Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Švýcaři se střelecky trápili, alpské derby ale zvládli a vedou skupinu B

Po dlouhých 26 letech dokázali hokejisté Švýcarska porazit na mistrovství světa Rakousko v základní hrací době. Svěřenci Patricka Fischera si připsali proti houževnatému protivníkovi povinné vítězství 4:0, které jim ale zajistily až tři branky v posledních šesti minutách. Vítězný gól vstřelil ve 20. minutě Kevin Fiala, brankář Reto Berra vychytal i při svém druhém startu čisté konto.

Utkání Švýcarsko - Rakousko
zdroj: Reuters autor: Vasilij Fedosenko

Po opatrném úvodu Rakušané v šesté minutě špatně vystřídali a Švýcaři si v početní výhodě vypracovali dvě slibné příležitosti. Kurashev a Hofmann v nich ale neuspěli.

V desáté minutě se rakouský gólman Kickert opět vyznamenal proti Hofmannovi. Vzápětí hráli Švýcaři další přesilovku, v níž nebezpečně pálil Fiala.

V 16. minutě se dostal favorit do potíží, když Josi fauloval vysokou holí a musel na trestnou lavici dokonce na čtyři minuty.

Švýcaři ale dlouhé oslabení přestáli bez úhony a jen krátce poté, co byli znovu v pěti, sami udeřili po souhře hlavních útočných es. Hischier nabil Fialovi, který ranou bez přípravy otevřel skóre.

V úvodu druhého dějství sehráli Švýcaři výborně situaci tři na tři, Hofmann se dostal tváří v tvář Kickertovi, navrch měl ale strážce rakouské branky.

Právě Kickert pak dlouho držel naděje Rakušanů na první bodový zisk v turnaji, když vychytal Andrighetta a při dvou zakončeních z dobrých pozic i Simona Mosera.

"V první třetině jsme nezačali tak, jak jsme si představovali, a soupeř tak držel zápas vyrovnaný. Myslím si ale, že poté jsme byli lepším týmem a vytvořili jsme si spoustu příležitostí. Až do konce se nám ale nedařilo dostat znovu puk do branky, takže to bylo pořád těsné. Celkově jsme ale byli lepším mužstvem na ledě," prohlásil Simon Moser.

Ve třetím dějství hráli Rakušané bez úspěchu necelou půlminutu v pěti proti třem. Klid do švýcarských řad přinesl až začátek 54. minuty, kdy se s přispěním Ganahlovy teče prosadil obránce Josi.

Krátce poté Ambühl narazil na hrazení Pallestranga a prasklé plexislo přerušilo na několik minut pokračování zápasu. V samém závěru ještě využili početní výhodu Kurashev a při hře pět na tři Andrighetto.

Švýcaři vylepšili své celkové skóre po třech zápasech na 16:1, ale nejsilnější soupeři je ještě čekají.

"Skóre 1:0 je vždy nebezpečné a nemáte při něm nic jistého. Na konci se nám ale podařilo konečně zvýšit. Máme tři body. A to je to, co se počítá. Pro nás jsou důležité i z toho pohledu, že ty nejtěžší zápasy jsou teprve před námi," uvedl hvězdný švýcarský útočník Nico Hischier.

"Udělali jsme až příliš mnoho chyb v obraně a sami se málo tlačili před branku soupeře. Navíc jsme byli poněkud nedisciplinovaní. To jsou věci, které musíme dostat pro další utkání pod kontrolu," poznamenal devatenáctiletý rakouský útočník Benjamin Baumgartner.

Švýcarsko - Rakousko 4:0 (1:0, 0:0, 3:0)

Branky a nahrávky: 20. Fiala (Hischier, Praplan), 54. Josi (Loeffel, S. Moser), 59. Kurashev (Hischier), 60. Andrighetto (R. Diaz, Praplan). Rozhodčí: Kaukokari, Rantala - Nikulainen (všichni Fin.), Jensen (Dán.). Vyloučení: 4:9, navíc Y. Weber - Herburger oba 10 min. Využití: 2:0. Diváci: 4488.

Švýcarsko: Berra - Josi, Y. Weber, J. Moser, R. Diaz, Loeffel, Frick, Fora - Fiala, Hischier, Praplan - Hofmann, Kurashev, Martschini - Scherwey, Haas, Andrighetto - S. Moser, Ch. Bertschy, Rod - Ambühl. Trenér: Patrick Fischer.

Rakousko: Kickert - Pallestrang, Schlacher, Heinrich, Schumnig, Peter, Wolf, Unterweger, Strong - Ganahl, Herburger, P. Schneider - F. Hofer, M. Raffl, T. Raffl - Baumgartner, Haudum, Zwerger - Cijan, Obrist, Rauchenwald. Trenér: Roger Bader.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články