Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Únava? Kdepak. Švýcaři si poradili s Nory, výhru 4:1 řídil matador Ambühl

Zhruba jen 17 hodin měli švýcarští hokejisté pauzu před dalším utkáním na mistrovství světa, ale krátká pauza se na nich neprojevila. Ve skupině B v Bratislavě po včerejší večerní výhře 4:0 nad Rakouskem Švýcaři opět potvrdili roli favorita a porazili s přehledem Norsko 4:1. Dvakrát se prosadil nejzkušenější Švýcar Andres Ambühl, nulu brankáři Leonardo Genonimu sebral až v předposlední minutě Lindström.

Švýcarská legenda Ambühl překonává norského gólmana Holma
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/via www.imago-images.de autor: Joel Marklund

Hokejisté ze země helvétského kříže udělali výrazný krok k postupu ze skupiny. V roli favorita zvládli i čtvrté utkání a k tomuto vítězství výrazně pomohl pětatřicetiletý křídelní forvard Ambühl.

Ani na něm se nepodepsal krátký odpočinek. Naopak v šesté minutě vlétl do útočného pásma a povedeným bekhendovým blafákem zakončil s přehledem pod břevno brankáře Henrika Holma po pasu Christopha Bertschyho. 

Útočník Davosu, jenž útočí na rekord v počtu startů na mistrovství světa, přidal i čtvrtý gól, který zkoumali rozhodčí na videu. K nedovolenému bránění Holma však nedošlo. V 57. minutě tečoval střelu Joela Genazziho.

Ve svém 103. startu na MS si připsal 21. gól a do rekordu krajana Mathiase Segera mu chybí už jen tři zápasy, které zřejmě na šampionátu stihne.   

Seveřané po první trefě Ambühla nevyužili přesilovku, ve 14. minutě byl ale blízko vyrovnání Trettenes. Zakončoval zblízka, strážce švýcarské branky Genoni však utěsnil mezeru u levé tyče betonem. V 17. minutě zastavila Fialovu střelu tyč.

Po 34 vteřinách druhého dějství zvýšil Hischier, který protlačil puk za Holma u levé tyče. Další velkou možnost měl v 36. minutě Ambühl, ale norský gólman zasáhl betonem.

"Nejdřív jsem chtěl objet branku, ale neměl jsem moc rychlost. Pak jsem si vzpomněl, že by si brankář mohl myslet to samé. Zastavil jsem a puk prošel, takže super," řekl druhý nejproduktivnější muž turnaje Nico Hischier.

Ve třetí části rozezvučel Praplan v 45. minutě horní tyč. Na začátku 50. minuty už ale Hofman potrestal špatnou rozehrávku Norů a zvýšil na 3:0. V 57. minutě zvýraznil náskok favorita svou druhou brankou Ambühl.

Švýcaři nedostali v Bratislavě gól více než šest třetin, ale Genoni nakonec o čisté konto přišel po zásahu Lindströma. V utkání se museli obejít bez Janise Mosera. Osmnáctiletý obránce si v předchozím utkání s Rakušany poranil zápěstí a bude mimo hru čtyři až šest týdnů. 

"Jsem velmi šťastný, nemohli jsme chtít víc. Takto jsme chtěli začít turnaj. Teď máme před sebou několik těžkých zápasů, na které se musíme připravit. Musíme za den volna dobít baterky," hodnotil situaci Švýcarů Hischier.

MS v hokeji - skupina B (Bratislava):

Švýcarsko - Norsko 4:1 (1:0, 1:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 6. Ambühl (Ch. Bertschy, Loeffel), 21. Hischier (Fiala), 50. Hofmann (Martschini), 57. Ambühl (Genazzi, S. Moser) - 59. T. Lindström (Reichenberg). Rozhodčí: Iverson (Kan.), Tufts (USA) - Dalton (Brit.), Nikulainen (Fin.). Vyloučení: 5:4, navíc Martinsen a Bonsaksen (oba Nor.) oba 10 min. Bez využití. Diváci: 4673.

Sestavy:

Švýcarsko: Genoni - Josi, Y. Weber, Genazzi, Loeffel, R. Diaz, Frick, Fora - Fiala, Hischier, Praplan - Hofmann, Kurashev, Martschini - Scherwey, Haas, Andrighetto - Ambühl, Ch. Bertschy, S. Moser - Rod. Trenér: Patrick Fischer.

Norsko: Holm - Holös, Bonsaksen, Lesund, Espeland, Johannesen, Bull, Kasastul, od 41. navíc Nörstebö - Patrick Thoresen, M. Olimb, Olden - Valkvae Olsen, Haga, Trettenes - Martinsen, Reichenberg, T. Lindström - Roest, K. Forsberg, Röymark. Trenér: Petter Thoresen.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články