Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Šance Kanady na čtvrtfinále žije, udolala Kazachstán

Další důležitý zápas Kanada zvládla, i když opět to nebylo přesvědčivé. Javorové listy vyhrály na mistrovství světa v Rize 4:2 duel s Kazachstánem, kterému se přiblížily na jeden bod. Skóre otevřel z přesilovky Andrew Mangiapane, ve druhé části přidal další trefu Adam Henrique. O vyrovnání se překvapivě postaral dvougólový Nikita Michajlis. Na něho však dokázal zareagovat Cole Perfetti a do prázdné branky Connor Brown.

Utkání Kazachstán – Kanada
zdroj: ČTK/AP autor: Sergei Grits

"Jsme v situaci, že musíme vyhrávat, takže když vyrovnali, tak jsme věděli, že musíme dát rozhodující gól. Měl jsem štěstí, že jsem dostal dobrou přihrávku a trefil jsem to. Potom jsme to zavřeli, je to pro nás důležité vítězství," řekl Perfetti.

Kanada, která po prohrách s Lotyšskem (0:2), USA (1:5) a Německem (1:3) ve středu zdolala Norsko 4:2, se ujala vedení v 7. minutě při vyloučení Ševčenka. Při obléhání Šutovovy branky se prosadil z dorážky Mangiapane. Na potvrzení svého druhého gólu v druhém utkání na turnaji si musel útočník Calgary počkat, protože rozhodčí na ledě odraz puku z vnitřku branky neviděli a změnu skóre uznali až podle videa.

Vzápětí mohl zvýšit Bernard-Docker, ale Šutov jeho vyloženou šanci zmařil. Na druhé straně se vyznamenal také Kuemper při šanci Samata Danijara. V 17. minutě mohl zvýšit po Ferrarově přihrávce Bunting, Šutov ale svůj tým opět podržel.

"Byl to můj první zápas proti Kanadě, takže jsem byl na začátku trochu nervózní. Ale všechno šlo dobře. Není důležité, proti komu chytáte, je to prostě jen zápas," prohlásil gólman Andrej Šutov.

Po 61 sekundách druhé části Kanaďané už znovu skórovali poté, co Powerovu střelu od modré čáry tečoval Henrique. Kazachstán následně přečkal oslabení při Svedbergově vyloučení a ve 25. minutě snížil. Přečíslení vyřešil individuálně střelou z levého kruhu na bližší tyč Michajlis.

Kazachstán potom nevyužil svou jedinou přesilovku v utkání, ale pak třikrát za sebou pykal. Kanada ale neuspěla a po 91 sekundách třetí třetiny střelou z pozice mezi kruhy vyrovnal opět Michajlis.

Šutov potom vychytal Danfortha, ale ve 48. minutě nestačil na střelu Perfettiho do levého horního rohu z pozice mezi kruhy. Kazachstánci ale drželi těsnou ztrátu a v závěru se snažili při tlaku vyrovnat. To se jim ale nepodařilo a Brown do prázdné branky upravil na konečných 4:2.

Skupina B (Arena Riga):

Kazachstán - Kanada 2:4 (0:1, 1:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 25. N. Michajlis, 42. N. Michajlis (Valk, Savickij) - 7. Mangiapane (Henrique, Connor Brown), 22. Henrique (Power, Mangiapane), 48. Perfetti (Anderson-Dolan), 60. Connor Brown (Henrique). Rozhodčí: Romasko (Rus.), Sidorenko - Goljak (oba Běl.), Lazarev (Rus.). Vyloučení: 5:1. Využití: 0:1. Bez diváků.

Sestavy:

Kazachstán: Šutov - Dietz, Makljukov, Svedberg, Blacker, Šalapov, Samat Danijar, Orechov - Ševčenko, Sagadějev, Akolzin - N. Michajlis, Valk, Savickij - Šin, Šestakov, Starčenko - Panjukov, Asetov, Sajan Danijar - Lichotnikov. Trenér: Jurij Michajlis.

Kanada: Kuemper - Walker, Ferraro, Power, Stecher, Bernard-Docker, Beaudin, Schneider - Mangiapane, Henrique, Connor Brown - Comtois, Vilardi, N. Paul - Hagel, Danforth, Bunting - Perfetti, Anderson-Dolan, Pirri - Foudy. Trenér: Gerard Gallant.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články