Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Povinnost splněna. Švédové zvládli duel s Brity, dvakrát se trefil Mario Kempe

Švédové odpověděli na porážku s českou reprezentací a v dalším utkání přehráli Velkou Británii 4:1. Dvěma góly k tomu pomohl Mario Kempe, třemi body (1+2) zase Marcus Sörensen. Seveřané jsou sice zpátky ve hře o čtvrtfinále, ale budou se muset spoléhat na výsledky soupeřů.

Švédští hokejisté
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst autor: Jari Pestelacci

Favorizovaní Švédové měli po celý zápas velkou střeleckou převahu (56:14). Jen v prvním dějství vyslali na branku střeženou Bownsem dvacet střel, zatímco Fasth čelil jen pěti pokusům. V páté minutě nevyužil dobrou možnost Lindberg, o chvilku později ale udeřil překvapivě soupeř.

Kirk nahazoval bekhendem z křídla puk před branku, kam si najížděl Connolly, toho ale poslal na led Rakell. Britský útočník následně "uklidil" do branky Fastha, hned poté překročil brankovou čáru i kotouč. Po velmi dlouhém přezkoumávání situace u videa mohli Britové slavit vedení, Kirk si připsal v pátém startu na turnaji pátý gól.

Jen chvilku nato se Fasth zapotil při pokusu Hammonda. Na druhé straně se vyznamenal Bowns po Olofssonově zakončení. V 15. minutě si Švédové, kteří odehráli celé utkání bez vyloučení, zahráli první přesilovku. A po minutě ji také využili, když se po pěkné souhře prosadil Sörensen. Ještě do přestávky byl blízko Olofsson, ale jeho pokus zazvonil na brankovou konstrukci.

"Se Švédy jsme drželi krok jen dvacet minut, pak bylo na naší straně až příliš mnoho respektu a oni měli díky své rychlosti a dovednostem navrch. Příště – ale i potom pokaždé – musíme věřit, že i proti takovým týmům dokážeme odehrát dobrých šedesát minut. Můžeme je respektovat, ale ne tolik, aby k nám snadno projížděli středním pásmem," prohlásil útočník poražených Matthew Myers, který byl při svém 100. mezinárodním utkání i kapitánem.

Přesně po 27 odehraných minutách už Švédové vedli. Pilut připravil ideální pozici k zakončení pro Pudase, jenž z kruhu napálil puk bez přípravy do horního růžku. Bowns pak skvělými zákroky držel Brity na dostřel, jenže ve 33. minutě skryl svůj pokus za obránce Kempe a i on se trefil parádně pod horní tyčku. Snížit mohl vzápětí Duggan, ale Fasth byl proti.

V úvodu třetí části nevyužili Švédové dvě krátce po sobě jdoucí přesilovky, ale nemuselo je to nijak mrzet. V 53. minutě definitivně rozhodl Kempe. Tváří v tvář sice Bownse ještě zcela nepřekonal, ale procedil puk za jeho záda a následně ho snadno dorazil do branky.

Švédové sice udrželi při životě postupové naděje, nadále ale potřebují vedle svých bodových zisků i souhru ostatních výsledků, aby nezůstali mimo nejlepší osmičku. Něco takového prožili jen v roce 1937, kdy skončili devátí. "Máme další výhru a od toho se musíme odrazit dál. Pořád musíme vyhrát i zbývající zápas, takže je třeba se na něj i dobře připravit," řekl útočník Adrian Kempe.

Mistrovství světa v hokeji v Rize, skupina A (Olympijské sportovní centrum):

Švédsko - Velká Británie 4:1 (1:1, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 16. Sörensen (Olofsson, Tömmernes), 27. Pudas (Pilut, Wingerli), 33. M. Kempe (Sörensen), 53. M. Kempe (Sörensen) - 8. Kirk (D. Phillips). Rozhodčí: Ansons (Lot.), Vikman – Nikulainen (oba Fin.), Zunde (Lot.). Vyloučení: 0:4. Využití: 1:0. Bez diváků.

Švédsko: Fasth - Tömmernes, Nygren, Dahlbeck, Sellgren, Pilut, Pudas - Rakell, P. Lindholm, O. Lindberg - M. Kempe, A. Kempe, Sörensen - Olofsson, Lundeström, Hallander - Wingerli, Friberg, Frödén. Trenér: Johan Garpenlöv.

Velká Británie: Bowns - D. Phillips, O'Connor, Richardson, Tetlow, Clements, Swindlehurts, Garside - Davies, Myers, J. Phillips - Dowd, Connolly, Kirk - Hammond, Perlini, Lake - Betteridge, Lachowicz, Hook - Duggan. Trenér: Corey Neilson.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články