Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Špatný start stál Slováky postup. Američané si v Rize zahrají o medaile

První třetina byla pro čtvrtfinálový duel mezi Slovenskem a Spojenými státy určující. Američané po ní odskočili do tříbrankového náskoku a nakonec si pohlídali postup po vítězství 6:1. Zámořský výběr táhli zejména Colin Blackwell a Conor Garland, kteří si připsali shodně po dvou gólech. Za Slováky snižoval nejlepší střelec týmu Peter Cehlárik.

Utkání USA – Slovensko
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

"Měli jsme hodně špatný začátek. Měli jsme v plánu nastoupit s důrazem a dostat soupeře pod tlak, ale vůbec to nezafungovalo. Oni nám pak dali rychle po sobě pár gólů a proti tak dobrému týmu je pak těžké se do zápasu vracet," přiznal útočník poražených Marek Hrivík.

Zámořský favorit vlétl do zápasu ve velkém stylu. Hned v úvodních sekundách přišla rychlá akce, na jejímž konci byl Labanc, při zakončení do odkryté branky však trefil jen zvenčí levou tyčku za zády gólmana Húsky. Už na konci třetí minuty měl výběr USA k dispozici 106 sekund přesilovky pět na tři, ale soupeř se dokázal ubránit. V těžkých chvílích vytáhl fantastický zákrok Húska, když proti němu zakončoval zblízka osamocený Moore.

Ve 14. minutě ale našlápl kapitán Boyle a z kruhu pro vhazování otevřel skóre dokonale přesnou ranou na vzdálenější tyčku, od níž se puk odrazil do sítě. V 16. minutě předvedli Američané parádní kontr, kdy Robinson vyvezl kotouč, Labanc jeho přihrávku přesměroval na Blackwella a ten nedal z prostoru mezi kruhy Húskovi šanci. Petersen pak vychytal Kelemena a půl minuty před přestávkou přidal třetí gól Američanů Garland.

S více než slibným náskokem v zádech pak američtí hokejisté výrazně ubrali ze svých ofenzivních manévrů a spíše čekali, kdy jim Slováci nabídnou prostor při snaze o zvrat. Roman a Moore stavem nepohli, ve 33. minutě však Cehlárik překvapil Petersena pokusem na bližší tyčku a snížil. Jenže místo kontaktního gólu po Rosandičově šanci přišla parádní kombinace Američanů, na jejímž konci byl Blackwell a dal svůj druhý dnešní gól.

Predikce čtvrtfinále nabídl i nový Hokej fokus podcast:

Ve třetím dějství už zámořský tým nedopustil ani náznak jakékoliv komplikace. Bezpečně si pohlídal vedení, rozdíl ve skóre naopak ještě navýšili Chmelevski a Garland, pro něhož šlo rovněž o druhý zásah v utkání.

Američané tak mohli po sedmé výhře za sebou v lotyšské metropoli oslavit po třech letech postup mezi nejlepší kvarteto šampionátu. V roce 2018 dosáhli v Dánsku na bronz, když v utkání o třetí místo přehráli Kanadu. Za osm zápasů letošního turnaje inkasovali pouhých devět branek.

"Je to všechno o sebeobětování," prohlásil brankář Cal Petersen. "Kluci zblokují spoustu střel, a to bez ohledu na výsledek. Přes naše pohodlné vedení bylo vidět, jak kluci neváhají a stejně nastaví tělo puku do cesty. A o tom to je. Právě tak se vyhrávají zápasy. Dokazuje to charakter, který v kabině máme a jenž nám pomohl takhle daleko," uvedl Petersen, na jehož kontě bylo 27 úspěšných zákroků.

Mistrovství světa v hokeji v Rize, čtvrtfinále (Arena Riga):

USA - Slovensko 6:1 (3:0, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 14. B. Boyle, 16. Blackwell (Labanc, Robinson), 20. Garland (T. Moore, Z. Jones), 37. Blackwell (Robinson, Labanc), 46. Chmelevski (Wolanin), 59. Garland (Wolanin, T. Moore) - 33. Cehlárik (Lantoši). Rozhodčí: Schrader (Něm.), Tscherrig - Obwegeser (oba Švýc.), Merten (Něm.). Vyloučení: 3:3. Bez využití.

USA: Petersen - Wolanin, M. Roy, Z. Jones, Tennyson, Mackey, Hellickson, Ch. Wideman - Robertson, T. Moore, Garland - Donato, Drury, T. Thompson - Beniers, Blackwell, Labanc - Robinson, B. Boyle, Rooney - Chmelevski. Trenér: Jack Capuano.

Slovensko: Húska - Gernát, Kňažko, Rosandič, Nemec, Jánošík, Grman, Bučko, Ďaloga - Cehlárik, Hrivík, Lantoši - Studenič, Krištof, Slafkovský - Pospíšil, M. Roman, Kelemen - Buc, M. Sukeľ, Liška. Trenér: Craig Ramsay.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články