Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Úspěch, který přináší i hořkost. Čtvrté místo vždy bolí, hodnotí Růžička

Čeští hokejisté i přes dobré výkony na medaili nedosáhli. Jako úspěšné hodnotí jejich výkony na šampionátu bývalý trenér národního týmu Vladimír Růžička. Zároveň však připouští, že čtvrté místo vždy provází i pocit hořkosti.

"Když se mužstvo dostane na mistrovství světa mezi poslední čtyři, tak je to úspěch. Samozřejmě ale, když skončíte čtvrtí, tak je tam hořkost. Je to smutné a bolí to," řekl. "Medaile je koření mistrovství a je blbé, že když jsme se v posledních letech dostali do semifinále, tak jsme skončili bez medaile," litoval kouč.

Růžička ale ocenil výkony týmu vedeného kapitánem Jakubem Voráčkem. "Myslím si, že byly hodně dobré. Bohužel to ale nevyšlo," uvedl pětapadesátiletý trenér, jenž považoval za nevydařený jen semifinálový zápas proti Kanadě. "Oni hráli hodně dobře a dokázali proměnit svoje šance. Na rozdíl od nás," podotkl Růžička.

Jaké faktory limitovaly českou reprezentaci v medailových bojích? A jak si vedl trenérský štáb na turnaji? Poslechněte si nový Hokej fokus podcast:

V zápase o bronz proti Rusku si poté Češi vylámali zuby na brankáři Andreji Vasilevském, který si připsal 48 úspěšných zákroků. "Hráli jsme dobře, ale ruský brankář byl skvělý. Vasilevskij je momentálně jeden z nejlepších gólmanů na světě," ocenil Růžička výkony hráče Tampy. "My vždy potřebujeme strašně moc šancí na gól," dodal.

V Bratislavě se přitom Čechům v základní skupině střelecky dařilo. "Zápasy v play-off jsou ale specifické. Hraje se vlastně o všechno. Rozhodují maličkosti. Nervy, štěstí... Hrana úspěchu a neúspěchu je hrozně úzká," uvedl Růžička. Prodloužení českého čekání na medaili mrzí o to více, že reprezentace měla tentokrát k dispozici řadu posil z NHL v čele s Voráčkem.

"Měli jsme silné mužstvo. Bez čtyř pěti hráčů, kteří hráli v NHL nebo byli zranění, tak jsme měli všechny. Voras i Frolík potvrdili, že jsou hráči světové třídy," řekl Růžička. Speciálně ocenil Filipa Hronka. "Měli jsme jednoznačně nejlepšího obránce celého mistrovství a vůbec se nedivím, že dostal cenu. Hrál fantasticky. Lepšího beka jsem na mistrovství neviděl. Je to dobrá zpráva pro český hokej," podotkl Růžička.

Vyzdvihl i výkony zlatých Finů. "Už v semifinále proti Rusku hráli hodně dobře, čímž mě překvapili. Kromě posledních osmi devíti minut Rusy k ničemu nepustili. Pak jsem věřil, že Kanadu porazí," řekl Růžička. "Jsou rychlí, pohybliví, což dnes rozhoduje. I my jsme na tom ale byli pohybově dobře," uvedl a přirovnal finský triumf k českému před devíti lety.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články