Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Sborná byla proti Lotyšsku v úzkých. Vysvobodili ji až Gusev s Kučerovem

Rusové prohrávali s Lotyšskem po první třetině 0:1, ale povedenou druhou třetinou duel otočili a nakonec slavili vítězství 3:1. O obrat se postarali Orlov, Gusev a Kučerov. Sborná zůstává stoprocentní, má jisté čtvrtfinále a s 15 body vede tabulku skupiny B, Lotyši jsou pátí. Výsledek pomohl do vyřazovacích bojů i české reprezentaci, která už nebude horší jak čtvrtá.

Nikita Kučerov (č. 86) slaví gól se spoluhráči z Ruska
zdroj: Reuters autor: VASILY FEDOSENKO

Vypadalo to na další trápení favorita s outsiderem, sborná ale po nepovedené úvodní třetině zabrala. Rusové se nakonec přece jen mohli spolehnout na hlavní ofenzivní hvězdy. Brzké vyrovnání zařídil už po 27 sekundách obránce Orlov tvrdou střelou ze strany a rázem se ruská ofenziva uvolnila.

S dalšími góly přispěchali v krátkém sledu Gusev s Kučerovem. Prvně jmenovaný úspěšně dokončil jednu z mnoha přesilovkových kombinací, které se do té doby favoritovi nedařily. Kučerov přitom vypálil nešťastně a puk ani pořádně netrefil, ale volný kotouč převzal Dadonov a posunul na volného Guseva, který už měl snadnou práci.

Třetí branku Ruska přidal zmíněný Kučerov, který po přečíslení navýšil náskok. Nejproduktivnější hráč letošního ročníku NHL se dvěma body posunul do čela produktivity šampionátu.

"Měli jsme hlavně při přesilovkách hodně šancí a určitě jsme z nich měli dát víc gólů. Jejich gólman ale zachytal skvěle, zejména v první třetině," prohlásil kapitán vítězů Ilja Kovalčuk.

Kučerovova trefa rámovala zřejmě klíčovou pasáž utkání. Za stavu 2:1 z pohledu Rusů ujížděla po ubráněném oslabení trojice Lotyšů do útoku, ale Cibulskis už podruhé v zápase Vasilevského nepřekonal. V prvním případě přitom propálil ruského brankáře v přesilovce a poslal outsidera nečekaně do vedení.

Ve druhé situaci ale uspěl gólman Tampy Bay a po pojistce na 3:1 se sborná díky dvougólovému polštáři uklidnila. V závěru sice Lotyši opět Vasilevského zaměstnávali, ale ten už další branku soupeři nepovolil.

"Tyhle zápasy jsou pro nás něco jako play-off," uvedl obránce Nikita Zadorov. "Lotyšsko má velmi dobrý tým, dobře vedený a disciplinovaný. Bojují vždy až do konce. Byla to pro nás těžká práce a Vasi (brankář Vasilevskij) nám moc pomohl. Mohlo to dnes klidně skončit i obráceně," připustil Zadorov.

Mistrovství světa v hokeji v Bratislavě – skupina B (Bratislava):

Lotyšsko - Rusko 1:3 (1:0, 0:3, 0:0)

Branky a nahrávky: 11. Cibulskis (Indrašis) - 21. Orlov (Kovalčuk, Plotnikov), 24. Gusev (Dadonov, Kučerov), 33. Kučerov (Anisimov). Rozhodčí: Hribik (ČR), Sidorenko (Běl.) - Goljak (Běl.), Oliver (USA). Vyloučení: 6:4, navíc Zadorov (Rus.) 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 9084.

Lotyšsko: Merzlikins (39:24 - 40:00 Gudlevskis) - Cibulskis, A. Kulda, Sotnieks, Zile, Balinskis, Jaks - Balcers, Keninš, Blugers - Darzinš, Indrašis, Meija - Rihards Bukarts, Bičevskis, Roberts Bukart - Dzierkals, Gegeris, Batna - Marenis. Trenér: Bob Hartley.

Rusko: Vasilevskij - Něstěrov, Sergačov, Orlov, Zajcev, Gavrikov, Chafizullin, Zadorov - Dadonov, Malkin, M. Grigorenko - Barabanov, Kuzněcov, Ovečkin - Kučerov, Anisimov, Gusev - Plotnikov, Andronov, Kovalčuk - Tělegin. Trenér: Ilja Vorobjov.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články