Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Závěrečný duel vyřešil čtyři otazníky. Vytvořili jsme tým, kterému věříme, prohlásil Říha

Šest týdnů přípravy jsou minulostí, česká reprezentace už má za sebou všechny zápasy. Trenér Miloš Říha oznámil seznam 25 hráčů, kteří vyrazí na Slovensko. Podle šedesátiletého kouče nebylo závěrečné rozhodování o složení kádru jednoduché.

Trenér národního týmu Miloš Říha
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

"Abych se přiznal, váhal jsem na všech pozicích. Kluci odvedli v tréninku neskutečnou práci, docela dost jsme na ně naložili, ale přístup měli naprosto stoprocentní," uvedl Říha na tiskové konferenci. "Z té druhé poloviny přípravy na to měli asi všichni, aby jeli na šampionát. Rozhodovaly detaily, posty a možné dvojice," dodal.

Aspiranty si společně s asistenty Robertem Reichelem a Karlem Mlejnkem i generálním manažerem Petrem Nedvědem vyhodnocovali ze všech možných úhlů pohledu. "Vše jsme hodnotili s ohledem na to, jak jsme skládali mužstvo. Tedy podle charakteru, jak se hráči chovali, jak hráli v zápasech, podle jednotlivých dvojic a doplnění mužstva i podle statistik, které doplnily naše rozhodnutí," prohlásil Říha.

Během přípravy na šampionát odehrálo národní mužstvo devět zápasů a sedm z nich vyhrálo. "Už jsme měli docela jasno z těch předchozích přípravných zápasů. Tvořili jsme nominaci i podle toho, jak nám jednotlivé posty zapadaly do sebe. Kostra byla daná, závěrečný duel domácího turnaje v Brně proti Rusku (1:4) vyřešil čtyři otazníky."

Ne všech 25 nominovaných hráčů má ale jisté, že si na MS zahrají. Záleží na trenérech, kdo a kdy bude zapsán na soupisku. "Vytvořili jsme tým, kterému věříme. Těm, s nimiž jsme se rozloučili a jsou teď zklamaní, ale patří velký dík," řekl Říha. "Ještě stále sledujeme další pokračování NHL, na první zápas bychom nechali jedno volné místo pro brankáře a dvě až tři do pole," nastínil své záměry.

Trochu překvapivě schází v jeho výběru zkušený bojovník do ofenzivy Martin Zaťovič. "Byl tím posledním, kterého jsme si pozvali. Je to férový dospělý chlap a dostal od nás na výběr. Vybral si to, že se chce po těžké sezoně připravit na tu další. Na rovinu řekl, že by nechtěl čekat, zda bude potom na Slovensku na soupisce, nebo ne. A pokud by se neměl do týmu vejít, tak by místo raději uvolnil pro mladší hráče," uvedl Říha.

Již v sobotu opustil tým z rodinných důvodů útočník Jiří Sekáč. "Počítali jsme s ním, i když ta sezona v reprezentaci nebyla až tak vynikající, jakou prožil v klubu. Poslední týden přípravy nevypadal dobře a viděli jsme, že se trápí, tak jsme si ho zavolali. Má své problémy, které mu nedovolily, aby se šampionátu zúčastnil. Nejsou ale zdravotního rázu," uvedl Říha.

Na MS si nezahraje kompletní trio bratrů Zohornových, Radima zastavily zdravotní potíže. "Nechtěli jsme mít z týmu druhý Chomutov, proto jsme ho se střevní chřipkou poslali domů. S tím, že v týmu skončil," uvedl Říha.

Za silnou stránku týmu považuje velmi kvalitní první dvě pětky. "Když budou udávat tón, mohou se k nim ty dvě zbývající přidat a můžeme tam vytvářet různé dvojice a trojice, přeskládávat a pracovat s celým mužstvem. Trošku nám tam chybí post středního útočníka," připustil Říha.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články