Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Sýkora vítá, že začínáme na MS se Švédy: Těžký soupeř je na úvod lepší

Jak důležité je udělat z týmu kolektiv a co je k tomu všechno třeba, i o tom hovořil bývalý hokejista a známý hokejový trenér Marek Sýkora, který se před světovým šampionátem přišel do České televize podělit o své zkušenosti. Páteční zápas českého týmu se Švédy můžete sledovat od 19:45 v přímém přenosu na ČT sport i na webu ctsport.cz.

Marek Sýkora
zdroj: ISIFA

Kouč, který trénoval i v KHL, je rád, že má český celek na úvod Švédy, obhájce titulu s osmnácti hokejisty z NHL. "Jsem zastáncem toho, že těžký soupeř je pro vstup do turnaje lepší. Ať to dopadne jakkoliv, tak nás do šampionátu dobře zavedou. Vyšší úroveň hry a nasazení tým na turnaj naladí. Kdybychom začínali s někým slabším, tak to v podvědomí hráčů nemusí být ideální," tvrdí Sýkora.

Slabší soupeři jsou jen Italové a Rakušani 

Zastavil se také u soupeřů, které má český celek ve skupině. "Rusové patří mezi superfavority, mají ohromně silnou sestavu se spoustou hráčů z NHL a dvanáct olympijských vítězů. Švýcaři se v poslední době také dostali do světové špičky, bruslením a nasazením to dokázali na posledním šampionátu, kde získali stříbro. Norové? Ti jsou vždycky obtížní – jsou to Seveřani, jsou urputní. Možná nemají hvězdy jako před několika lety, ale hrají vždycky nadoraz. Lotyši jsou také urputní a mají výborného brankáře. Jakmile se jim dá šance, je obtížné je porazit. Pak jsou tam Italové a Rakušani - relativně slabší soupeři. Měla by být povinnost je porazit. Je jen otázka, jak se hráči k těm zápasům postaví."

Český výběr měl před šampionátem jednu z nejdelších příprav v historii. "Miloš Říha se s tím potřeboval seznámit. Chtěl si to omakat," vysvětluje Sýkora, co považuje za důvod délky přípravy. "Ti hráči, kteří tam byli celou dobu a pak se do mančaftu nedostali, těch je mi líto. Ale je to věc trenérů, chtěli to tak dělat, je to jejich věc a věří, že je to tak správně."

Je nám líto, video expirovalo.
Sýkora: Jsem zastáncem jasné brankářské jedničky

Na českých hokejových hrách už Sýkora čekal, že proti Rusům nastoupí sestava, kterou by čekal na světovém šampionátu. "Ale ještě má přijet třebas Faksa a nehrál Vrána. Takže na základě toho posledního turnaje říkat, jak to má vypadat, se neodvažuji, protože se do poslední chvíle nevědělo, kdo tam bude hrát," popisuje svůj pohled na věc.

"Máme osm útočníků z NHL, což jsme dlouho neměli. A jestli je to dobře nebo špatně, se teprve ukáže," uvažoval muž, jehož život je pevně spjatý s hokejem, teď už si však chce tuhle hru užívat jen z pohledu fanouška plzeňského týmu.

České nominaci a šancím národního týmu na mistrovství světa se věnoval speciální Hokej fokus podcast:

Brankářská jednička by měla být

Zatím nebylo oznámeno, kdo bude brankářskou jedničkou. Tohle Sýkora moc rád nemá. "Já jsem zastáncem toho, aby byla daná. Třeba ji trenéři mají. Je dobře, když to brankář ví. Myslím, že by to mohl být Bartošák," tipnul si.

Vrátil se také ke gólmanu Francouzovi, jehož jméno se po vypadnutí jeho týmu v zámořské AHL nyní objevilo ve spojitosti s národním týmem jako další varianta. "Já ho dobře znám, ale nemyslím si, že by nějakým zásadním způsobem změnil kvalitu brankářů v týmu. Ty gólmany, kteří tam jsou, trenéři viděli, Pavel zase v AHL moc k vidění nebyl. Možné ale je, že trenéry podceňuju a informace mají a vědí víc," konstatoval.

Pak přišla řeč na obranu, o které brankář Kolář řekl, že byla problém. "Sestava se pořád měnila, tím jak se udělala definitivně, by to mohlo už být v pořádku," myslí si bývalý trenér.

Všechno rozhoduje

Kromě formy hráčů a připravené taktiky ale rozhodují o úspěchu i neúspěchu na mistrovství světa také zdánlivě nedůležité drobnosti. "Sestava týmu je skládanka všeho možného. Svoji roli hraje i muzika v kabině, kdo tam s kým sedí, s kým třeba komunikuje. Nevypadá to, ale je to důležité. Do kabin se dávají třeba i motivační hesla, na to taky někteří hráči reagují. Trenéři berou v potaz i to, jaký má hráč charakter, jestli je kolektivní. To všechno je důležité pro úspěch."

Na úspěchu může mít zásluhu i atmosféra na šampionátu, který se koná na sousedním Slovensku a hodně českých fanoušků tam pojede. "To, že přijede hodně našich fanoušků, může vytvořit podobnou atmosféru, jako byla na mistrovství v Praze. Důležité jsou taky první dva výsledky. To je předpoklad, že to bude v pořádku."

Hodně může ovlivnit i vůdce týmu – kapitán. "Věřím, že Jakub Voráček je charakterní a správný chlapík a určitě tam budou i další, kteří to dokážou stmelit, aby se kluci z Kanady, z KHL a odsud dali dohromady tak, aby z toho byl nakonec kolektiv schopný udělat výsledek," uzavřel Sýkora debatu před šampionátem.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články