Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Na hokejové MS 2011 na Slovensku zve vlk Goooly

Bratislava - Maskotem hokejového mistrovství světa 2011 na Slovensku se stal vlk Goooly. Na poslední chvíli dostal novou tvář, protože předchozí návrh čelil vlně kritiky nejen ze strany laiků. Jméno vybrali v hlasování fanoušci. Celkem vymysleli přibližně 14 500 návrhů, podmínkou bylo pouze to, že jméno nesmělo být použito při předchozích šampionátech. V Bratislavě Gooolyho pokřtili přesně rok před zahajovacím zápasem mistrovství. Součástí slavnostního aktu bylo i symbolické buly.

Vlk se stal maskotem mistrovství i přesto, že typičtější pro Slovensko je kamzík. Podle ředitele marketingové společnosti Slovenského hokejového svazu Martina Ryby se však toto zvíře už v minulosti stalo maskotem MS skupiny B či symbolem olympijské kandidatury Tater.

"Hokejisti jsou pětice, i vlci napadají v pětici. Mám takový dojem, že to, co máme v naší přírodě, máme i v mentalite. Tu bojovnost, úžasnou touhu po vítězství," myslí si bývalý slovenský hokejista Jozef Golonka.

Maskot získal kromě jména i nový vzhled, neboť ten předchozí označili fanoušci za nepovedený. Původní výtvor švýcarského autora kritizovali i grafičtí designéři. Nyní mu domácí tvůrci dali úplně novou dynamickou tvář, vlk má například vyceněné zuby a je barevnější. "Myslím, že tato hranice kýče je na takovéto použití akceptovatelná, ale zdá sa mi to velmi amatérské," tvrdí karikaturista deníku SME Martin Shooty Šútovec.

Zvířecí představitele měly i předchozí hokejové akce. Loni ve Švýcarsku to byla kráva Cooly, v Kanadě medvěd Champion či v Rusku hnědý medvěd Timka. Blížící se šampionát v Německu symbolizuje dinosaurus Urmel.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články