Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Rakušané trápili Lotyše dvě třetiny. Hartleyho svěřenci nakonec přetlačili soupeře v závěru

Po čtyřiceti minutách byl stav mezi Rakouskem a Lotyšskem nerozhodný, ale mírný favorit z Pobaltí nakonec rozhodl o výhře 5:2 v závěru zejména díky útočníkovi Rudolfsi Balcersovi, který si v zápase připsal čtyři body.

Utkání Lotyšsko – Rakousko
zdroj: Reuters autor: VASILY FEDOSENKO

V prvních dvou třetinách padly mezi Lotyšskem a Rakouskem jen dvě branky, pak se ale rozjel lotyšský gólostroj v závěru naplno. Ústřední postavou obratu byl útočník Balcers, který nejprve smazal rakouský náskok a v poslední části hry přihrál na tři góly. Jako rozhodující se ukázala hned 41. minuta, kdy v pokračující přesilovce nabil Darzinšovi, a ten zaznamenal vítěznou trefu.

Hráči kanadského trenéra Boba Hartleyho pak přetavili rostoucí tlak dalšími brankami a připsali si očekávané vítězství. Rakušanům tak nestačil ani vedoucí gól Michaela Raffla, který se prosadil ve vlastním oslabení. V utkání navíc doplatili na častá vyloučení, když inkasovali celkem 35 trestných minut.

Do první větší šance se dostali v osmé minutě Lotyši. Útočník pražské Sparty Roberts Bukarts přihrál Rihardsovi, jehož střelu vytěsnil ramenem Kickert. O čtyři minuty později Robertse Bukartse fauloval zákrokem na hlavu Peter a byl vyloučen na pět minut a do konce utkání.

Rakušané v dlouhém oslabení odolávali a v 15. minutě při něm dokonce otevřeli skóre. Pallestrang našel Michaela Raffla a útočník Philadelphie zamířil bekhendem přesně do levého horního rohu Gudlevskisovy branky.

Pokračující výhodu ale Lotyši ještě zužitkovali a za 42 sekund vyrovnal Balcers, který po Darzinšově pokusu doklepl puk bekhendem za Kickerta. "Když se zeptáte kteréhokoliv hráče, řekne vám, že ho gól nakopne. Všechny branky jsme dali po pěkných kombinacích a podařilo se nám šance využít," řekl Balcers.

Před první pauzou mohl po přečíslení s Dzierkalsem otočit stav třinecký obránce Galvinš, ale nepodařilo se mu úspěšně zakončit. Ve druhém dějství branka nepadla, Rakušanům pomohla v 37. minutě při Meijově střele horní tyč.

Po 23 vteřinách závěrečné části už Lotyši vedli. Balcers nahrál v přesilovce na pravý kruh Darzinšovi, který se trefil o protější tyč. Ve 45. minutě zamířil z pozice mezi kruhy přesně do levého horního rohu Kickertovy branky Abols a zvýšil na 3:1. "Dvě třetiny bojovali a hráli agresivně, ale my jsme věděli, že pro ně bude těžké to vydržet šedesát minut. Drželi jsme se svého herního plánu a příležitosti jsme využili," dodal Balcers.

Tříbrankový náskok Lotyšsku zařídil za tři minuty Meija, který se z levého kruhu trefil na vyrážečku rakouského gólmana. Při Marenisově vyloučení sice snížil v 56. minutě z dorážky Herburger, ale hned za 16 sekund sebral Rakušanům myšlenky na obrat Keninš povedenou střelou z levého kruhu.

"Jít s takovým týmem, jako je Lotyšsko, do třetí třetiny za stavu 1:1, co více si přát. Ale potom nás maličkosti stály zápas. Nehráli jsme, jak jsme měli. Byli jsme často vylučovaní. Oni mají dobrý tým a hráče, kteří umí dát gól. Je bez debat, že si vítězství zasloužili," uvedl Michael Raffl.

Mistrovství světa v hokeji na Slovensku – skupina B (Bratislava):

Lotyšsko - Rakousko 5:2 (1:1, 0:0, 4:1)

Branky a nahrávky: 16. Balcers (Darzinš, Freibergs), 41. Darzinš (Balcers, Blugers), 45. Abols (Balcers, Keninš), 48. Meija (Cibulskis, Blugers), 56. Keninš (Balcers) - 15. M. Raffl (Pallestrang, Herburger), 56. Heinrich (F. Hofer, Zwerger). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Stano (SR) - Dalton (Brit.), Kaderli (Švýc.). Vyloučení: 3:5, navíc Peter (Rak.) 5 min. a do konce utkání. Využití: 2:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 8917.

Lotyšsko: Gudlevskis - Galvinš, Cibulskis, Freibergs, Sotnieks, A. Kulda, Balinskis, Zile - Roberts Bukarts, Abols, Dzierkals - Darzinš, Blugers, Balcers - Keninš, Meija, Gegeris - Marenis, Rihards Bukarts, Indrašis - Batna. Trenér: Bob Hartley.

Rakousko: Kickert - Pallestrang, Heinrich, Schumnig, Unterweger, Schlacher, Wolf, Peter, Strong - M. Raffl, Herburger, Schneider - Ganahl, Komarek, T. Raffl - F. Hofer, Hundertpfund, Zwerger - Haudum, Obrist, Rauchenwald. Trenér: Roger Bader.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články