Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Švédové si v tréninkovém tempu smlsli na Norech, zářil kouzelník Nylander

Po úvodní porážce s českou reprezentací se obhájci titulu ze Švédska rozjeli. V neděli nastříleli osm branek Itálii, v pondělí devět Norsku. Na jednoznačném vítězství 9:1 se pěti kanadskými body podílel William Nylander, třemi oslavil premiéru v Bratislavě spoluhráč z elitní formace Alexander Wennberg. 

Loui Eriksson ze Švédska skóruje v utkání proti Norsku
zdroj: REUTERS autor: Vasily Fedosenko

"Byla to zábava. Ale důležité je hlavně to, že jsme dosáhli výhry, po níž jsme toužili. To je to, co se počítá," prohlásil syn bývalého vynikajícího útočníka Michaela Nylandera.

Švédové za to vzali hned od úvodního buly. Uběhlo totiž jen 39 vteřin a Wennberg otevřel skóre. Krügerova teč krátce poté skončila těsně mimo. Další možnost sice spálil Gustafsson, jenže v sedmé minutě sklepl kotouč ze vzduchu Hörnqvist a bylo to 2:0. Norové pak hráli v 15. minutě několik sekund pět na tři a Olden protáhl Markströma, ale místo snížení kontroval hrdina zápasu Nylander a v 19. minutě přidal po dvou nahrávkách i gól.

Ve druhé třetině Švédové ještě zvýšili tempo a na ledě zcela dominovali, což se nejvíce projevilo v poměru střel mezi tyče - 22:5.

"Zda to byl můj nejlepší zápas na mezinárodní scéně? To nevím... V konečném výsledku je hlavní, co předvedete v těch velkých zápasech. Tahle utkání jsou více o tom, abychom vylepšili naši souhru a čím dál víc jsme se zlepšovali. A souhra v útočných formacích nám konečně začala klapat," pochvaloval si Nylander.

Gólovou smršť brzy odstartoval bekhendem Adrian Kempe. Haukelund pak sice vychytal Hägga, ale Hörnqvist ho na konci 26. minuty vyhnal na střídačku a do utkání naskočil Holm. O 46 sekund později se mezi střelce zapsal i Mario Kempe, když trpělivě počkal se zakončením a kolem Holmova betonu zakončil do prázdné "klece".

Před polovinou zápasu vytáhl Holm fantastický zákrok po Wennbergově ráně, jenže lapačku i s pukem už měl za brankovou čárou, takže sudí přiznali Švédům další gól, a v 39. minutě využil pohlednou kombinaci v přesilovce Eriksson.

Na třetí dějství už favorit takřka vypnul. V poměru střel na branku v něm vyhrál jen 7:5. První šanci spálil Nylander, ale jinak si hráči "tre kronor" spíše hráli s pukem a šetřili síly. Ve 45. minutě se i díky tomu mohl blýsknout individuální akcí Haga, strážce švédské svatyně Markström však sklapl betony včas.

Čisté konto ovšem nakonec neudržel. Za obrovského jásotu hlediště se prosadil v 52. minutě Trettenes. Alespoň třetinu nicméně Norové přesto nevyhráli, neboť v 58. minutě odpověděl zdařilou tečí Lindblom a stanovil konečný výsledek.

"Tohle je bohužel vážně hodně špatný výsledek. Na nás teď je, abychom zjistili, co je špatně. Musíme to utnout. Na mistrovství světa je pěkné, že příležitost k nápravě přichází velmi rychle," prohlásil Trettenes.

Norsko - Švédsko 1:9 (0:3, 0:5, 1:1)

Branky a nahrávky: 52. Trettenes (Valkvae Olsen) - 1. Wennberg (W. Nylander), 7. Hörnqvist (Ekman-Larsson, W. Nylander), 19. W. Nylander (Wennberg), 23. A. Kempe (Lander), 26. Hörnqvist (Ekman-Larsson, A. Larsson), 27. M. Kempe (Lander, E. Gustafsson), 30. Wennberg (W. Nylander), 39. L. Eriksson (E. Lindholm, E. Pettersson), 58. Lindblom (W. Nylander, Lander). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Schukies (Něm.) - Hancock (USA), Leermakers (Niz.). Vyloučení: 4:3, navíc Lindblom (Švéd.) 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 8850.

Norsko: Haukeland (26. Holm) - Holös, Lesund, Espeland, Bonsaksen, Johannesen, Nörstebö, Bull, Kasastul - Patrick Thoresen, M. Olimb, Olden - Valkvae Olsen, Haga, Trettenes - Martinsen, T. Lindström, Röymark - Roest, Reichenberg, K. Forsberg. Trenér: Petter Thoresen.

Švédsko: Markström - A. Larsson, Ekman-Larsson, E. Gustafsson, Ekholm, M. Pettersson, Hägg - Hörnqvist, W. Nylander,Wennberg - E. Lindholm, O. Lindblom, E. Pettersson - A. Kempe, Lander, L. Eriksson - M. Kempe, Krüger, Rasmussen. Trenér: Rikard Grönborg.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články