Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Švédové senzaci nedopustili a postupují do čtvrtfinále, Lotyši si play-off nezahrají

Lotyši v eliminačním utkání potřebovali zvítězit nad Švédskem v základní hrací době, a ačkoli v zápase vedli, nakonec nezískali ani bod, když za stavu 4:4 museli sáhnout ke hře bez brankáře. Seveřané si pojistili po výsledkové otočce ve třetí třetině na konečných 5:4 místo v postupové čtyřce skupiny B, Lotyši už ztrátu nedotáhnou.

Utkání Švédsko – Lotyšsko
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Joel Marklund

Outsideři z Lotyšska byli blízko výhře, která by je udržela v naději na play-off. Když útočník Jaks navázal na vyrovnávací gól Robertse Bukartse a upravil na 3:2 ve 44. minutě, schylovalo se ke kýženému cíli pobaltského mužstva.

Jenže na přelomu 50. a 51. minuty Švédové dvěma zásahy v rozmezí 69 sekund duel znovu otočili a zasadili soupeři klíčové rány. Bukarts sice necelé čtyři minuty před koncem dovršil hattrick, ale Lotyši potřebovali nutně zvítězit v šedesáti minutách. V závěru proto sáhli k power-play, ale ani závěrečný tlak vítězný gól nepřinesl, naopak Rasmussen se trefil do prázdné branky.

"Ve třetí třetině to bylo celkem divoké, hodně nahoru dolů. Oni potřebovali vyhrát, my také. Měli pár šťastných odrazů, ale my také a nakonec jsme to zvládli," uvedl William Nylander.

Lotyši šli vítězství naproti trpělivou hrou v obraně a nebezpečnými výpady do otevřené švédské obrany. Nově sestavená formace Darzinš–Blugers–Balcers dělala Seveřanům největší problémy, ale hrdinou byl nakonec starší z bratrů Bukartsů. Útočník Sparty se před třetím gólem prosadil dvakrát v přesilovce, jednou i díky vlastní brance Erikssona, a dal zapomenout na slabší turnaj.

Švédy držel ve hře brankář Lundqvist. Ačkoli inkasoval čtyřikrát, připsal si několik důležitých zákroků a také on napomohl k obratu Seveřanů. Kromě klíčových zásahů se blýskl také rozehrávkou přes půlku hřiště na volného Klingberga, ten protečoval na Nylandera a nejproduktivnější hráč švédského výběru vybídl ke skórování Adriana Kempeho, který zvýšil na 2:1.

Před ním se v početní převaze prosadil Elias Pettersson a další otočku z 2:3 na 4:3 zařídila osvědčená dvojice Lander–Hörnqvist. Prvně jmenovaný propálil Gudlevskise z křídla, útočník Pittsburghu pak dokonal akci Ekholma důslednou prací v brankovišti.

Švédové si tříbodovým vítězstvím udrželi naději na první místo ve skupině, potřebují ale porazit Rusy. Navíc ještě existuje varianta, kdy se na oba soupeře dotáhne i česká reprezentace. O všem tak rozhodne poslední hrací den základních skupin.

Mistrovství světa v hokeji na Slovensku – skupina B (Bratislava):

Švédsko - Lotyšsko 5:4 (1:0, 1:1, 3:3)

Branky a nahrávky: 11. E. Pettersson (Landeskog, E. Lindholm), 34. A. Kempe (W. Nylander, J. Klingberg), 49. Lander (A. Kempe), 51. Hörnqvist (Ekholm, W. Nylander), 60. Rasmussen - 30. Roberts Bukarts (Rihards Bukarts, Freibergs), 42. Roberts Bukarts, 44. Jaks (Rihards Bukarts, Darzinš), 57. Roberts Bukarts (Indrašis, Sotnieks). Rozhodčí: Rantala (Fin.), Romasko (Rus.) - Jensen (Dán.), Nikulainen (Fin.). Vyloučení: 3:3. Využití: 1:2. Diváci: 9085.

Švédsko: H. Lundqvist - A. Larsson, Ekman-Larsson, J. Klingberg, Ekholm, M. Pettersson, E. Gustafsson, Hägg - Hörnqvist, W. Nylander, Wennberg - E. Lindholm, Landeskog, E. Pettersson - A. Kempe, Lander, L. Eriksson - O. Lindblom, Krüger, Rasmussen - Bratt. Trenér: Rikard Grönborg.

Lotyšsko: Gudlevskis (58:07-58:32 Merzlikins) - Cibulskis, Freibergs, A. Kulda, Sotnieks, Balinskis, Jaks, Zile - Darzinš, Indrašis, Roberts Bukarts - Balcers, Keninš, Blugers - Meija, Rihards Bukarts, Batna - Dzierkals, Gegeris, Bičevskis - Marenis. Trenér: Bob Hartley.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články