Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Na MS se musí reprezentace po pěti letech obejít bez Kováře, nepojede ani Vondrka

Trenér Josef Jandač nemůže počítat při stavbě týmu pro hokejové mistrovství světa v Dánsku s dalším klíčovým hráčem a členem olympijského týmu. Kvůli fyzické i psychické únavě se mu omluvil útočník Jan Kovář. Osmadvacetiletý centr přitom reprezentoval nepřetržitě na všech šampionátech od své premiéry v roce 2013. Kouč národního týmu nepočítá ani s využitím dalšího zkušeného útočníka Michala Vondrky.

Jan Kovář s Josefem Jandačem
zdroj: ČTK/Šimánek Vít

"Dohodli jsme se, že Honza na mistrovství světa nepojede. Má toho dost a z rozhovoru s ním jsem cítil, že je opravdu unavený," uvedl Jandač s odkazem na telefonát, který měl s oporou ruského Magnitogorsku v pondělí odpoledne. "Bolí ho celé tělo, potřebuje se připravit na novou sezonu, navíc mu v Magnitogorsku skončila smlouva," doplnil Jandač.

Rozhodnutí píseckého rodáka, jenž s Metallurgem dvakrát vyhrál Kontinentální ligu, chápe a respektuje. "Honza za poslední roky odjezdil skoro všechny reprezentační turnaje. A sám mi i přiznal, že je malinko vyhořelej. Na takové rozhodnutí má jednoznačně nárok," řekl Jandač, který už v pondělí avizoval, že zdravotní důvody nepustí na sever Evropy nejspíš hned pětici olympioniků.

Poradit si musí bez útočníků Tomáše Zohorny z Chabarovsku či Lukáše Radila ze Spartaku Moskva a beka Jakuba Nakládala z Jaroslavle. Velmi malá pravděpodobnost účasti je s ohledem na zdravotní stav rovněž u dalších obránců Jana Koláře z Chabarovsku a Tomáše Kundrátka z Nižního Novgorodu. Jisté je i to, že Jandač se nechystá zapojit do přípravy kapitána Chomutova Michala Vondrku, který byl rovněž členem olympijského výběru.

"Je mu pětatřicet, s Chomutovem měli už delší čas jistou záchranu v extralize a těžko by nacházel motivaci podstupovat šestitýdenní přípravu do začátku mistrovství světa. Měl by to složité mentálně i fyzicky. Rozhodli jsme se ho proto nebrat," vysvětlil Jandač.

Poté co v pondělí skončila klubová sezona hokejistům Liberce v sedmém čtvrtfinále na ledě Hradce Králové, plánuje oslovit možná až čtyři Bílé Tygry. Včetně teprve jednadvacetiletého talentovaného zadáka Filipa Pyrochty. "Další jména ale neprozradím, chci s těmi dotyčnými hráči nejprve mluvit," vysvětlil Jandač.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články