Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Simon: Zkušenosti z NHL pomáhají. Díky nim teď můžu hrát po boku hvězd

Na zádech Dominika Simona je velký tlak. V současnosti zastává pozici prvního reprezentačního centra, na jeho hře záleží výkon celého týmu. Mladý útočník si však pobyt v první formaci po boku Jakuba Voráčka a Michaela Frolíka nadmíru užívá.

Dominik Simon
zdroj: ČTK autor: Paprskář Pavel

Simon je na druhém šampionátu, premiéru prožil doma před čtyřmi lety. Od té doby se mnohé změnilo. Místo Plzně hájí barvy Pittsburghu, vypracoval se ve stabilní oporu Penguins a na jeho hlavu je slyšet čím dále častěji chvála. "Šampionát tehdy v Praze se mi docela povedl," připomněl Simon.

"Dostal jsem pak v létě sice smlouvu v zámoří, ale po příchodu tam mi přijde, že asi každý tak trochu ustrne. Tedy pokud není vysoko draftovaný. Jakmile musíte jít přes farmu, je prakticky jisté, že dostanete docela velkou ránu. Já ale pořád věřím hokejově sám v sebe a podle toho i hraju," uvedl Simon.

Farma ho zocelila. Strávil tam první dvě sezony, během nichž nahlédl do NHL jen v pěti utkáních. "Je tak trochu jedno, jaký hrajete hokej, je to spíš o jiných věcech. Třeba o tom, že si vás klub vychovává ohledně přístupu. Učí vás hrát tvrdě, aby hráč udržel rytmus celých šedesát minut," přiblížil Simon.

Přiznal, že je složité překousnout tak dlouhý pobyt ve farmářském týmu. "Pořád ale hrajete hokej. A to je to, co mě baví. Cesta do mužstva nahoru je zdlouhavá, důležité je věřit. Je to hodně o psychické odolnosti. Zvlášť když si myslíte, že na NHL máte, a oni vás drží tak dlouho dole, to je nepříjemné," doplnil Simon.

Díky tomu, že vydržel, měl možnost zahrát si po Jaromíru Jágrovi (MS 2015) také vedle dalších velikánů Sidneyho Crosbyho nebo Jevgenije Malkina. "Na tohle má Pittsburgh štěstí. Mají tam takhle dobré hráče, ale jsou to neskutečný lidi. A jsou to lídři, kteří nejsou nafoukaní, nehrají na sebe, ale umí pomoci týmu," chválil Simon ofenzivní tahouny Penguins.

Přístup hlavních es ke spoluhráčům mimo led pomáhá pak i mezi mantinely. "Stoprocentně. Když jste se Sidem na ledě, tak víte, že vás nechá hrát. A vy si můžete hrát to svoje. Když pak něco vidí, tak vám to řekne, ale je opravdu radost s ním hrát. Má můj obrovský respekt, je to výborný kapitán a nic špatného se na něj říct nedá," ocenil Simon.

Cenné zkušenosti mu pomáhají nyní, kdy je na něm velká porce zodpovědnosti. "Díky tomu se změníte, jste zkušenější, pak můžete hrát v klidu i s klukama, jako jsou Voras a Frolda. Oba jsou neskuteční hráči a hraje se s nimi parádně, kluci vás na ledě najdou. Ještě když proměníme více z těch šancí, co máme, tak to bude super," přál si Simon.

Smlouvu má do roku 2020, takže je před ním zásadní sezona. "Samozřejmě o tom víte, že vám za rok končí kontrakt. Potřebujete hrát dobře a přidat nějaké body, ale nijak extra se tím stresovat nebudu. Připravím se co nejlépe a uvidíme, jak to půjde," dodal. Ještě předtím ale bude chtít nabrat síly. "Rád jezdím k moři, tam si od hokeje odpočinu. Snad to stihnu i letos," věřil Simon.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články