Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Švédům ve druhé třetině zazpíval kanár, Rusko stvrdilo dominanci výhrou 7:4

Hokejisté Ruska zůstávají na mistrovství světa posledním neporaženým týmem. Sborná v závěrečném utkání ve skupině B přestřílela Švédsko 7:4 a bratislavskou skupinu ovládla bez ztráty bodu a se skóre 36:7. Rusko narazí ve čtvrtfinále na Spojené státy, obhájce titulu čeká severské derby s Finskem.

O výsledku utkání rozhodl tragický výkon švédské obrany v prostřední části. Rusové hned po příchodu ze šaten vyrovnali a Dadonov ve 25. minutě otočil skóre.

Záhy přidal třetí branku Ovečkin. Definitivní knockout pro Tre kronor znamenal závěr třetiny, kdy během 188 sekund skórovali Kaprizov, Grigorenko a Malkin.

Švédové mohli ještě pomýšlet na prvenství ve skupině, jenže k tomu potřebovali vysokou výhru nad sbornou. Zároveň měli v rukách další osud českého týmu.

Výhra 3:0 by Čechům přihrála první místo, přesně tříbrankový rozdíl od skóre 5:2 a vyšší by je naopak dostal na třetí místo a ve slovenské metropoli by mohli zůstat Seveřané.

Ti rozehráli zápas dobře, když v polovině osmé minuty otevřel skóre úspěšnou tečí Landeskog. Do první přestávky hráli Švédové ještě dvě přesilovky, vedení se jim ale navýšit nepodařilo.

Ve druhém dějství přišel velký obrat. Už po 57 sekundách ho načal Anisimov. Markström se chvilku nato vyznamenal proti Kovalčukovi, ale ve 25. minutě dokonal obrat Dadonov, a když se pak před polovinou zápasu prosadil střelou z mezikruží ještě Ovečkin, bylo jasno.

Ne snad s ohledem na rozdíl ve skóre, ale proto, jak se Švédové sesypali. V čase 34:39 až 37:47 inkasovali během ruské smršti další góly od Kaprizova, Grigorenka a Malkina, přičemž poslední dva zásahy dělilo jen půl minuty.

Alespoň kosmetickou úpravu ostudného debaklu zařídili ve třetí dvacetiminutovce Nylander, Ekman-Larsson a Klingberg, sedmý gól sborné vstřelil Orlov.

Švédsko - Rusko 4:7 (1:0, 0:6, 3:1)

Branky a nahrávky: 8. Landeskog (M. Pettersson, E. Pettersson), 53. W. Nylander (Wennberg), 57. Ekman-Larsson (E. Pettersson), 59. J. Klingberg (Ekman-Larsson, W. Nylander) - 21. Anisimov (Gusev, Kučerov), 25. Dadonov (Sergačov, Kuzněcov), 29. Ovečkin (Malkin, Chafizullin), 35. Kaprizov, 38. Grigorenko, 38. Malkin (Zadorov, Dadonov), 53. Orlov (Barabanov, Tělegin). Rozhodčí: Gouin (Kan.), Hribik - Ondráček (oba ČR), McCrank (Kan.). Vyloučení: 1:3, navíc Hörnqvist (Švédsko) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 9085.

Švédsko: Markström - J. Klingberg, Ekman-Larsson, A. Larsson, Ekholm, M. Pettersson, E. Gustafsson - Hörnqvist, W. Nylander, Wennberg - E. Lindholm, Landeskog, E. Pettersson - A. Kempe, Lander, L. Eriksson - Bratt, Krüger, Rasmussen - Lindblom. Trenér: Rikard Grönborg.

Rusko: Vasilevskij - Něstěrov, Sergačov, Orlov, Zajcev, Gavrikov, Chafizullin, Zadorov - Dadonov, Malkin, M. Grigorenko - Kaprizov, Kuzněcov, Ovečkin - Kučerov, Anisimov, Gusev - Tělegin, Andronov, Kovalčuk - Barabanov. Trenér: Ilja Vorobjov.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články