Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Říha v emocích: Byli jsme lepší a hráli, jako kdyby šlo o zlato

Reprezentační trenér Miloš Říha těsně po dramatickém boji o bronz s Ruskem těžko hledal slova. Vyzdvihl enormní nasazení svých svěřenců a byl přesvědčen o tom, že český národní tým byl v souboji tím lepší, přestože nakonec prohrál 2:3 po samostatných nájezdech. "Jsem na kluky hrdý, jak pracovali. Nechali tam všechno, bylo to vidět, měli jsme spoustu šancí, ale ne štěstí," prohlásil.

Trenér Miloš Říha na střídačce českého týmu
zdroj: ČTK

Padesát střel na branku. Takovou ohromnou porci vyslali čeští hokejisté na ruského gólmana Andreje Vasilevského. Pustil jen dvě. "Dnes měl úplně jasně svůj den. V prodloužení jsme měli takové šance... Ještě deset vteřin před koncem to stálo na lajně, Kovář do prázdné brány... Měli jsme toho víc, byli jsme daleko lepší a zasloužili jsme si vyhrát," řekl Říha.

Pro boj o třetí místo se rozhodl vsadit do českého brankoviště na Šimona Hrubce. "Měl nejčistší hlavu, byl nejvíc připraven. Vždycky zaskakoval, přišel na poslední chvíli a potvrdil kvalitu. A dnes stoprocentně taky," dodal Říha.

Český tým sehrál šesté utkání s Ruskem v sezoně. Na turnaji se spolu oba týmy potkaly podruhé. V prvním duelu ještě ve skupině Češi padli 0:3. Tentokrát bylo ale měření sil o něčem jiném.

"Dneska to bylo připravený, vybuzený takovým způsobem, že tam kluci chtěli nechat všechno. Hráli jsme jakoby o zlato, za plackou si šli, udělali jsme pár rituálů, pohovorů. Bylo to našponovaný. Hráči vůbec necítili žádnou únavu, tlačili to vůlí. Není tam nikdo, kdo by zasloužil nějaké pokárání či výčitku," vysekl poklonu Říha.

Na celý tým je hrdý, jak vzorně pracoval a přistoupil k úkolům. "Jak se k tomu postavili… Nedali jsme jim moc vydechnout, dost jim naložili. Kluci z NHL byli překvapení, pak to kvitovali jako výborný. Parta lidí tu byla neskutečná, zázemí měli parádně unavený. Proto je to smutný."

Do první lajny tentokrát Říha ukázal na bratry Tomáše a Hynka Zohornovi spolu s Michalem Řepíkem. "Jak jedni z mála prošli celou Euro Hockey Tour. Odevzdávali ve svých klubech to nejlepší co mohli a odevzdali to i v reprezentaci. Jak bylo někde řečeno, že tam nepatří, tak potvrdili, že patří. Použili jsme je kdekoliv, obrovskou bojovností a srdíčkem tam nechali všechno."

Parádními výkony se na mistrovství světa prezentoval Dominik Kubalík. Říha mu nyní věští jasnou budoucnost v NHL. "Myslím, že ji půjde zkusit. V zámoří to vidí a on si to zaslouží. Je nesmírně pracovitý a skromný, dá si říct, nevadí mu kritika a rada. Bere to všechno se samozřejmostí profesionála. Myslím, že tam bude platnej."

Je rád, že přestože neměli taková vytížení, přesto budou hráči ochotni reprezentovat zas – ať už se jedná o Filipa Chytila či Jakuba Vránu. "Kdykoliv jim zavoláme, jsou připraveni přijet," zdůraznil Říha.

Pro novou sezonu se bude s realizačním týmem snažit sestavit kostru hráčů z evropských týmů. "A kluků, kteří se nám budou ukazovat, chytit šanci se tam dostat. Na Euro Hockey Tour budeme chtít obehrát víc mladých hráčů, ale musí si o to říct a předvádět v klubech stabilní výkony. Když se podíváme třeba na Finy, tak nějakým takovým modelem. Ale oni takových hráčů mají dalek víc. Potřebujeme ty mladý," podotkl Říha.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články