Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Mistři minimalismu jsou zase ve finále. Finové trestali německé chyby

Obhájci titulu si po dvou letech zahrají další finále mistrovství světa. Finové poté, co vyřadili české hokejisty, v semifinále zodpovědným výkonem a potrestáním chyb vyřadili ze hry o zlato také Němce. Propracovaný systém kouče Jukky Jalonena stačil na vítězství 2:1, ke kterému Suomi nakročili především v první třetině. Na trefy Iiro Pakarinena a Hannese Björninena ve druhé části odpověděl pouze Matthias Plachta.

Hannes Björninen překonává Mathiase Niederbergera
zdroj: ČTK/AP autor: Sergei Grits

Z mála vytěží maximum. Finové si vystačili se 17 střelami na branku, z nichž dvě proměnili, Němci vyslali o devět ran více. Jenže svěřenci taktéž Fina Toniho Söderholma tvrdě zaplatili za hrubky v první třetině.

Dá se přidat lehká podobnost s utkáním ve čtvrtfinále proti českému týmu. I Němci měli proti Finům lepší vstup do zápasu, ale Seveřané si trpělivě na své momenty počkali. Vždyť v první třetině vystřelili pouze pětkrát, z toho dvakrát skórovali.

Co byl naplat lepší německý pohyb doložený šancemi. Činil se především aktivní bek Moritz Seider. Suomi naopak udeřili. Možná ještě ospalému Mathiasi Niederbergerovi procedil skrz betony puk Pakarinen. Otřesené Němce nešetřil ani Björninen, který využil skvělého forčekinku Marka Antilly a ve velké šanci upravil na 2:0.

Pod tíhou výsledku se dostali Němci ve druhé třetině nejprve do velkého zámku a Finové jednu dobu snad přes dvě minuty kontrolovali puk v jejich pásmu. Své příležitosti nevyužili a dali Němcům šanci vrátit se do utkání, což se jim podařilo v přesilovce. Jussi Olkinuoru rozhozeného soubojem před brankou zaskočil Plachta a snížil.

Elán si Němci přenesli i do závěrečné třetiny, ovšem Olkinuora chytal opět jistě a puky z něj nevypadávaly. Gólman Magnitogorsku si poradil i s velkou šancí Marcela Noebelse z bezprostřední blízkosti a případně mu pomohli obránci, jako v poslední minutě výborným zákrokem Olli Määttä sebral branku Markusi Eisenschmidovi. Zkrátka poctivý defenzivní výkon a další postup Finů do finále.

Semifinále:

Finsko - Německo 2:1 (2:0, 0:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 14. Pakarinen (Lundell, Kaski), 19. Björninen (Anttila) - 32. Plachta (Seider). Rozhodčí: Björk, Nord (oba Švéd.) - Hynek, Ondráček (oba ČR). Vyloučení: 4:3. Využití: 0:1.

Sestavy:

Finsko: Olkinuora - Koivisto, Sund, Kaski, Määttä, Pokka, Ohtamaa, Nousiainen, P. Lindbohm - Anttila, Björninen, Mäenalanen - Ojamäki, Lundell, Ruotsalainen - Pakarinen, Kontiola, Innala - J. Sallinen, Ruohomaa, Turunen. Trenér: Jukka Jalonen.

Německo: Niederberger - Moritz Müller, Seider, J. Müller, Holzer, Nowak, Gawanke - L. Reichel, Noebels, Pföderl - Plachta, Kahun, Eisenschmid - Kühnhackl, Loibl, Rieder - Kastner, Krämmer, Peterka - Tiffels. Trenér: Toni Söderholm.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články