Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Reichel vzpomínal na Vídeň a varoval před Němci: Patří do špičky, my budeme připraveni

Pouze jednou v samostatné historii se Češi utkali s Německem na velké mezinárodní hokejové akci v play-off. A právě Robert Reichel byl u toho. Sedmačtyřicetiletý bývalý centr ve čtvrtfinále mistrovství světa ve Vídni v roce 1996 přispěl k výhře 6:1 vítěznou brankou. Dnes čeká asistenta trenéra Miloše Říhy souboj s Němci ve stejné fázi na šampionátu v Bratislavě. "A kdyby nastalo něco podobného, nikdo se zlobit nebude," prohlásil Reichel. Přímý přenos utkání vysílá ČT sport, web ctsport.cz a HbbTV od 20:00.

"Jasně, že si na to vzpomenu, i když je to už dávno. Zápas jsme tenkrát odehráli výborně a Němce k ničemu nepustili," řekl trojnásobný mistr světa a olympijský vítěz z Nagana Reichel na duel, který byl krokem k prvnímu z jeho velkých reprezentačních triumfů.

Před 23 lety svedl proti Německu souboj i proti svému bratru Martinovi, rovněž bývalému útočníkovi, který se věnuje v současné době také trenérské práci v Rosenheimu. "Není nic příjemného, když víte, že proti vám hraje bratr. Na druhou stranu koukáte na to, abyste odvedli práci, kterou máte. Takhle jsme to brali oba," prohlásil Reichel.

V týmu Německa tehdy hrál i Peter Drasaitl, bývalý trenér Českých Budějovic, Hradce Králové a Pardubic. Jeho syn Leon z Edmontonu, druhý nejlepší střelec NHL, je současnou největší hvězdou týmu. Němci ale ukázali sílu i bez posil z NHL loni na olympijských hrách v Pchjongčchangu.

Je nám líto, video expirovalo.
Češi trénovali v plné sestavě. Němce neřeší, ale jsou rádi za setrvání v Bratislavě

"Mají za sebou výborné výsledky. Hráli jsme s nimi dvakrát v přípravě, takže trochu přehled máme. Nečeká nás nic lehkého. Jde o mužstvo patřící do špičky. My se na něj připravujeme stoprocentně. Šli hodně nahoru, mají kvalitní hráče, kteří patří k nejlepším v NHL. Jsou tam hvězdy, které mužstvo táhnou, a výborný brankář (Philipp Grubauer z Colorada)," řekl Reichel.

Němci porazili v úterý po zdařilém výkonu Finsko 4:2. A svou sílu naznačili již v předchozích vystoupeních v Košicích. Jen zápas s Kanadou jim nevyšel, prohráli ho 1:8.

"Víme dobře, jakou mají kvalitu, abychom nic nepodcenili. Díval jsem se chvíli v televizi na jejich zápas s Finy a se Slováky. Jsou šikovní, silní a bereme je jako rovnocenného soupeře. Jako všechny ostatní. Ti soupeři jsou tady kvalitní, a pokud se někdo dostane do čtvrtfinále, hokej hrát umí. Nepřipouštíme si, že by to byl slabší soupeř než kterýkoliv jiný," zdůraznil brankář Patrik Bartošák, který zřejmě zápas odchytá.

Je nám líto, video expirovalo.
Reichel na konci nádherné kombinace ve čtvrtfinále MS 1996

Německo stejně jako Reichel vnímá jako dalšího člena světové špičky. "Posledních pár let jsou tam už i se Švýcary. V posledních letech předvádějí výborný hokej a mají výsledky. A vůbec mě nepřekvapuje, že jsou tam, kde jsou, že udělali čtvrtfinále a na olympiádě se dostali až do finále. Tam to navíc skoro vyhráli. Jenom to dokazuje, že je nesmíme absolutně podcenit," uvedl Bartošák.

Podle Reichela bylo důležité, že český tým udržel druhé místo a nemusel se stěhovat na čtvrtfinále z Bratislavy do Košic. "To je jedině dobře, že nejedeme 400 kilometrů a do jiné arény. Můžeme se tady v klidu připravit," pochvaloval si Reichel.

Měl radost, jak tým základní skupinu zvládl a vyhrál šest ze sedmi zápasů. "Mužstvo si sedlo. Má své lídry, týmového ducha, proto jsme silnější. Věřím, že se dobře připravíme a čtvrtfinále zvládneme," podotkl Reichel.

Trenéři Miloš Říha a Robert Reichel
zdroj: ČTK

Při středečním tréninku nacvičoval s Radkem Faksou teče před brankou a útočníka Dallasu jednou z ran málem trefil do hlavy a další jej už zasáhl do ramena. "Faksič chtěl nějakou střelbu kolem hlavy, tak jsem mu to tam pouštěl," vtipkoval Reichel.

"Zeptal jsem se ho, jestli mi nedá pár střel na teč. Švihem to od modré nedostřelil, tak musel golfákem. Lítalo mi to kolem hlavy a musel jsem se schovávat. Trochu jsem se bál o zdraví, co si budeme povídat," řekl Faksa s úlevou, že čtvrtfinále nestráví na marodce. "Tohle by mě ale poslalo asi rovnou do urny," dodal smějící se Faksa.

V závěru přípravy Češi trénovali samostatné nájezdy a střelec vítězného pokusu ze semifinále olympiády z Nagana proti Kanadě se svým pokusem neuspěl. "Právě jsem jim ukázal, jak se to dělat nemá. Jeden důležitý nájezd už jsem dal a tím to pro mě skončilo," usmíval se Reichel.

Jak se zatím na MS prezentoval český tým? A má na to, aby prošel do semifinále? Více v novém Hokej fokus podcastu:

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články