Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Severské derby plné obratů ukončil v prodloužení Manninen. Švédům nepomohl ani "neviditelný" gól

Čtvrtfinálový souboj mezi Finskem a Švédskem skončil podobně jako duel mezi Kanadou a Švýcarskem. Švédové vedli ještě v 58. minutě 4:3, ale finský kapitán Anttila srovnal v samotném závěru a v nastavení ukončil švédský sen o zlatém hattricku Manninen. Suomi si po výhře 5:4 v prodloužení zahrají o medaile, v semifinále narazí na Rusko.

Sakari Manninen z Finska v obklíčení Švédů
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Joel Marklund

Když Finové srovnali v polovině duelu na 3:3 a smazali dvoubrankovou ztrátu, zdálo se, že utkání zvládnou ještě v základní hrací době. Jenže Švédy poslal do dalšího vedení obránce Gustafsson ve 40. minutě. Přitom jeho branku "nikdo" na stadionu v Košicích neviděl. Jeho prudká rána se rychle odrazila zpoza brankáře Lankinena a vypadalo to na tyčku. Až videorozhodčí potvrdil odraz puku od brankové kamery.

Ani to ale Švédům nakonec nestačilo. V závěru totiž Finové sáhli k power-play a kapitán Anttila předvedl svůj pověstný důraz na brankovišti. Volný kotouč před Lundqvistem dorazil do odkryté brány a poslal derby do prodloužení. V něm dokonal rozhodující obrat Manninen, který v zápase zazářil čtyřmi body, když k vítězné trefě přidal tři asistence.

Švédové tak potvrdili, že jim v posledních zápasech příliš nefungovala obranná hra. Také v tomto utkání brzy inkasovali, když se obránce Mikkola prosadil už po šedesáti sekundách. Finové sice neměli k dispozici ani jednu přesilovku, přesto v druhé části překonali nevýrazného Lundqvista i další beci Lindbohm a Hakanpää střelami od modré.

Švédského brankáře sice zastoupili spoluhráči v ofenzivě, ale ani branky Klingberga, Hörnqvista a Petterssona k udržení nadějného náskoku nestačily. Třem korunkám tentokrát gólově nepomohly třetí ani čtvrtá formace, které byly na turnaji produktivní.

Finové si po loňském zklamání, kdy vypadli se Švýcarskem už ve čtvrtfinále, zahrají o cenné kovy a mohou navázat na poslední šampionát na Slovensku, kde brali v roce 2011 pod stejným koučem Jukkou Jalonenem dokonce zlato.

Mistrovství světa v hokeji na Slovensku – čtvrtfinále (Košice):

Finsko - Švédsko 5:4 v prodl. (1:2, 2:2, 1:0 - 1:0)

Branky a nahrávky: 1. Mikkola (Pesonen, Manninen), 26. P. Lindbohm (Manninen, Pesonen), 30. Hakanpää (Manninen), 59. Anttila (Ojamäki, M. Lehtonen), 62. Manninen (Lankinen) - 3. J. Klingberg (W. Nylander, Wennberg), 17. Hörnqvist (Ekman-Larsson, A. Larsson), 21. E. Pettersson (Landeskog, Ekman-Larsson), 40. E. Gustafsson (Landeskog, Wennberg). Rozhodčí: Iverson (Kan.), Gofman - Šišlo (oba Rus.), Hancock (USA). Vyloučení: 2:0. Využití: 0:1. Diváci: 6304.

Finsko: Lankinen - M. Lehtonen, Ohtamaa, P. Lindbohm, Jokiharju, Mikkola, Kaski, M. Koivisto, Hakanpää - Rajala, Tyrväinen, Ojamäki - Pesonen, Manninen, Kakko - Savinainen, Sallinen, Kuusela - Kiviranta, Lammikko, Anttila. Trenér: Jukka Jalonen.

Švédsko: H. Lundqvist - A. Larsson, Ekman-Larsson, J. Klingberg, Ekholm, M. Pettersson, E. Gustafsson - Hörnqvist, W. Nylander, Wennberg - E. Lindholm, Landeskog, E. Pettersson - A. Kempe, Lander, L. Eriksson - Bratt, Krüger, Rasmussen - Lindblom. Trenér: Rikard Grönborg.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články