Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Účast Číny na ZOH v Pekingu 2022 byla potvrzena, Slovensko musí do kvalifikace

Kongres Mezinárodní hokejové federace v Bratislavě schválil obsazení na olympijském turnaji hokejistů v roce 2022 v Pekingu, kde se představí i domácí Čína, která je aktuálně až na 32. místě žebříčku IIHF. Čína doplní první osmičku ze žebříčku po letošním MS - Kanadu, Rusko, Švédsko, Finsko, Českou republiku, USA, Německo a Švýcarsko. Mezi olympijskou elitou tak chybí Slovensko, které musí do kvalifikace.

Brankář čínské reprezentace
zdroj: ČTK/AP autor: Gene J. Puskar

I na minulém turnaji pod pěti kruhy v Pchjongčchangu se automaticky kvalifikoval pořadatel, který neměl zajištěnou účast podle žebříčku. Korea tehdy rok před olympijským turnajem postoupila mezi šestnáctičlennou elitu.

O tři zbývající místa se bude hrát kvalifikace, v které se má představit rekordních 37 zemí. Bude čtyřstupňová a začne v listopadu v Lucemburku a Hongkongu. Tři finálové turnaje se budou hrát mezi 27. až 30. srpnem 2020.

Jeden z nich bude hostit Slovensko, které bude mít ve skupině D Bělorusko, Rakousko a třetí nasazený tým z kvalifikace. V "éčku" v Lotyšsku budou bojovat Francie, Itálie a druhý nasazený tým z kvalifikace. Ve skupině F v Norsku se představí Dánsko, Korea a nejvýše nasazený tým z kvalifikovaných.

Pod pěti kruhy se bude hrát stejně jako dosud ve třech skupinách po čtyřech a nasazení do nich bude určeno podle žebříčku IIHF po příštím světovém šampionátu ve Švýcarsku v roce 2020. O nasazení na desetičlenný ženský olympijský turnaj bude jasno za rok po MS v Kanadě.

Finálová olympijská kvalifikace (27.–30. 8. 2020):

Skupina D: Slovensko, Bělorusko, Rakousko, třetí nejlépe nasazený kvalifikant.

Skupina E: Lotyšsko, Francie, Itálie, druhý nejlépe nasazený kvalifikant.

Skupina F: Norsko, Dánsko, Korea, nejlépe nasazený kvalifikant.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články