Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Stý zápas? Možná se poplácám po kariéře, přijel jsem sem slavit něco jiného, ví obránce Kolář

Češi sice nezačali duel s alpským outsiderem ideálně, neboť je v první třetině brzdila velmi častá vyloučení, leč po první přestávce spustili kanonádu. Výsledkem byla klidná výhra 8:0, kdy si spousta hokejistů zlepšila osobní statistiky. Zejména pro obránce Jana Koláře, jenž se obvykle příliš nevrhá do zakončení, byl duel až nezvykle tučný, a tak si zlepšil reprezentační maximum, když dal gól a dvakrát na něj nahrál.

Jan Kolář
zdroj: ČTK autor: Paprskář Pavel

"V národním týmu moc bodů nesbírám. Když si vzpomínám, možná jsem neměl v nároďáku ani dva body," hodnotil své dnešní počínání jubilant Kolář, jenž odehrál 100. utkání v reprezentaci.

"Něco to znamená, ale teď je to jen další zápas. Spíše po kariéře se ohlédnu a možná se poplácám po ramenou. Tady bych chtěl oslavovat něco jiného než 100. zápas. Nevím, jestli bude na oslavu dortík, spíše si dáme nějaký stejček," nastínil možné pozápasové menu.

Podle oficiálních statistik má po dnešku na kontě rovných 100 zápasů za národní mužstvo a osm vstřelených branek. Sám si ale počítá o jeden duel méně. Po premiéře v polovině prosince 2009 se dočkal další šance až v únoru 2012 na Švédských hrách ve Stockholmu, kde strávil celý duel jako sedmý bek na střídačce. "Já si myslím, že tohle bude teprve 99. zápas v pořadí a stý bude až (v úterý) se Švýcary," řekl.

"Já jsem na své první Euro Hockey Tour startoval jen dvakrát, jeden zápas jsem nehrál a jsou tam napsané dva zápasy," domníval se Kolář. "Díval jsem se na to v listopadu s Robertem Zárubou, říkal, že je tam chyba. Myslím si, že tam byli dva Honzové Kolářové a ten jeden start napsali mně, takže je tam chyba ve statistikách. Vypadá to asi, že to byl opravdu 99. zápas, takže si ještě jeden počkám," vysvětlil.

Utkání se herně podařilo českému výběru lépe než střet s Itálií, přestože skončilo stejným výsledkem. "Přišlo mi, že jsme si více věřili a šli jsme si za tím, přestože jsme byli od začátku hodně vylučovaní, tak jsme utkání měli hned od úvodu pod kontrolou. Věděli jsme, že start jako s Itálií se nemůže opakovat a musíme rozhodnout hned na začátku. Dali jsme rychlý gól, potom druhý. Oslabení jsme zvládli ubránit a ve druhé třetině už jsme zápas kontrolovali," hodnotil dnešní zápas Kolář.

Pohodlný náskok vybízí hráče k nejrůznějším netradičním kombinacím, při nichž se mohou i hrou pobavit. Kolář ale není zastáncem podobných ofenzivních kratochvílí. "Když už je jasný výsledek, tak spíše stojím vzadu, abych pomohl gólmanovi, a nechávám to na jiných hráčích. Když je ale šance a vidím volný prostor, tak se snažím také prosadit."

Proč byli Češi tak často vylučovaní


Český tým si utkání komplikoval sám v první třetině, kdy hrál velmi často v oslabení. Rozhodčí dle Koláře nastolili přísnější, ale spravedlivý metr. "Hned ze začátku jsme měli dvě vyloučení, říkali jsme si, že rozhodčí bude přísnější na tyhle háčky a sekyry. Každý hráč pak zjistí, co si může dovolit, a snaží se být při hře opatrnější. My jsme byli vylučovaní, oni také, tak jsme si nemohli na nic stěžovat," komentoval český bek.

Zápas probíhal díky příznivému vývoji v klidném duchu. "Každého to štve, když jsou nějaká vyloučení, která jsou sporná. Góly jsme ale dali, žádný jsme nedostali, tak si emoce můžeme nechat na další utkání," pověděl Kolář.

Čechům se na rozdíl od utkání proti Lotyšům zdařilo ustát oslabení pěti proti třem. "Bavili jsme se, že to musíme odehrát jinak než proti Lotyšům, vystupovat proti střelcům a nenechat je střílet z voleje, aby stříleli jen švihem, což by si měl Francík (Francouz) pokrýt. V tréninku jde do toho někdo naplno, někdo na 50 %, tak je nejlepší si to vyzkoušet v zápase."

Česko po šesti odehraných zápasech dominuje nejrůznějším statistikám. Je nejtrestanějším týmem, ale zároveň nastřílelo nejvíce branek. "My to bereme tak, že si můžeme vyzkoušet všechny herní situace. Pro další vývoj turnaje to je plus a je dobře, že to všechno zvládáme," děl Kolář.

Letošní opory? Voráček s Frolíkem

Statisticky národní mužstvo táhnou Jakub Voráček s Michaelem Frolíkem, kteří figurují v elitní pětici kanadského bodování šampionátu. Voráček je navíc kapitánem a jeho působení si Kolář pochvaluje. "Voráček je výborný kapitán, protože s tím má velké dlouholeté zkušenosti. Ví, co má v jaký okamžik říct, ostatní hráči, když je potřeba, tak něco řeknou a pomůžou mu. Bereme to tak, že jsme rovnocenní, jediný David Musil ještě nebyl na mistrovství."

Na hře ofenzivních tahounů Kolář upozorňuje na jejich přímočarost. "Oba mají strašný tah s pukem na branku, nikdy ho nepřidržují, jakmile ho mají na čepeli, tak se zaměřují na branku a snaží se nahrát do gólové situace nebo to sami vyřešit. Nejen oni ale mohou rozhodnout utkání, ale i ostatní kluci, kteří sice nemají tolik bodů, ale dávají tomu hodně. Zápas může rozhodnout třeba 10 kluků," varuje soupeře.

Český tým se snaží zlepšit hru i nejrůznějšími signály, které si hráči vyměňují po vhazování. "Ano, máme je domluvené. Nejenom na tréninku, ale i po něm si říkáme a ukazujeme různé herní varianty. Ne vždy na ledě jsou titíž obránci a útočníci, tak musíme být domluvení, co sehrajeme," osvětluje již zkušený obránce.

Pozor na Švýcarsko

Národní tým má před duelem se Švýcary volno, jejich bitvu s ruským favoritem ale v hale hráči nehodlají sledovat. Čeká je totiž velice obtížný soupeř, takže se na něj musejí svědomitě připravit. "Živě se na ně určitě podívat nepůjdeme, zítra jistě potrénujeme, protože hrajeme už ve 12:15, tak nebude čas na rozbruslení, a abychom se trochu odreagovali, tak půjdeme na kafe," plánuje. "Na mistrovství jinak relaxujeme četbou nebo si vyjdeme na vycházku, abychom si popovídali o něčem jiném než o hokeji," dodává.

Švýcaři mají výborně složený tým, hrají výtečný hokej, potvrdili to se Švédskem, kdy hráli vyrovnanou partii, a nedají se podcenit. Pokud k tomu nepřistoupíme na 100 %, tak budeme mít velký problém, musíme si rozebrat jejich přesilovky a nenechat se vylučovat," rozkryl základy plánu na poslední duel ve skupině Kolář.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články