Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Američané se doploužili pro vítězství 6:3 nad Brity

Američané porazili Velkou Británii 6:3. Bylo to pro ně povinné vítězství a i na výkonu zámořského favorita to bylo vidět. Patrick Kane jeden gól dal a na dva přihrál, byl ale také u dvou ze tří britských tref. Spojené státy se po třetí výhře posunuly na druhé místo tabulky skupiny A. Britové, nováček mezi elitou, jsou nadále bez bodu poslední.

Znudění Američané na střídačce během utkání s Velkou Británií
zdroj: Reuters

Velká Británie čeká na vítězství na mistrovství světa od roku 1962. A čekání trvá dál. I když proti Američanům by asi ani ti nejzarytější fanoušci z ostrovů nemohli doufat v zázrak.

Britové nicméně dlouho stačili s plíživými zámořskými hvězdami bruslit a hokejového obra zlobili. Obrázek hry podle očekávání.

Američané obléhali po většinu času britskou tvrz pevně zapuštěnou do hloubi vlastní třetiny. Ani Britové se však nebáli zaútočit. V první třetině dokonce vyslali na gólmana Demka 13 střel, z nichž jedna skončila za jeho zády. To když Hammond využil zaváhání v obraně a se štěstím dopravil puk přes padajícího brankáře i s jeho přispěním do sítě.

Britský útočník vyrovnával na 1:1, neboť z amerického tlaku dokázal skórovat Van Riemsdyk. V první části pouze on. Jack Hughs trefil tyč a ani průbojný Eichel nemířil několikrát přesně.

"První třetina nebyla z naší strany dobrá, ale je důležité zvládnout i takové zápasy. Oni tvrdě makali," uvedl obránce Noah Hanifin.

Hokejisté s pruhy a hvězdami se radovali po teči Larkina, ale po trenérské výzvě a videopřezkumu museli skousnout pravdu, že hokejka amerického hráče byla výše, než by dovolovala pravidla.

Trvalo to ale jen chvilku a při následné přesilovce skóroval Keller. Asistenci si připsal i brankář Demko. O dvě minuty později to bylo už o dvě branky, když Kreider zužitkoval Eichelovu nabídku.

Zámořské hvězdy se pohybovaly po ledě spíše v tréninkovém tempu a pět minut před koncem druhé třetiny toho mohli litovat. Britové ale ani jednu z nebezpečných situací nedokázali proměnit. Na druhé straně naopak udeřil DeBrincat. Americkou bezstarostnost, kterou demonstroval nezájmem a hrubou chybou Kane, alespoň trochu narušil Perlini.

Gólový účet ve třetí části uzavřeli Kane, Ryan a také ještě Brit Davies. Přestože Američané nepřekypovali pohybem, připsali si nemálo střel. Brankář Bowns měl nakonec v zápise 59 zákroků, v závěru se vyznamenal při šanci možné jedničky letošního draftu Jacka Hughese. Halou navzdory porážce zněly chorály ostrovních fanoušků.

"Udělali jsme pár chyb, některé i já, v tomto ohledu musíme hrát lépe. Někdy se ale poučíte i z takových zápasů. Vyhráli jsme, ale příště se pokusíme hrát lépe," shrnul lakonicky Kane.

"Dnes jsme hráli docela dobře a podařilo se nám i vstřelit nějaké branky. Máme dobré mužstvo, včera jsme neměli svůj den, ale dnes jsme ukázali týmový duch," řekl britský útočník Robert Farmer a poukázal tak na úterní prohru 0:9 s Dánskem.

USA - Velká Británie 6:3 (1:1, 3:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 13. J. van Riemsdyk (P. Kane, Suter), 30. Keller (Q. Hughes, Demko), 32. Kreider (Eichel, Suter), 38. DeBrincat (D. Ryan, P. Kane), 41. P. Kane (Kreider, Hanifin), 50. D. Ryan (Glendening, Hanifin) - 16. Hammond (D. Phillips), 40. Perlini, 57. Davies (Lachowicz). Rozhodčí: Nikolic (Rak.), Björk - Malmqvist (oba Švéd.), Lhotský (ČR). Vyloučení: 0:5. Využití: 2:0. Diváci: 5510.

USA: Demko - R. Suter, Martinez, Hanifin, Skjei, Fox, Q. Hughes, Wolanin - P. Kane, D. Larkin, DeBrincat - Kreider, Eichel, J. Gaudreau - Keller, J. Hughes, J. van Riemsdyk - White, Glendening, D. Ryan - Vatrano. Trenér: Jeff Blashill.

Velká Británie: Bowns - O'Connor, D. Phillips, Richardson, Lee, Swindlehurst, Billingsley, Ehrhardt, Mosey - Shields, Perlini, Lake - Dowd, Hammond, Farmer - Betteridge, Davies, Lachowicz - J. Phillips, Myers, Ferrara. Trenér: Peter Russell.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články