Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Na Švédské hry jede Vokoun, Jágr zřejmě ne

Praha - Brankář Tomáš Vokoun z Floridy podle předpokladů nechybí v širší, dvaatřicetičlenné nominaci na turnaj LG Hockey Games ve Stockholmu. Vedle Vokouna pozval hlavní kouč Vladimír Růžička na Švédské hry také další dvě posily ze zámořské NHL - gólmana Ondřeje Pavelce z Atlanty a útočníka Jakuba Voráčka z Columbusu. Ve zveřejněné nominaci figuruje i jméno hvězdného útočníka Jaromíra Jágra z Omsku, který by však ve Švédsku na přelomu dubna a května neměl startovat. Podle Růžičky se připojí ke zbytku týmu až den po turnaji 3. května.

"S Jardou jsme se domluvili, že by mu měl stačit jeden přípravný zápas s Běloruskem. Nechávám to na něm," uvedl Růžička. Ve stejném období by měl dorazit také obránce Michal Rozsíval z New York Rangers, s nímž reprezentační kouč počítá pro světový šampionát.

Naopak jasná Růžičkova brankářská jednička Vokoun, který byl hlavní oporou na únorových olympijských hrách ve Vancouveru, si ve Stockholmu zachytá. "Měl by asi odchytat dvě utkání, protože neměl delší dobu zápas. Trénuje a udržuje se, podobně jako Jarda Jágr," doplnil Růžička. Vokoun přiletí z Floridy rovnou do Stockholmu. Ve finále Kontinentální ligy bojuje bek Filip Novák v dresu Balašichy a v semifinálové fázi finské ligy jsou s TPS Turku útočníci Michal Birner a Tomáš Plíhal.

Je nám líto, video expirovalo.
Reakce Vladimíra Růžičky

"Je to trošku širší nominace. Do Švédska pojedeme s osmi obránci, třinácti útočníky a uvidíme, jestli vezmeme k Tomáši Vokounovi jednoho nebo dva brankáře," doplnil Růžička. Nejdříve ve středu se k mužstvu připojí brankář Marek Schwarz z extraligové Mladé Boleslavi, který teprve v neděli skončil sezonu v baráži proti Chomutovu. "U Marka se ještě rozhodneme, kdy se zapojí."

Oproti kádru, který absolvoval minulý týden soustředění v Prostějově a přípravné zápasy se Slovenskem, není v nominaci vedle už v sobotu vyřazených Tomáše Kůrky, Michala Vondrky, Petera Jánského a Lukáše Květoně další šestice hráčů - brankáři Jaroslav Hübl z Litvínova, Jakub Sedláček ze Zlína, obránce Josef Hrabal z Třince, útočníci David Květoň s Martinem Růžičkou z Třince a Milan Gulaš z Českých Budějovic. Ti však s mužstvem v přípravě ještě zůstanou. "Budou teď s námi trénovat a můžou se zapojit i dál. Jsou v pozici náhradníků," doplnil Růžička.

Na úterním srazu v pražské Tesla Aréně se budou nově hlásit Voráček s Pavelcem, slávista Roman Červenka a Miroslav Blaťák z Ufy. Voráček, ale i Pavelec, který byl na olympiádě ve Vancouveru, čekají na svůj premiérový start v reprezentaci. Pavelec zatím jen kryl záda Vokounovi.

Závěrečná příprava začne 4. května

Český národní tým se sejde v úterý ve 14:00 v pražské Tesla Aréně, kde bude trénovat do pátku. V další přípravě bude pokračovat od pondělka 26. dubna v pražských Letňanech, do Stockholmu pak zamíří ve čtvrtek, v den prvního utkání závěrečného dílu Euro Hockey Tour s domácím Švédskem. O dva dny později změří síly s Finskem a v neděli s Ruskem.

Na závěrečnou část přípravy na květnový světový šampionát se hráči sejdou opět v úterý 4. května v pražské O2 Aréně, kde o dva dny později sehrají generálku proti Bělorusku. V pátek 7. května se vydají do Mannheimu a do turnaje vstoupí v neděli 9. května proti Francii.

Nominace na turnaj LG Hockey Games

Brankáři: Marek Schwarz (Mladá Boleslav), Jakub Štěpánek (Vítkovice), Ondřej Pavelec (Atlanta/NHL), Tomáš Vokoun (Florida/NHL), 

Obránci: Michal Barinka, Vladimír Sičák (oba Vítkovice), Petr Gřegořek (České Budějovice), Jiří Hunkes (Liberec), Jakub Nakládal (Pardubice), Ondřej Němec (Karlovy Vary), Miroslav Blaťák (Ufa/KHL), Petr Čáslava (Timra/Švéd.), Angel Krstev (Färjestad/Švéd.), Tomáš Mojžíš (MODO Hockey/Švéd.), Filip Novák (Balašicha/KHL), Karel Rachůnek (Dynamo Moskva/KHL), 

Útočníci: Petr Vampola, Jan Kovář (oba Plzeň), Petr Koukal, Petr Sýkora (oba Pardubice), Jaromír Jágr, Jakub Klepiš (oba Omsk/KHL), Jan Marek, Tomáš Rolinek (oba Magnitogorsk/KHL), Michal Birner, Tomáš Plíhal (oba TPS Turku/Fin.), Roman Červenka (Slavia Praha), Petr Hubáček (Kometa Brno), Marek Kvapil (Vítkovice), Lukáš Kašpar (Oulu/Fin.), Jiří Novotný (Mytišči/KHL), Jakub Voráček (Columbus/NHL).

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články