Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

USA smetly rivala i díky chybám Kuempera, Kanada pouze ukončila střelecké trápení

Američané svému rivalovi nedali šance a nasázeli mu rovnou pět branek. Kanadští hokejisté jsou na mistrovství světa v Rize v problémech a stále bez bodu. USA ve šlágru skupiny B dominovalo po výsledku 5:1. Vše nastartoval po chybě kanadského gólmana Darcy Kuempera Jason Robertson. Jeho další nepřesvědčivé zákroky potrestali například Adam Clendening či dvakrát Trevor Moore. Dlouhé čekání Kanady na turnaji na první gól 111 minut a 35 sekund pak ukončil alespoň Maxime Comtois.

Jason Robertson využívá hrubku Darcy Kuempera
zdroj: ČTK/ZUMA autor: /Simon Hastegaard

Již po pěti minutách hry skončil zápas pro debutujícího amerického brankáře Stolarze, jenž si zřejmě poranil nohu. Do hry tak musel neplánovaně jeho náhradník Oettinger, tým USA tak hned na startu turnaje "protočil" všechny tři gólmany.

"Jako náhradní brankář nikdy nevíte, kdy dostanete příležitost. Doufám, že bude Anthony v pořádku. Jakmile jsem se ale dostal do hry, musel jsem se soustředit sám na sebe. Kluci přede mnou odvedli dobrou práci a ulehčili mi to," řekl Jake Oettinger, který si nakonec připsal 26 úspěšných zákroků.

Pod první gól utkání se podepsal Kanaďan Kuemper, jehož zaváhání při rozehrávce za brankou potrestal Robertson. Na počet střel bylo utkání vyrovnané, Kanaďané si ale výraznější šance nevytvářeli. Američané naopak ve druhé třetině rozhodli o své výhře.

Nejprve se ve 22. minutě prosadil střelou od modré čáry obránce Clendening, poté dvakrát skóroval Moore. Útočník Los Angeles ve 24. minutě využil přesilovou hru, poté ve 39. minutě potrestal chybu soupeře v rozehrávce.

"Je to velké vítězství. Kdykoliv se hraje zápas USA - Kanada, chcete být na správné straně. Zejména jako Američan," řekl Moore. "Ta rivalita je tam vždycky, bez ohledu na to, na jakém turnaji hrajeme. Je to pro nás těžká porážka, ale musíme se oklepat a zítra se dívat zase dopředu," doplnil jej kapitán Kanady Adam Henrique. Jeho tým se v pondělí utká s doposud neporaženými Němci.

Do třetí třetiny nastoupil místo Kuempera v kanadské brance Hill a jeho spoluhráčům se nakonec přece jen podařilo vstřelit první branku na turnaji. V 52. minutě se prosadil Comtois. "Čekali jsme šest třetin na první gól. V šatně jsme si říkali, že ho musíme dát, a pak budeme moct hrát uvolněněji. Byla to velká úleva," řekl Maxime Comtois a ocenil skvělou přihrávku Beaudina. Poslední slovo měl ale obránce Tennyson.

MS v hokeji v Rize - skupina B (Arena Riga):

Kanada - USA 1:5 (0:1, 0:3, 1:1)

Branky a nahrávky: 52. Comtois (Beaudin) - 8. Robertson (Garland), 22. Clendening (Hellickson), 24. Moore (Robertson), 39. Moore (Garland), 58. Tennyson (Clendening, Labanc). Rozhodčí: Schrader (Něm.), Sternat - Seewald (oba Rak.), Obwegeser (Švýc.). Vyloučení: 3:2. Využití: 0:1. Bez diváků.

Sestavy:

Kanada: Kuemper (41. Hill) - Walker, Stecher, Ferraro, Miller, Beaudin, Bernard-Docker, Power, Schneider - Comtois, Henrique, Brown - Hagel, Danforth, Pirri - Paul, Vilardi, Bunting - Perfetti, Anderson-Dolan, Foudy. Trenér: Gerard Gallant.

USA: Stolarz (5. Oettinger) - Wolanin, Roy, Jones, Tennyson, Hellickson, Clendening, Wideman - Abdelkader, Blackwell, Labanc - Robinson, Rooney, Chmelevski - Donato, Drury, Thompson - Robertson, Moore, Garland - Boyle. Trenér: Jack Capuano.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články