Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

"V květnu ještě pořád hraju." Švýcarský veterán Ambühl oslavil 100. zápas na MS

Veterán Andreas Ambühl má mistrovství světa rád, ostatně startuje už na patnáctém svěťáku. Při úvodním vystoupení na letošním turnaji proti Itálii pomohl dvěma asistencemi k vysoké výhře 9:0 a mohl tak oslavit celkově 100. zápas v dresu helvétského kříže na MS.

Andreas Ambühl
zdroj: ČTK/AP

"Za ty roky jsem si zvykl, že v květnu ještě pořád hraju. Až loni to bylo jiné a byl to docela zvláštní pocit," uvedl pětatřicetiletý Ambühl. Před rokem mu totiž vedení reprezentace po náročné sezoně s olympijskými hrami v Pchjongčchangu dopřálo na jaře oddych a na šampionát v Dánsku nejel, čímž přišel o senzační stříbro.

Teď doufá, že nejde o jeho poslední šampionát, takže by mohl zaútočit na rekord svého krajana Mathiase Segera. Švýcarský obránce byl na MS šestnáctkrát.

Ambühl, který v sobotu nastoupil za reprezentaci ke 256. utkání, se po návratu na MS rychle rozkoukal. "Trenér je stejný, systém je stejný, jenom jsou tu kolem mě mladší obličeje," řekl účastník čtyř olympiád.

Útočník Davosu se v týmu setkal i s obráncem Janisem Moserem, který je o 17 let mladší. "Člověku to jasně ukáže, že už není nejmladší. Ale tak to chodí. Před patnácti lety jsem byl na jeho místě já," zasmál se Ambühl, který debutoval na MS v roce 2004 v Praze.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Švýcarsko - Itálie

Proti Itálii odehrál jubilejní 100. zápas na světových šampionátech. Díky účasti na 15 MS elitní kategorie se dělí o druhé místo historické tabulky s Finem Petterim Nummelinem a Dánem Mortenem Greenem.

Na MS si chce Ambühl také spravit chuť po nepovedené sezoně ve švýcarské lize, v níž poprvé chyběl v play-off. S Davosem musel po předposledním místě v základní části bojovat pouze ve skupině o 9. až 12. místo. Jednatřicetinásobný švýcarský mistr skončil jedenáctý a nemusel do baráže, která se nakonec nehrála.

Ambühla prý zápasy play-out důkladně prověřily. "Šlo o existenci klubu, to si člověk sáhne na hranici sil," uvedl. Dobře se cítil i po přípravných zápasech. "Neměl jsem dojem, že bych nestíhal," řekl a úvod šampionátu potvrdil, že může být ještě hodně platným hráčem.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články