Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Český tým má první výhru, ale vydřenou. S Běloruskem rozhodl v prodloužení Kubalík

Útočné formace se proměnily, ale efekt nebyl stoprocentní a vítězství se rodilo těžce. Hokejová reprezentace ve třetím duelu světového šampionátu v Rize vybojovala vítězství s Běloruskem 3:2 po prodloužení. V nastaveném čase zařídil druhý bod českému týmu z úniku Dominik Kubalík. Mužstvo podržel brankář Šimon Hrubec 21 zákroky, z nichž několik bylo složitých.

Dominik Kubalík rozhoduje prodloužení proti Bělorusku
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

"Chtěli jsme tři body. Po tom průběhu v druhé půlce třetí třetiny a v prodloužení jsme ale nakonec rádi za dva body. Mělo to hodně daleko k dokonalosti. Nemůže se týmu upřít snaha a nasazení, což jsou věci, které jsou automatické. Ale co není automatické, že tým moc žil tím utkáním a moc se podporoval. Je to taková malá náplast na to, že se nám hra zatím nedaří," prohlásil po utkání hlavní kouč Filip Pešán.

Povedlo se mu oživení útočné hry? Ano, ale opravdu jen z části a především u první formace. Nově složené trio Kubalík – Kovář – Zadina zařídilo všechny tři trefy českého celku. Jan Kovář se postaral o srovnání úspěšnou tečí, ještě ve druhé části se Filip Zadina trefil z přesilovky. V prodloužení z brejku bekhendovým blafákem rozhodl Dominik Kubalík.

"Jsem samozřejmě hrozně rád, že se nám spolupráce takto povedla. Vyšla nám přesilovka, což je hrozně důležité, dali jsme gól při hře pět na pět a v prodloužení. Myslím, že bylo docela vidět, že jsme si vyhověli. Na první zápas to nebylo špatný, ale pořád si myslím, že to může být lepší," hodnotil pro ČT sport Kubalík.

Národní tým sehrál nejvyrovnanější utkání s Běloruskem od roku 2008, kdy v kanadském Québeku rozhodl o výhře 3:2 po nájezdech Aleš Kotalík. Nyní k úspěchu vedla hra tří proti třem, ale nemuselo k ní dojít. Češi si utkání sami ztížili.

Svěřenci Filipa Pešána nezachytil vstup do žádné z třetin. V první části po nedorazech v obraně nebezpečně pod horní tyčku tečoval Geoff Platt, proti Alexeji Protasovi zaúřadoval vyrážečkou Hrubec.

Mdlý nástup do třetiny číslo dvě však soupeř trestal gólem. Talent běloruského hokeje Jegor Šarangovič se v 26. minutě prosadil dorážkou do horní poloviny Hrubcovy branky. Puk k němu doskotačil po nešťastném bloku střely Sergeje Kosticyna od Lukáše Kloka.

Důležité srovnání po první trefě soupeře obstaral v polovině zápasu Jan Kovář, který úspěšně tečoval střílený pas Filipa Hronka. Bek Detroitu měl prsty i ve druhé české brance, když v přesilovce vyzval ke skórování parťáka z Red Wings Filipa Zadinu. Mladý snajpr střelou pod ruku Alexeje Kolosova zaznamenal první gól v kariéře na mistrovství světa.

"Měli jsme v přesilovkách hodně šancí, hráli strašně obětavý hokej. Skákali po hlavě do střely, proti takovému týmu je těžké hrát. Zblokuje úplně všechno i dělovky Kubaldy. Potom jsme to sehráli na druhou stranu a mně to tam padlo. Velké plus do dalších zápasů, že víme jak dát gól z přesilovky," hlásil střelec druhé české branky.

A do třetice špatný úvod. Vyloučení Libora Hájka dostalo Bělorusko na vlnu, kterou zužitkoval osm minut před koncem základní hrací doby střelou do horního růžku bek Vladislav Jerjomenko a poslal střetnutí do nastaveného času.

Hrdinou dramatického prodloužení byl Hrubec, který vychytal ve stoprocentní šanci Nicka Bailena. Odražený puk poslal Robin Hanzl do brejku Kubalíkovi. Střelec Chicaga si pak už kličkou do bekhendu věděl rady proti Alexeji Kolosovi.

A důvod české pasivity, která zapříčinila prodloužení? "Dost kluků hraje tady první mistrovství, stalo se... Já už spíš přemýšlím, co bude dál. Zápas je za námi a máme dva body. Poučíme se z toho a uděláme si nějaké video. Samozřejmě chceme vyhrát další zápasy," uvedl Zadina.

MS v hokeji v Rize - skupina A (Olympijské sportovní centrum):

ČR - Bělorusko 3:2 v prodl. (0:0, 2:1, 0:1 - 1:0)

Branky a nahrávky: 30. Jan Kovář (Hronek, Moravčík), 34. Zadina (Hronek), 62. D. Kubalík (R. Hanzl, Hrubec) - 26. Šarangovič (S. Kosticyn), 52. Jerjomenko (Lopačuk, Šinkevič). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Frandsen (Dán.) - Lundgren, Yletyinen (oba Švéd.). Vyloučení: 2:2. Využití: 1:0. Bez diváků.

Sestavy:

ČR: Hrubec - Hronek, D. Musil, Klok, Hájek, D. Sklenička, Šulák, Moravčík - Zadina, Jan Kovář, D. Kubalík - M. Stránský, M. Špaček, J. Vrána - Flek, Chytil, Sekáč - A. Musil, R. Hanzl, Smejkal. Trenéři: Filip Pešán, Martin Straka a Jaroslav Špaček.

Bělorusko: Kolosov - Chenkel, Falkovskij, Antonov, Znacharenko, Korobov, Bailen, Jerjomenko, Šinkevič - S. Kosticyn, Šarangovič, Prince - Protas, Drozd, Komarov - Paré, Kodola, Platt - Stefanovič, G. Něstěrov, Lopačuk. Trenéři: Michail Zacharov, Dmitrij Kaprikov, Michail Kravcev a Vladimir Vorobjov.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články