Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Na hokejové MS může jet zatím asi deset hráčů z NHL

Praha - Více než dvě desítky hokejistů může trenér české reprezentace Vladimír Růžička teoreticky zařadit do širší nominace pro mistrovství světa z celků, které nepostoupily do play-off zámořské NHL. Reálně se jich však o účast na květnovém šampionátu v Německu bude ucházet zhruba polovina. Jistotu má Růžička už v tom, že se k týmu připojí brankáři Tomáš Vokoun z Floridy a Ondřej Pavelec z Atlanty.

O řadu potenciálních kandidátů z NHL nemá Růžička zájem, někteří již ukončili svou reprezentační kariéru, další jsou momentálně zranění a například mladší hráče poslaly kluby na farmu do nižší AHL. Nejpočetnější zastoupení z kanadsko-americké NHL by měla mít v širším kádru Florida. Vedle Vokouna chce Růžička pozvat do přípravy útočníky Rostislava Olesze, Michaela Frolíka a Kamila Krepse.

Obránce Kaberle na MS startovat nebude

Na mistrovství světa bude české hokejové reprezentaci chybět obránce Toronta Tomáš Kaberle, který se trenéru Vladimíru Růžičkovi omluvil. Ohrožen je ze zdravotních důvodů i start Marka Židlického z Minnesoty a Romana Poláka ze St. Louis. Zraněný je také útočník Floridy Rostislav Olesz. "Tomáš Kaberle by si chtěl odpočinout. Neměl lehkou sezonu. Více bych ale nechtěl jeho absenci pitvat," uvedl na dnešním setkání s novináři na srazu reprezentace v Prostějově trenér Josef Jandač.

Brankář Tomáš Vokoun by měl, stejně jako Jágr, přiletět až na Švédské hry. Naopak Ondřej Pavelec by se měl zapojit do přípravy už příští týden. Obránce Židlický čeká ještě dva týdny na to, jak se bude vyvíjet zdravotní stav poraněné ruky. Polák má problémy s ramenem a měl by dát vědět do středy, zda jej klub uvolní.

"Momentálně zraněný je i Jan Hejda, který je ve spojení s trenérem Růžičkou. Naděje na jeho start na mistrovství světa ale je. S Michalem Rozsívalem se spojíme zítra," dodal Jandač. V případě vyřazení z play-off přislíbil českým trenérům účast Lukáš Krajíček a případně i Zbyněk Michálek.

Útočníci Michael Frolík, Kamil Kreps a Jakub Voráček by se měli zapojit do přípravy české reprezentace příští týden. "Zatím nevíme, jak je to s Václavem Prospalem. Z play-off by měl být k dispozici jeden z dvojice Tomáš Fleischmann nebo Tomáš Plekanec. Účast přislíbil také David Krejčí, zvažujeme i Vladimíra Sobotku. Z Phoenixu připadá v úvahu ještě Martin Hanzal a samozřejmě i Patrik Eliáš," uvedl Jandač.


Růžička naopak nepočítá s Martinem Havlátem z Minnesoty, Alešem Kotalíkem z Calgary, Radkem Dvořákem z Floridy nebo Pavlem Kubinou z Atlanty, jenž po olympiádě ve Vancouveru oficiálně ukončil svou reprezentační kariéru.



Světový šampionát v Německu začíná 7. května, o den dříve sehraje národní tým generálku na turnaj proti Bělorusku, po které Růžička oznámí konečnou nominaci. Někteří, zejména mladší hráči z NHL, by se však v reprezentačním dresu mohli objevit na přelomu dubna a května na Švédských hrách, závěrečném díle seriálu Euro Hockey Tour ve Stockholmu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články