Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Čtvrtfinálové prokletí zlomeno. Nervózní bitvu s Němci rozhodli Češi v třetí třetině

Třikrát v řadě to bylo čtvrtfinále a dost. Na mistrovství světa v Bratislavě se ale černý scénář nezopakuje. Čeští hokejisté veledůležitý zápas tentokrát zvládli, i když to z jejich strany dlouho nebyla kdovíjaká podívaná. Nervózní bitvu rozhodli až čtyřmi trefami ve třetí třetině a postoupili mezi nejlepší čtyři týmy po triumfu 5:1. Dalším soupeřem reprezentace bude Kanada. Zápas se odehraje v sobotu od 19:15.

Čeští hokejisté slaví gól v síti Německa
zdroj: REUTERS autor: Vasily Fedosenko

Euforie na ledu i v hledišti, kde se ozývaly chorály: "Češi" a "Kdo neskáče není Čech, hop, hop, hop." Tak vypadal konec duelu s Německem, který reprezentaci přinesl dlouho vytoužený pocit, zvládnuté čtvrtfinále. Mezi čtyři týmy národní celek postoupil poprvé od šampionátu 2015.

Cesta k výhře znamenající boj o medaile byla ovšem trnitější, než spousta expertů i fanoušků asi čekala. Výkon českého týmu nebyl po značnou část střetnutí ideální. Dlouho se reprezentace hledala. Měla problémy s rozehrávkou a Němci byli na ledě nepříjemným soupeřem.

Nervózní okusování nehtů na stadionu a u televizních obrazovek z remízového stavu 1:1 trvalo až do třetí třetiny. Pak, v 45. minutě se ovšem bratislavskou halou roznesl křik "Góóól". Mohl za to ten nejpovolanější. Kapitán Jakub Voráček ujel se dvěma spoluhráči ve třech a nadvakrát vrátil Česku vedení. V ten moment jako by z národního týmu spadlo velké závaží.

Od té doby se totiž výběr Miloše Říhy gólově rozjel. Na Voráčkovu trefu navázal v 52. minutě krásnou bombou do šibenice po rychlém brejku Dominik Kubalík. První branky na turnaji se v 54. minutě dočkal Ondřej Palát, když německého brankáře Philippa Grubaeura překvapil odraz od zadního mantinelu, a vše uzavřel 10 vteřin před koncem druhou trefou v zápase do prázdné brány Jan Kovář.

"Spadl nám kámen ze srdce. Těžký zápas. Nezdá se to, ale Němci hráli výborně silově, moc nás do ničeho nepouštěli. Jsem rád, že jsme ho zvládli. Musíme si z něj vzít hodně moc poučení," řekl střelec dvou branek.

Že střetnutí bude náročnou bitvou, ukázala už první část. Češi sice začali aktivně a Kovářovi dvakrát moc nechybělo, ale poté tempo opadlo. Na hokejky národního týmu se dostala nervozita a Němci dobře eliminovali veškeré útočné snahy.

Navíc ve 13. minutě byli sami blízko brance. Obrana úplně zapomněla Leona Draisaitla, jenž tak mohl postupovat sám na Patrika Bartošáka. Hlavní hvězda Němců se pokusila překvapit českého brankáře brzkou střelou mezi betony, ale ten zasáhl.

V druhé části byly šance na obou stranách. Blýskl se zejména Grubauer při příležitosti Ondřeje Paláta, když jeho tutovku vytěsnil vyrážečkou. Ani on ovšem už nestačil na moment ze 34. minuty. Jan Kovář se na vlastní modré zmocnil puku, který si dovezl až do třetiny Němců. Před ním byli sice dva obránci, ale český útočník se nezalekl a skrytou a hlavně šikovnou střelou trefil přesně.

Radost českých hokejistů po gólu v síti Německa
zdroj: REUTERS autor: Vasily Fedosenko

Radost českého týmu netrvala ale dlouho. O 4 minuty později udělal chybu v rozehrávce jinak spolehlivý Bartošák. Puk se dostal k Franku Mauerovi a bylo vyrovnáno. "Jenom kvůli mojí chybě se dokázali dostat zpátky do zápasu," litoval český gólman. Navíc nechybělo mnoho a Markus Eisenschmid o chvíli později dokonal obrat.

Bitva se tak dostala až do třetí třetiny. V jejím úvodu měli obrovskou šanci Češi i Němci a nervozita se dala krájet. Úvahy o nečekané prohře a dalším vypadnutí Čechů ve čtvrtfinále ale uťal Voráček, což odstartovalo reprezentační kanonádu, která se nakonec zastavila až na stavu 5:1.

"Věděli jsme, že když vydržíme bruslit, můžeme vyhrát. Bartošák tam ve třetí třetině zavřel dveře. Ten zápas nebyl vůbec jednoduchý. Všichni říkali, jak jsme velcí favoriti, kdybychom prohráli, tak jsme banda lemplů. Myslím si, že dnešní hokej je hodně vyrovnaný," řekl Voráček.

"Vrátili jsme se k tomu, co jsme s nimi hráli i v Karlových Varech (během přípravy), kdy jsme to hráli šířkou, dostávali jsme se jednoduše do třetiny, vstřelili jsme důležitý gól, což nás uklidnilo, a ten závěr jsme zvládli," dodal kouč Říha.

Pro Čechy to tak znamená boj o medaile a jisté další dva zápasy na šampionátu. Jejich další soupeř bude už trochu těžší váha, výběr Kanady.

ČR - Německo 5:1 (0:0, 1:1, 4:0)

Branky a nahrávky: 34. Jan Kovář, 45. J. Voráček (Simon), 52. D. Kubalík (Jan Kovář, Hronek), 54. Palát (Kolář), 60. Jan Kovář (Moravčík) - 38. Mauer (Tiffels). Rozhodčí: Öhlund (Švéd.), Tufts (USA) - Goljak (Běl.), Nikulainen (Fin.). Vyloučení: 3:3. Bez využití. Diváci: 9085.

ČR: Bartošák - Hronek, D. Musil, Rutta, Moravčík, Gudas, Kolář, D. Sklenička - J. Voráček, Simon, Frolík - Chytil, Faksa, Jaškin - Gulaš, Jan Kovář, D. Kubalík - Řepík, T. Zohorna, Palát - od 21. navíc H. Zohorna. Trenéři: Miloš Říha, Robert Reichel a Karel Mlejnek.

Německo: Grubauer - M. Müller, Holzer, Seidenberg, Seider, J. Müller, Nowak, Reul - Hager, Draisaitl, Ehliz - Eisenschmid, Michaelis, Plachta - Mauer, Kahun, Tiffels - Pföderl, Noebels, Loibl - Fauser. Trenéři: Toni Söderholm, Tobias Abstreiter, Patrick Dallaire, Cory Murphy a Steven Reinprecht.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články