Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Šance na postup žije. Slováci přehráli Francii, k výhře je nasměrovaly rány beků

Boj o uchování teoretické naděje na postup ze skupiny A slovenští hokejisté na domácím mistrovství světa zvládli. Francii nadělili šest branek a o vítězství 6:3 rozhodli především díky bleskovému nástupu do třetí třetiny a brankám obránců Erika Černáka a Michala Čajkovského. Gól a dvě asistence si připsal Richard Pánik. O budoucnosti Francouzů v elitní skupině MS rozhodne duel s Velkou Británií.

Slovenský bek Michal Čajkovský slaví branku
zdroj: ČTK/DPA autor: Monika Skolimowska

"Všichni jsme rádi, že jsme vyhráli. Škoda desetiminutovky ve druhé třetině, kdy jsme přestali hrát a Francouzi nám dali po rychlých přečísleních góly. V kabině jsme si ale řekli, že musíme opět přidat, vrátit se ke své hře, a podařilo se nám to," řekl Pánik.

Slováci ztratili předešlé dva zápasy v samém závěru a porážky ovlivnily i úvod jejich dalšího utkání. Byli sice mírně aktivnější, gólové šance si však nevytvářeli.

"Nebylo lehké se po prohrách s Kanadou a Německem oklepat. Jsem ale rád, že jsme to dokázali. Teď musíme vyhrát dva zbývající zápasy a věřit, že se k nám přikloní štěstí," uvedl obránce Erik Černák.

K vedení jim nakonec pomohly přesilové hry. První dva fauly Francouzů sice nepotrestali, ve 14. minutě se ale již dostali do vedení, když skóre otevřel Pánik. Trefil se poprvé na mistrovství světa ve svém 25. utkání. "Měl jsem možná i nějaký blok, že to tam nedám. Jsem ale rád, že mi to konečně padlo, a doufám, že přijdou další branky," řekl Pánik.

V 19. minutě mohl zvýšit vedení Slovenska Lantoši, samostatný nájezd ale gólově nezakončil. Na druhé straně v podobné šanci selhal Fleury.

Když v závěru první třetiny přidal druhou branku Sukel a v 25. minutě zvýšil na 3:0 hezkou akcí v přesilovce Hudáček, zdálo se, že je rozhodnuto. "Dosud nám to ve speciálních formacích příliš nešlo, ale teď jsme to prolomili a v důležitých situacích dali góly," těšilo Pánika.

Francii se ale podařilo duel zdramatizovat. Nejprve v signalizované početní výhodě snížil Manavian a v 35. minutě přidal další branku v přesilovce Texier, jenž dokázal využít zakrytého výhledu gólmana Rybára.

Tým kanadského kouče Ramsayho se ale se složitou situací dokázal vyrovnat. Příležitosti v závěru druhé části ještě domácí hráči nevyužili, ale po 16 sekundách třetí části je uklidnil Černák.

Navíc o dvě minuty později přidal dokonce v oslabení další gól Čajkovský a bylo rozhodnuto. Na rozdělení bodů už nic nezměnily ani další dvě branky, které diváci ve vyprodané Steel areně viděli.

MS v hokeji - skupina A (Košice):

Francie - Slovensko 3:6 (0:2, 2:1, 1:3)

Branky a nahrávky: 33. Manavian (Hecquefeuille, Bertrand), 36. Texier (Chakiachvili, Fleury), 58. Rech (Texier, Dame-Malka) - 14. Pánik (Lantoši, Sekera), 20. Sukel (Fehérváry, Tatar), 26. L. Hudáček (Pánik, Černák), 41. Černák (Pánik, Tatar), 43. Čajkovský (Buc), 46. Nagy (Daňo, Marinčin). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Schukies (Něm.) - Lhotský (ČR), Kaderli (Švýc.). Vyloučení: 6:2. Využití: 1:3. V oslabení: 0:1. Diváci: 7440.

Sestavy:

Francie: Hardy (46. Buysse) - Chakiachvili, Thiry, Hecquefeuille, Crinon, Manavian, Janil, Dame-Malka - Rech, Guttig, Texier - Fleury, Claireaux, T. Bozon - Bertrand, Valier, Treille - Leclerc, Ritz, Perret - Berthon. Trenér: Philippe Bozon.

Slovensko: Rybár - Černák, Sekera, Čajkovský, Marinčin, Fehérváry, Koch - Pánik, L. Hudáček, Tatar - Nagy, Krištof, Studenič - Daňo, Sukel, Lantoši - Liška, Buc, Lunter, od 46. navíc Zigo. Trenér: Craig Ramsay.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články