Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Český pohár Skupiny ČEZ Veltrusy

Švýcaři zase nezvládli závěr čtvrtfinále a Němci rozhodli v nájezdech

Střet podobných stylů nabídl podle očekávání tuhou bitvu. Vyrovnané čtvrtfinále na mistrovství světa v Rize vyšlo lépe Němcům, kteří Švýcarsko vyřadili 3:2 po nájezdech. Hokejisté ze země helvétského kříže vedli 2:0, jenže 43 sekund před koncem základní hrací doby poslal duel do prodloužení Leon Gawanke. Švýcarům se stalo to stejné jako před dvěma lety s Kanaďany, kdy ztratili náskok v poslední minutě. Jen místo prodloužení padli v nájezdech zásluhou Marcela Noebelse. Němci se dostali po 11 letech mezi nejlepší čtyři do bojů o medaile.

Leon Gawanke slaví německou trefu
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/via www.imago-images.de

Švýcarům nestačilo ani dvoubrankové vedení, které zařídili obránce Ramon Untersander a útočník Fabian Herzog. Ztrátu smazali forvard Tom Kühnhackl a obránce Leon Gawanke, který se trefil 44 sekund před koncem třetí třetiny při power-play. V páté sérii rozstřelu dovršil obrat Marcel Noebels slavnou kličkou po vzoru Petera Forsberga.

"Německý hokej se stále zlepšuje, ale stále posloucháme, že nepatříme mezi favority. Švýcaři říkali, že jsme nejslabší soupeř, ale my jsme jim dokázali, že se mýlí," řekl německý útočník Dominik Kahun, rodák z Plané u Mariánských Lázní.

Do první velké šance se dostal v 6. minutě po individuální akci Grégory Hofmann a vystřelil nebezpečně z pozice mezi kruhy. Němci byli střelecky aktivnější, snažili se Genoniho prostřelit především přes clonu, ale gólman mistrovského Zugu odolával.

V 16. minutě se ujali vedení Švýcaři. Santeri Alatalo našel na pravém kruhu dalšího obránce Ramona Untersandera, který překonal Mathiase Niederbergera střelou na bližší tyč.

Ve druhé třetině nejdříve Švýcaři nevyužili 98 sekund trvající přesilovou hru při trestech Matthiase Plachty a Kühnhackla, ale ve 34. minutě už zvýšili náskok. Tristan Scherwey našel z pravé strany bekhendem mezi kruhy Herzoga, na jehož střelu Niederberger lapačkou nedosáhl.

V čase 37:23 poprvé inkasoval také Genoni. Při tlaku Němců ještě vyrazil střelu Marca Nowaka, z první dorážky neuspěl ani Tobias Rieder, ale Kühnhackl už doklepl puk do odkryté branky. Potom ale zůstával při další převaze týmu finského kouče Toniho Söderholma neprůstřelný.

Němci měli ve třetí třetině převahu, za Švýcary zahrozil ve 49. minutě ojediněle Hofmann, který Niederbergera nadvakrát nepřekonal a nedotáhl se v čele tabulky střelců na Brita Liama Kirka, který nastřílel během základní skupiny sedm branek.

Genoniho nepřekonali ani Lean Bergmann či Kühnhackl, pojistit náskok výběru Patricka Fischera nedokázal v 58. minutě sám před brankou Darion Simion. Švýcaři na třetí postup do semifinále za posledních 22 šampionátů ale nakonec nedosáhli.

"Ve třetí třetině jsme nehráli naši hru. Hráli jsme dobře defenzivně, ale jen jsme vyhazovali puky, chodili střídat a nic jsme si nevytvořili. Měli jsme dodržovat náš systém až do konce," prohlásil kapitán Švýcarů Raphael Diaz.

Šanci navázat na úspěchy v podobě stříbra z let 2013 a 2018 jim nejdříve sebral vyrovnáním po přihrávce Dominika Kahuna střelou z levého kruhu Gawanke. V nastavení neproměnili největší šance Hofmann a na německé straně Lukas Reichel, který se ale nakonec radoval díky Noebelsově parádnímu zakončení páté série nájezdů. Před ním se prosadili jen Kahun a za Švýcary pouze Timo Meier.

"Myslím, že jsme byli od začátku lepším týmem. Stále jsme věřili, že vyhrajeme. Jsem na nás pyšný a můžeme se těšit na semifinále," uvedl německý obránce Moritz Seider.

Čtvrtfinále (Olympijské sportovní centrum):

Švýcarsko - Německo 2:3 po sam. nájezdech (1:0, 1:1, 0:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 16. Untersander (Alatalo, Kurashev), 34. Herzog (Scherwey, Bertschy) – 38. Kühnhackl (Rieder, Nowak), 60. Gawanke (Kahun, Noebels), rozhodující sam. nájezd Noebels. Rozhodčí: Ansons (Lot.), Romansko – Lazarev, Šalagin (všichni Rus.). Vyloučení: 0:2, navíc Plachta (Něm.) 10 min. Bez využití. Bez diváků.

Sestavy:

Švýcarsko: Genoni - Moser, Untersander, Diaz, Mirco Müller, Loeffel, Siegenthaler, Alatalo - Ambühl, Hischier, Kurashev - Simion, Corvi, Hofmann - Meier, Vermin, Andrighetto - Herzog, Bertschy, Scherwey. Trenér: Patrick Fischer.

Německo: Niederberger - Moritz Müller, Seider, J. Müller, Wagner, Holzer, Nowak, Gawanke - L. Reichel, Noebels, Pföderl - Plachta, Kahun, Eisenschmid - Kühnhackl, Loibl, Rieder - Kastner, Bergmann, Peterka - Krämmer. Trenér: Toni Söderholm.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články