Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Švédsko přestřílelo Švýcarsko, reprízu loňského finále režíroval tříbodový Nylander

Ofenzivní galapředstavení zvládli lépe úřadující šampioni. Švédové v dramatickém duelu plném zvratů porazili loni stříbrné Švýcary 4:3 a ukončili národnímu týmu ze země helvétského kříže vítěznou sérii v Bratislavě. Opět zářil nejproduktivnější hráč mistrovství světa William Nylander, který v zápase vstřelil gól a přidal dvě asistence. Rozhodující trefu zaznamenal Oliver Ekman-Larsson.  

Hokejisté Švédska se radují z gólu na mistrovství světa
zdroj: REUTERS autor: Vasily Fedosenko

Repríza loňského finále začala oboustranně svižně – v úvodních sekundách nevyužil šanci Frick a na druhé straně neuspěl Ekman-Larsson, jehož pokus škrtl o brankovou konstrukci.

V 5. minutě nicméně Švýcaři otevřeli skóre poté, co se bekhendovým zakončením pod Lundqvistovým betonem prosadil Andrighetto. Odpovědět mohl vzápětí Wennberg – jeho první pokus zastavil pohotově Berra a z dorážky mířil švédský útočník těsně vedle tyče.

Právě Wennberg se však v 19. minutě postaral o vyrovnání, když tečoval Klingbergovu střelu zápěstím od modré čáry. Seveřané využili bleskově přesilovku a hříšníka Mosera poslali zpět na led po třech vteřinách.

V nástupu do druhého dějství měli šance Josi a Hofmann, jenže Lundqvist byl pozorný. Vývoj skóre tak otočili na svou stranu Švédové. Ve 26. minutě uklidil dorážku za Berrova záda Nylander. Lundqvist se pak vyznamenal při dalších příležitostech úřadujících vicemistrů světa, ale na Genazziho nechytatelnou bombu zblízka na konci 28. minuty, kdy se hrálo ve čtyřech na obou stranách, už stačit nemohl.

Uběhlo přesně půl minuty a Seveřané ovšem znovu vedli. Nylander dokonale předložil kotouč obránci Eriku Gustafssonovi, který nabídkou nepohrdl.

A zvýšit mohl ve třetí části Elias Pettersson. V její polovině místo toho opět srovnal krok Haas, když zavěsil přesně v okamžiku, kdy Landerovi vypršel trest. Osmdesát sekund nato však vrátil Ekman-Larsson s pomocí tyče vedení na stranu "Tre kronor" a tentokrát definitivně.

Švýcaři to na poslední dvě minuty zkusili bez gólmana, nicméně přes závar u Lundqvista už na vyrovnání nedosáhli.

Švédsko - Švýcarsko 4:3 (1:1, 2:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 19. Wennberg (J. Klingberg), 26. W. Nylander (Hörnqvist, A. Larsson), 29. E. Gustafsson (W. Nylander), 52. Ekman-Larsson (W. Nylander, Wennberg) - 5. Andrighetto (Haas), 28. Genazzi (Josi), 51. Haas (Scherwey, Ch. Bertschy). Rozhodčí: Gouin (Kan.), Nikolic (Rak.) - Jensen (Dán.), Ondráček (ČR). Vyloučení: 6:3. Využití: 1:0. Diváci: 9085.

Švédsko: H. Lundqvist - A. Larsson, Ekman-Larsson, J. Klingberg, Ekholm, M. Pettersson, E. Gustafsson - Hörnqvist, W. Nylander, Wennberg - E. Lindholm, Landeskog, E. Pettersson - A. Kempe, Lander, L. Eriksson - O. Lindblom, Krüger, Rasmussen - Bratt. Trenér: Rikard Grönborg.

Švýcarsko: Berra - Josi, Y. Weber, Genazzi, Loeffel, R. Diaz, Frick, Fora - Fiala, Hischier, Praplan - Hofmann, Kurashev, Martschini - Scherwey, Haas, Andrighetto - Ambühl, Ch. Bertschy, S. Moser - Rod. Trenér: Patrick Fischer.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články