Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Derby s jistotou play-off, český tým vyzvou Slováci. V "béčku" bojuje o postup čtveřice

Po dramatických duelech na hraně vypadnutí ze šampionátu přišla dobrá zpráva. Čeští hokejisté odehrají derby se Slovenskem už s vědomím, že je čtvrtfinále mistrovství světa nemine. Oba celky mají tuto jistotu, přesto se hraje o pozici ve skupině A. Svěřenci Filipa Pešána mohou teoreticky skončit ještě na druhém místě tabulky. Ve skupině B zabojuje o prvenství USA a Finsko, o čtvrtfinále pak dokonce čtveřice Kazachstán, Kanada, Lotyšsko a Německo. Přímé přenosy sledujte od 11:00 na programu ČT sport a webu ctsport.cz, duel Česko – Slovensko startuje v 15:15.

V česko-slovenském střetu se dá očekávat atraktivní hokej, protože kalkulovat je téměř nemožné vzhledem k situaci ve skupině B. "Můžeme jít na kohokoliv, tento turnaj je opravdu nevyzpytatelný a vybírat si je také jedno," prohlásil po vítězství 2:1 v nájezdech s Dány český bek Filip Hronek.

Reprezentaci zajistila čtvrtfinále pondělní večerní výhra Rusů také v nájezdech nad Švédskem (3:2). Slováci získali tuto jistotu už po základní hrací době zápasu. "Nastal velký výbuch emocí, když jsme odpočítávali poslední sekundy. Společně jsme si i zakřičeli," popsal pro Denník Šport slovenský talent Juraj Slafkovský.

Po urputném boji s Dány čeká národní tým zřejmě trochu víc prostoru pro kombinaci a pohlednější hokej. "Myslím, že by ten zápas pro nás mohl být přijatelnější než s týmy, jako je Dánsko. Jsou to velcí chlapi, brání okolo brány, červenou a modrou čáru. Jdete pořád do plných a hokej na hraně juda nám evidentně nesedí. Slováci hrají agresivní ofenzivní hokej a stejný styl hokeje sedí i nám. Myslím, že by to mohl být dobrý zápas," odhadoval kouč Pešán.

Podobně to vidí i Filip Chytil. "Slováci mají za sebou kvalitní turnaj a co jsem viděl jejich zápasy, hrají velice aktivně. Jejich první lajna je produktivní a my se musíme připravit tak, abychom nezačínali jako ty první třetiny s Dány i v několika předchozích utkáních. Když budeme hrát, jak hrát chceme, a zároveň dodržovat systém, tak myslím, že máme silnější individuality než oni," podotkl útočník New Yorku Rangers.

Na slovenské straně teoreticky může dojít k odpočinku jedné z opor, útočníka Marka Hrivíka, který hraje turnaj se zraněním. Český celek dokončil utkání proti Dánům s proházenými formacemi, možné nové složení útoků se bude ladit už směrem ke čtvrtfinále.

V rovině teorie je pro svěřence Filipa Pešána i druhé místo ve skupině, pokud výhru nad Slovenskem podpoří vítězství Britů se Švýcary. Rusové by měli potvrdit první příčku výhrou nad Běloruskem.

První místo pro Američany a kdo postoupí ze zbylé čtyřky?

Ve skupině B je situace ještě zamotanější. Na první příčku mají větší šanci Američané, kteří nastoupí proti otloukánkovi turnaje Itálii, kdežto momentálně první Finsko vyzve Kanadu. Javorové listy jsou pak jedním ze čtveřice aspirantů na postup do čtvrtfinále.

Jen u televize budou závěrečný program sledovat s napětím Kazachstánci. Drží třetí příčku s deseti body, je jisté, že je přeskočí jeden z dvojice ze vzájemného duelu Německo - Lotyšsko. Vítěz tohoto duelu si totiž zajistí postup. Kazachstánce pak může dostat ze hry také Kanada v případě jakékoliv výhry nad "Suomi".

Dnešní program:

11:00 KANADA – FINSKO ČT sport/ctsport.cz

– komentátoři: Tomáš Jílek a David Pospíšil

– studio: Jiří Hölzel, Milan Antoš a Martin Procházka

11:15 ŠVÝCARSKO – VELKÁ BRITÁNIE ctsport.cz/HbbTV

– komentátoři: Ondřej Zamazal a Petr Hubáček

– záznam 13:40 na ČT sport  

15:00 SLOVENSKO – ČESKO ČT sport/ctsport.cz

– komentátoři: Robert Záruba a Martin Hosták

– studio: Jiří Hölzel, Milan Antoš a Martin Procházka 

15:15 ITÁLIE – USA ctsport.cz/HbbTV

– komentátoři: Tomáš Jílek a David Pospíšil

– záznam 17:40 na ČT sport

19:15 ROV – BĚLORUSKO ctsport.cz/HbbTV

– komentátoři: Robert Záruba a Martin Hosták

– záznam 21:40 na ČT sport

19:00 NĚMECKO – LOTYŠSKO ČT sport/ctsport.cz

– komentátoři: Ondřej Zamazal a Petr Hubáček

– studio: Jiří Hölzel, Milan Antoš a Martin Procházka

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články