Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Simon nasbíral tři body a dal "tichý gól". Ani jsem nevěděl, že je puk v bráně, řekl

Na ledě jsou i nápadnější hráči, ale centr prvního českého útoku předvádí stabilní výkony a nyní už je šestý neproduktivnější muž mistrovství světa. Dominik Simon proti Švýcarsku při vítězství 5:4 zaznamenal dvě asistence a dal "tichý gól", na který neměl od publika okamžitou odezvu. Nejasná situace se totiž zkoumala na videu. Není to poprvé, co se nachomýtl do gólového souboje s brankářem.

Branka českého útočníka Dominika Simona (v pádu) proti Švýcarům
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Stačí si vzpomenout na první utkání šampionátu, kdy po podražení švédského útočníka Patrica Hörnqvista vletěl Simon schoulený do branky. Michael Frolík poté doklepl puk do sítě na 3:2. Rozhodčí se s pomocí videa rozhodli gól uznat, protože za pád do brankoviště Simon nemohl.

Podobně na tom byl "otloukánek" Simon i proti Švýcarům a také šlo o důležitou branku, tentokrát na 2:1 a nakopla mužstvo. Českého prvního centra podrazil nepříjemně zákrokem na koleno Gaetan Haas. Forvard Pittsburghu pak nekontrolovaně nalétl do gólmana Reto Berry a puk srazil do sítě nohou.

"Ani jsem nevěděl, že to je gól. Myslel jsem, že jsem brankáře akorát srazil a že z toho gól nebude. Kluci říkali, že puk do brány skočil dřív, než došlo ke kontaktu. Jeden jejich frajer mě tam trefil a pak už jsem nic neviděl. Jsem samozřejmě rád, že byl gól uznaný," popsal Simon.

Na Stadionu Ondreje Nepely v jinak bouřlivé atmosféře vytvořené českými fanoušky zavládlo ticho. Diváci puk v síti zřetelně neviděli a ani nevěděli, co se děje. Rozhodčí Tobias Björk a Jevgenij Romaško gól v prvním momentě neuznali, ale kouč Miloš Říha měl ale jasno. Kývl rukou ke coach challenge.

"Na tribuně na to máme lidi. Okamžitě bylo jasné, že kotouč přešel daleko dřív brankovou čáru, než se náš hráč srazil s gólmanem. Nebyla ani chvilka váhání. Věděli jsme, že podle nových pravidel šlo o gól," řekl Říha po duelu.

Jasno měl i Jakub Voráček, který už na ledě zvedal ruce nad hlavu. Podle něj sudí oznámil, že šlo o nedovolené bránění, a to českého kapitána jen utvrdilo. "Já to neviděl, ale měli jsme další čtyři kluky na ledě. Aspoň dva říkali, že puk byl hned za brankovou čárou," uvedl Simon.

Pravidlo ve prospěch útočníka podle IIHF:

Pokud je hráč v poli útočícího týmu do brankoviště natlačen, strčen nebo faulován bránícím hráčem v poli zatímco puk vniká do branky, gól se uzná, i když by hráč byl v kontaktu s brankářem, s výjimkou, že útočící hráč měl dostatek času brankoviště opustit.

Čtyřiadvacetiletý reprezentant zažívá povedený šampionát. Na kontě má už čtyři góly a sedm přihrávek, což ho staví na šestou příčku v kanadském bodování turnaje. S Voráčkem a Frolíkem mu to klape. "Vždycky se zadaří nějaké lajně. Ukázali jsme už pár zápasů, že si dokážeme pomoct navzájem jako lajna a tým. Jsem rád, že tam nějaké góly padly, a jen ať to pokračuje," přál si pražský rodák.

Teď Simona čeká společně s týmem příprava na čtvrtfinále, před kterým ho hráči země helvétského kříže dobře prověřili. "Mají spoustu výborných hráčů, hodně bruslili, hrají fyzicky. Takto bude čtvrtfinále vypadat taky. Jsme rádi, jak jsme celou základní část a toto utkání zvládli," dodal český útočník.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články