Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Na Čechy čeká ve čtvrtfinále sborná, strašákem jsou zejména ruské přesilovky

Paříž – Ve čtvrtfinále mistrovství světa čeká na českou reprezentaci jeden z největších favoritů na celkové prvenství – Rusko. Trenérský štáb vedený Josefem Jandačem chystá další změny v sestavě a otazník visí také nad brankářskou jedničkou. Sborná procházela kolínskou skupinou bez porážky, až v posledním zápase narazila v prestižním souboji proti USA a přišla na poslední chvíli o prvenství. Přímý přenos čtvrtfinálového utkání Česko–Rusko sledujte na programu ČT sport a na webu ctsport.cz od 15:45.

Roman Horák v utkání proti Rusku na Euro Hockey Tour
zdroj: ČTK autor: Pancer Václav

"Po výsledcích v přípravě i v celé sezoně a s ohledem na to, ze které země jsme, tak tam je a bude tlak vždycky. Navíc je tam i fakt, že se nám dlouhou dobu nepodařilo získat medaili. Kluci i my (trenéři) si to všichni uvědomujeme. Čeká nás jeden zápas a začíná za stavu 0:0," podotkl asistent trenéra Václav Prospal.

Bývalý vynikající útočník, který odehrál v NHL přes 1100 zápasů a dvakrát se stal světovým šampionem, si z dob hráčské kariéry dobře pamatuje, že pozice favorita ve vyřazovací části často nic neznamená. "Kolikrát jsme šli do čtvrtfinále jako obrovští favoriti a roli jsme nezvládli. Je to dvousečné," zdůraznil Prospal.

Český tým porazil Rusko na loňském světovém šampionátu v Moskvě 3:0 v základní skupině, v této sezoně se mu ale proti sborné nedařilo. Ze šesti duelů uspěl jen v přípravě na Světový pohár v Praze (2:1 po samostatných nájezdech), dalších pět prohrál. "K tomu bych se ale nevracel. Týmy jsou úplně jiné. V porovnání se zápasy Euro Hockey Tour tady teď oba týmy mají hráče z NHL. Na předešlá utkání se ale samozřejmě podíváme a hráčům všechny podklady připravíme," řekl Prospal.

Pokud chtějí Češi uspět, musejí hrát bez vyloučení nebo se vypořádat s ruskými přesilovkami. Svěřenci Olega Znaroka mají zatím na MS úspěšnost 54,17 procenta a v početních výhodách vstřelili 13 z 35 gólů. "Jejich čísla jsou fantazie. Jsou velmi silní a sebevědomí v těchto speciálních činnostech. Hračičkové, kteří dokážou ze spousty přihrávek dávat góly. Důležitá bude disciplína," upozornil jeden ze spolupracovníků Josefa Jandače.

Stejně jako trenéři před čtvrtfinále nechtějí prozradit, zda bude chytat Pavel Francouz, nebo Petr Mrázek, nespecifikoval Prospal ani taktiku, se kterou na Rusko vyrukují. "To není něco, o čem bych chtěl mluvit otevřeně. Důležité je, že máme stejnou šanci jako oni. Chceme vyhrát a takové musí být naše myšlení," prohlásil Prospal.

Češi budou mít ve čtvrtfinále menší výhodu, že se nemuseli stěhovat. Rusko se totiž i přes druhé místo ve skupině muselo po postupu Německa do vyřazovací části přesunout z Kolína nad Rýnem do Paříže. "Stěhování nám vezme síly, ale je třeba to brát normálně," řekl Znarok.

Předpokládaná sestava:

Francouz (Mrázek) - Gudas, Šimek, Jeřábek, Šulák, Rutta, Kempný, Krejčík (Kundrátek) - Voráček, Jan Kovář, Sobotka - Pastrňák, R. Hanzl, Červenka - Řepík, Vrána, Birner - Horák, Plekanec, T. Zohorna - Radil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články