Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Na Švédy znovu platila aktivita a vysunutý forčeking, v Leksandu se radovali Říhovi svěřenci

Národní tým má za sebou povedený start do nové sezony. Svěřenci Miloše Říhy zvládli vstup do Turnaje Karjaly a ve švédském Leksandu Češi porazili tamní výběr 3:1. Mikael Wikstrand sice zareagoval na trefu Dmitrije Jaškina, ale výhru zařídili Jan Kovář a Michal Řepík. Gólman Roman Will neměl tolik práce, ale v závěru byl hlavním faktorem českého úspěchu. Přímý přenos druhého utkání českého týmu proti Finsku sledujte v sobotu na programu ČT sport a na webu ctsport.cz od 16:10.

Dmitrij Jaškin
zdroj: ČTK/AP autor: Ulf Palm

"Můžu být velice spokojený, protože na ty tři tréninky a taktiku, kterou jsme klukům vysvětlovali, jsme to zvládli. Myslím, že jsme byli od začátku zápasu lepší a lépe jsme bruslili. V té první třetině jsme si vytvořili takové tři šance, kdy jsme nebyli důrazní na brankovišti, ale sami jsme Švédy k ničemu nepustili. Možná v přesilovkách měli dvě šance, ale jinak jsme ten zápas zvládli bravurně," hodnotil zápas hlavní trenér Říha starší.

Premiéru v reprezentačním dresu si odbyl šestadvacetiletý útočník Lukáš Sedlák. Na postu asistenta trenéra byl poprvé oficiálně Miloš Říha mladší, jenž mužstvu vedenému jeho otcem vypomáhal již v průběhu minulé sezony.

Úvodní dvacetiminutovka v sezoně na mezinárodní scéně příliš vzruchu nenabídla. Z obou gólmanů byl trochu překvapivě tím více zaměstnaným Švéd Reideborn. Hráči Tre kronor vyslali na Willa, který dostal přednost před Langhamerem a Vejmelkou, za první třetinu pouhé tři střely.

První velkou možnost ke změně skóre přineslo Klingbergovo podražení ze začátku šesté minuty. V následné přesilovce byl Řepík na chvilku sám před Reidebornem, prostřelit ho ale nedokázal, vzápětí se neujala ani Nestrašilova dorážka. Slibný byl později i Pavlíkův pokus z kruhu, který Reideborn vytěsnil se štěstím hřbetem lapačky.

Ve 22. minutě Češi špatně vystřídali, nejenže ale zvládli oslabení bez úhony, Doudera navíc při útočném výpadu notně pozlobil Reideborna. Nedlouho poté už se hosté radovali: Krejčík nahodil puk od modré čáry, ten se odrazil od jednoho z domácích hráčů k Jaškinovi, který parádní ranou z úhlu pod horní tyčku otevřel skóre.

Před polovinou zápasu přišla zdařilá pasáž Seveřanů. A vyrovnávacím gólem ji korunoval Wikstrand, jenž přesnou ranou zápěstím s pomocí brankové konstrukce překonal Willa.

Na konci 34. minuty se ale Švédové podruhé dopustili prohřešku proti pravidlům a tentokrát už přišel i trest. Nestrašil našel od postranního hrazení prudkou přihrávkou rozjetého Kováře, který nastavil z bekhendu hůl a Reideborn neměl nejmenší šanci zareagovat.

Krátce poté hráli Češi opět v šesti, domácí tým ale přesilovku nevyužil. Střely na branku byly po dvou třetinách 24:9, z této velké převahy vytěžili hosté jen těsné vedení 2:1.

Ve třetím dějství ho čeští hokejisté velmi pozorně bránili, a když už si Švédové našli cestu do zakončení, ztroskotali na pozorném Willovi. Největší šanci na vyrovnání měl v polovině třetiny Friberg, když zakončoval bekhendem z otočky do odkryté branky, ale kotouč zastavila závora v podobě Willovy hole na brankové čáře.

Už 140 sekund před vypršením základní hrací doby sáhli domácí ke hře bez brankáře, ale prodloužení definitivně odmítl Řepík.

"Neviděl jsem tam z pohledu defenzivy vůbec žádný problém. Kluci hráli opravdu výborně. Pomohli mi. A ty střely, které prošly, byly takové, co musí gólman chytit. Kluci mi tam udělali prostor, takže jsem na to viděl. Skvěle bojovali, byl to super výkon po taktické stránce, byla tam obětavost. Myslím si, že můžeme být spokojení. Ukázali jsme cestu, jakou chceme hrát," uvedl Will.

Turnaj Karjaly, součást Euro Hockey Tour (Leksand):

ČR - Švédsko 3:1 (0:0, 2:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 25. Jaškin (Krejčík), 35. Jan Kovář (Nestrašil), 59. Řepík (Nestrašil) - 31. Wikstrand (Rödin). Rozhodčí: Morozov, Fatějev (oba Rus.) - Persson, Nordlander (oba Švéd.). Vyloučení: 6:3. Využití: 1:0. Diváci: 5078.

ČR: Will - Šustr, Jeřábek, Moravčík, Krejčík, Zámorský, M. Doudera, Pyrochta, Galvas - Řepík, Jan Kovář, Nestrašil - H. Zohorna, T. Zohorna, R. Zohorna - Jaškin, Sedlák, T. Rachůnek - M. Stránský, Filippi, R. Pavlík. Trenéři: Miloš Říha st., Miloš Říha ml., Robert Reichel a Karel Mlejnek.

Švédsko: Reideborn - Sellgren, Wikstrand, Nilsson, Alsing, Lundberg, Bertilsson - Lindqvist, Berglund, Rödin - Zaar, Händemark, Bromé - C. Klingberg, Sundström, O. Lindberg - Brodin, L. Johansson, Friberg. Trenéři: Johan Garpenlöv a Markus Akerblom.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články