Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Musíme krotit euforii, řekl kapitán Kovář a chválil Vránu i Flekovu motorku

Navzdory famóznímu obratu ve třetí třetině a důležitému vítězství nad Švédskem čeká hokejovou reprezentaci ještě spousta práce na cestě do čtvrtfinále mistrovství světa. Kapitán Jan Kovář proto mírnil nadšení z dosud nejlepšího výkonu národního týmu v Rize.

Jan Kovář (vlevo) oslavuje se spoluhráči gól na MS
zdroj: imago sportfotodienst autor: Jari Pestelacci

"Musíme krotit euforii. Vyhráli jsme sice důležitý zápas, ale další nás ještě čekají. Sami vidíme, že na tomhle turnaji jsou výsledky všelijaké," prohlásil Kovář. Český tým patrně bude muset porazit Brity, Dány i Slováky, aby po nepovedeném vstupu do turnaje prošel do vyřazovacích bitev.

"Musíme makat každý zápas tak, jak jsme to odehráli se Švédy. Uvidíme, na co to bude stačit. Chtěl bych ale všechny pochválit za velkou bojovnost. Bylo tam hodně blokování střel, což bylo parádní. Musíme se zaměřit ještě na detaily, v nichž děláme chyby, ale třetí třetina byla dobrá," doplnil.

Výhru 4:2 vydřeli čeští hokejisté přes dvoubrankové manko, s nímž nastupovali ještě do třetí části. "Po druhé třetině to nebylo o nějaké taktice, ale o tom, abychom pořád věřili. Věděli jsme, že tu třetí začínáme přesilovkou, která bude hrozně důležitá. Nakonec jsme z toho dali gól, což nás hodně povzbudilo a začali jsme ten výkon zvedat. Pak jsme si pomohli ještě jednou (využitou přesilovkou) a otočili celý zápas," popsal Kovář.

Jednatřicetiletý útočník Zugu, s nímž letos získal švýcarský titul, se na obratu podílel vyrovnáním na 2:2. Gól dal krátce po obrovské šanci, kterou nevyužil. "Tam už jsem si myslel, že tam padne. Najednou se tam objevila zvednutá hokejka a trefil jsem její patku. Bylo super, že jsme pak vstřelili branku a nemusel jsem se tím dlouho trápit."

Vrána? Budeme od něj takové věci potřebovat

Kovář mimo jiné ocenil výkon útočníka Jakuba Vrány, jenž se v posledních dnech potýkal s bolavým ramenem, ale český tým nastartoval brzy po nástupu do třetí třetiny výstavní ranou v přesilovce. "Dal velký gól, to je jeho práce. Od toho tady vlastně je, tohle on umí. Nakonec byl vyhlášen nejlepším hráčem zápasu. Budeme od něj takové věci potřebovat, abychom mohli být na turnaji úspěšní," má jasno rodák z Písku.

Přes sílící tlak v závěru Švédové na vyrovnání nedosáhli. I kvůli velké obětavosti českých hráčů. "S vědomím toho, že jsme na konci vedli, jsme dělali všechno pro to, abychom nepouštěli střely na branku. Vyšlo nám to, potom na konci Kuba Flek nastartoval svou motorku, ujel a dal gól do prázdné branky. Všichni mohli vidět, jaké to nese ovoce, když do toho dáme všichni všechno. Bylo to super, ale takhle to musí vypadat každou třetinu každého zápasu," zdůraznil Kovář.

Je nám líto, video expirovalo.
Gól v utkání Švédsko – Česko: Flek – 2:4 (59. min.)

A zastal se kouče Filipa Pešána, který v posledních dnech čelil výtkám, že na střídačce sleduje dění většinou s kamennou tváří. "Lidi nevidí, co se děje uvnitř. Je to nějaká jeho maska, ale ty emoce tady jsou, mezi námi hráči i od trenérů v kabině. Určitě s tím nemáme problém. Že se trenér tolik neraduje a góly na střídačce tak neslaví, neznamená, že ty emoce nemá. Dává nám to určitě najevo, že je má," dodal Kovář.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články