Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Analýza bude lepší až s odstupem za několik dní. Mám chuť pokračovat, říká Pešán

Český tým se vrátil z neúspěšného šampionátu v Rize. Svěřenci trenéra Filipa Pešána nestačili ve čtvrtfinále na Finy a po porážce 0:1 si nezahrají na rozdíl od šampionátu v Bratislavě v roce 2019 o medaile. Mezi hráči a realizačním týmem převládalo zklamání.

Trenér české reprezentace Filip Pešán
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

"Já se snažím na takové věci co nejrychleji zapomenout, protože si tím nechci nějak zkazit volno. Samozřejmě nás to vyřazení mrzí, ale vzhledem k tomu, jakou mám – a musím mít – povahu, co se týče brankáře, tak je to nastavené slavit i truchlit do půlnoci a potom třeba dělat závěry. To už však není na nás na hráčích. Ale určitě jsme si to všichni představovali jinak," řekl brankář Šimon Hrubec.

"Pořád se vrací do hlavy myšlenky na to, co mohl člověk udělat jinak a lépe. Je to prostě velká škoda a čím to ubíhá dál, tak si tím víc člověk uvědomuje, že letos ta šance na nějaký úspěch byla fakt velká. Samozřejmě to mrzí, ale zase se nelze v nějakých depresích utápět donekonečna. Teď nás čeká volno, zase další sezona... Sedí na to ta obvyklá fráze o tom, že je to sport. Sotva s tím teď něco dělat, jak to dopadlo," řekl útočník Jakub Flek.

Kde hledat příčiny českého neúspěchu? Poslechněte si Hokej bez červené – podcast s Robertem Zárubou:

Jak se mu usínalo bezprostředně po těsné čtvrtfinálové porážce? "Byl jsem včera vážně úplně hotovej. Věřím, že každý z nás tam nechal úplně všechno. A únava se pak tak nakupila, že jsem přišel na hotel a byl jsem rád, že jsem sebou plácnul do postele. Usínalo se však samozřejmě špatně s tím pocitem, že nás dnes čeká cesta domů. To moc příjemné nebylo," připomněl Flek.

Kapitán Jan Kovář přiznal, že celkově bylo vystoupení českého týmu na šampionátu nepovedené. "Celý turnaj se nám nepovedl. Prohráli jsme na začátku dva zápasy, přestalo se nám dařit a pak už jsme museli každý zápas vyhrát, abychom vůbec postoupili alespoň do čtvrtfinále. A v něm jsme pak nedali ani gól, to hovoří samo za sebe. Odhodlání tam sice bylo, ale něco nám prostě chybělo, abychom postoupili dál. A my, co jsme byli v rolích lídrů, jsme neodehráli povedený turnaj, od čehož se to odvíjelo," řekl Kovář.

Pohodě při nepřesvědčivých výkonech a výsledcích nenapomáhala ani izolace jako součást opatření v boji proti koronaviru. "Nebylo to v té 'bublině' nic příjemného. Pokud se ptáte, jestli nás to bavilo, tak opravdu nebavilo. Ale není to výmluva, měly to všechny týmy stejné. Rozhodli jsme se, že chceme reprezentovat a udělali pro to všechno. Nevím, zda bude možnost setkat se s rodinou přímo náplast, ale hrozně se těším. Sezona začíná zase za pár měsíců, moc volna nebude, takže tím spíš se teď chci rodině hodně věnovat," dodal Kovář.

Pešán hodlá pokračovat

Kouče Filipa Pešána podrobnější rozbor bude teprve čekat. "Samozřejmě jsem si to celé promítal v hlavě, s kolegy jsme si to rozebírali, ale pořád platí, že nějaká analýza bude lepší až s odstupem za několik dní. Teď je to ještě všechno hodně čerstvé. Jsme však samozřejmě zklamaní, na tom se nic nemění. Každopádně to byl šampionát, který byl obecně vzato úplně mimo mísu. Úplně jiný šampionát, než kdokoliv z nás zažil," uvedl Pešán.

I po nevydařeném mistrovství světa v Rize však chce u týmu zůstat. Smlouvu má ještě na další rok. "Určitě mám chuť pokračovat. Já si myslím, že za ten rok se s kolegy odvedla kvalitní práce, i když jednoznačně respektuji, že výsledek na mistrovství světa je zklamání. Je však fajn mít trošku dlouhodobější práci, pak se dají výsledky i odvedená práce hodnotit lépe než po tři čtvrtě roce," řekl Pešán.

Kontrakt na další ročník až do MS ve Finsku by se měl podle původní dohody týkat i asistentů Jaroslava Špačka s Martinem Strakou či trenéra brankářů Zdeňka Orcta. "Všech pět, když to beru i s generálním manažerem Petrem Nedvědem, nás je hrozně zklamaných. Zatím jsme se o tom vůbec nebavili. Šli jsme si lehnout a moc jsme toho nepropovídali ani během cesty. Zatím je to ještě moc brzy," uvedl Pešán.

Čeští hokejisté, kteří obsadili na MS sedmé místo, se na šampionátu hledali. "Bylo toho asi víc. Nepodařilo se mi najít ideální chemii ve složení útoků a obranných dvojic. Hráli jsme špatně oslabení a nebyli jsme produktivní. Myslím, že nám nepomohlo ani to, že jsme toho moc neodehráli na velkém hřišti, protože to byla opravdu velká změna. Nechci to brát jako výmluvu, jen tím chci říct, že jsme možná působili svěžejším a rychlejším dojmem na malém hřišti v Praze než na velkém kluzišti v Rize," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články