Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Na nic si nehrál, ale u hráčů měl respekt, vzpomíná na Augustu Ujčík

Jihlava - Pojily je vazby na Duklu Jihlava, ale hlavně ty reprezentační, hned dvakrát vyhrál Viktor Ujčík pod vedením Josefa Augusty mistrovství světa. Na velikána českého hokeje, který v sedmdesáti letech podlehl rakovině, bude Ujčík vzpomínat zejména jako na svérázného, ale férového trenéra, který měl u hráčů přirozený respekt.

Josef Augusta
zdroj: ČTK autor: Doležal Michal

"Budu na pana Augustu vzpomínat samozřejmě v dobrém. Byl to svérázný trenér, jak jsme tak z Vysočiny už zvyklí, ale člověk u něho vždy věděl, na čem je," řekl Ujčík.

Při trenérské dráze mu podle něho jednoznačně pomohlo, že sám hokej hrával na nejvyšší úrovni.

"Bylo vidět, že ví, o čem mluví, že si tím hokejem prošel. Na nic si nehrál a u hráčů měl respekt, choval se k nim férově," doplnil Ujčík, jenž sám nyní v Jihlavě působí jako asistent hlavního kouče Petra Vlka.

Je nám líto, video expirovalo.
Ve věku 70 let zemřel Josef Augusta

Hokej pod Augustou si užíval. "Nesvazoval nás přehnaně taktickými pokyny. Jasně, že něco bylo dopředu dané, ale nechával nám jinak při zápasech volnost," připomněl Ujčík, který pod Augustou jakožto asistentem trenéra vstoupil v Jihlavě do extraligy.

Zprávy o úmrtí ho nepřekvapily. I proto, že s Augustovým synem Patrikem vede jihlavské juniory.

"Vzhledem k tomu jsem nebyl nijak zaskočený. Přesně jsem věděl, jaká ta situace je. Je to samozřejmě hrozně smutná věc, na druhou stranu ale chápu, že už to pro pana Augustu muselo být vysvobození," uvedl Ujčík.

Kromě společných sportovních úspěchů má na Augustu pěkné vzpomínky i mimo led. A jedna se mu vybavila okamžitě.

"Jeli jsme spolu tehdy na sraz nároďáku a já jsem řídil. Už jsme docela spěchali, jenže dálnice před Prahou byla zacpaná, tak jsme to brali po menších silnicích různýma zkratkama. Když jsme úspěšně dojeli a pan Augusta vystoupil z auta, jen se oklepal a prohlásil: 'Tak s tebou už nikdy,'" smál se Ujčík.

"Chechtal se u toho a samozřejmě pak na cestě zpátky jel se mnou znovu, ale to už jsme jeli v klídku a po dálnici," dodal Ujčík.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články