Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Na padesátku gólů bych dosáhl moc rád, přeje si Pastrňák

David Pastrňák překonal čtyřicetibrankovou hranici a rozhodně nehodlá se střílením gólů přestat. Třiadvacetiletý havířovský rodák navíc může napodobit Jaromíra Jágra a stát se druhým českým hokejistou, který pokoří v jednom ročníku NHL stobodovou hranici.

David Pastrňák pálí
zdroj: ČTK/AP autor: Charles Krupa

Čtyřicítku prolomil Pastrňák poprvé. V předchozích třech letech nastřílel 34, 35 a naposledy 38 gólů, když ho o lepší výsledek připravilo kuriózní zranění mimo led. "Jsem za to samozřejmě šťastný. Jde o něco, co se mi v kariéře dosud nepovedlo, takže jsem z toho nadšený. Ale nedokázal bych to bez spoluhráčů. Patří jim za to velký dík, snad nám to tak půjde i nadále," řekl Pastrňák.

Středeční Pastrňákův hattrick, jímž se dostal na součet 41 gólů, byl o to sladší, že ho zaznamenal při výhře 4:1 proti Canadiens. "Je to s nimi vždy velký zápas. Montreal je samozřejmě ohromným rivalem. Je to vždy zábava, ať už pro fanoušky, nebo když takový zápas hrajete přímo na ledě. Bylo to vzrušující a my jsme samozřejmě rádi, že z takového zápasu máme dva body," pochvaloval si Pastrňák.

Bostonu, který je nejlepším týmem soutěže, zbývá do konce základní části odehrát 24 zápasů. Před Pastrňákem se tak otevírá možnost dosáhnout na hranice extratřídy - 50 gólů a 100 bodů. Z českých hokejistů dali alespoň 50 branek dosud jen Jaromír Jágr (třikrát) a Milan Hejduk. Na trojciferná čísla v bodech dosáhl jen Jágr.

S 81 body už vyrovnal Pastrňák osobní maximum z loňska. V kanadském bodování je druhý, mezi střelci vede. Matthews a Ovečkin jsou shodně na 40 gólech. "Bylo by vážně hezké dosáhnout na tu padesátku. Když budu dál takhle pracovat, mohl bych to dokázat," uvedl před pár dny vítěz ankety Zlatá hokejka z předchozích tří let.

"Stal se z něj opravdu elitní hráč. Už jen fakt, že je schopen si pořád hledat další cesty, aby dával góly, přestože si ho soupeři hodně hlídají, je naprosto úchvatný. Takových hráčů je v lize málo. On se ale dokáže prosadit v různých situacích. Navíc stále zlepšuje i defenzivu. Chce vyhrávat a je to skvělý spoluhráč. Bude to ještě dlouho úžasný hokejista," prohlásil na jeho adresu spoluhráč z útoku Brad Marchand.

Slova chvály měl pro Pastrňáka i obránce Montrealu Marco Scandella. "Mám pocit, že má vše, takový kompletní balíček dovedností. Je rychlý, má vynikající střelu a dobré ruce," prohlásil. "V té jejich lajně zapadá vše do sebe, dokážou se skvěle najít. Když proti nim chcete uspět, musíte rozhodně odvést lepší práci než my," dodal Scandella.

Zdroj
ČT sport, ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články