise svazu zakázala iniciátorovi na rok činnost. Mnozí hokejoví fanoušci jednání mladého litvínovského gólmana ocenili, pro jiné se naopak stal terčem urážek. "Někteří můj čin pochopili, jiní ne," řekl Spěšný.

Baťa se po kariéře hokejového rozhodčího stal neméně uznávaným fotbalovým funkcionářem. Dlouhá léta byl generálním sekretářem svazu, pak mezinárodním sekretářem Sparty a členem komisí UEFA. Oba sporty ho zařadily do Síně slávy. "Je toho v krátké době až dost, ale nesmírně si toho vážím," řekl Baťa.

Pískal na hokejových mistrovstvích světa i olympijských turnajích, nejvíc vzpomínek v něm však zanechala proslulá "série století" mezi Kanadou a Sovětským svazem z roku 1972. "Tři zápasy jsem odpískal v Moskvě a jeden v Kanadě. Kanaďané pak jeli do Prahy k přátelskému utkání a vyžádali si mě jako sudího. To bylo velice příjemné," řekl před časem.

Také mezi držiteli dalších cen se objevila řada hokejistů. Diplomy nebo děkovné dopisy za opravení výroku rozhodčího dostali například Lukáš Pech a Adam Polášek ze Sparty, Petr Ton z Komety Brno, zlínský brankář Libor Kašík nebo Ondřej Kovařčík z Třince. Klub fair play ocenil také činy stolního tenisty Lubomíra Pišteje, příbramského fotbalisty Tomáše Zápotočného nebo životní postoje dostihové trenérky Martiny Jelínkové-Růžičkové.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články