Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Prolomí Češi hradbu jménem čtvrtfinále? V cestě stojí nevyzpytatelné Německo

Třikrát za sebou znamenalo čtvrtfinále mistrovství světa pro českou hokejovou reprezentaci konečnou. Mezi nejlepší kvarteto prošla naposledy na domácím turnaji v roce 2015. Letos v Bratislavě však hned několikrát ukázala, že sílu k přerušení série "klíčových" porážek bezesporu má. Proklouzne do semifinále na úkor stříbrných medailistů z Her v Pchjongčchangu? Přímý přenos utkání Česko – Německo sledujte od 20:00 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Čeští hokejisté se radují z gólu na mistrovství světa
zdroj: REUTERS autor: Vasily Fedosenko

Od čtvrtého místa na šampionátu v Praze a Ostravě následoval pokaždé nezdar hned v úvodu play-off. Národní tým postupně prohrál čtvrtfinálovou bitvu 1:2 na nájezdy s USA, 0:3 s Ruskem a loni v Kodani 2:3 opět s USA. Německo se od senzační čtvrté pozice z roku 2010 dostalo do vyřazovací fáze třikrát a pokaždé ve čtvrtfinále ztroskotalo.

Co by mohlo platit na Německo a na co by si Češi měli dát pozor? Poslechněte si nový Hokej fokus podcast:

Němci mají v současném kádru čtyři posily z NHL a jedenáct stříbrných medailistů ze zmíněné olympiády. Z nejlepší ligy světa může finský trenér Toni Söderholm počítat s hvězdou Edmontonu Leonem Draisaitlem, dalším útočníkem Dominikem Kahunem z Chicaga, obráncem Korbinianem Holzerem z Anaheimu a brankářem Philippem Grubauerem z Colorada.

V Košicích si jeho svěřenci vedli velmi dobře. S Kanadou sice schytali debakl 1:8, druhý zámořský tým nicméně notně potrápili (1:3) a ve zbývajících střetnutích neztratili už ani bod. V úterní generálce před čtvrtfinále dokonce porazili favorizované Finsko 4:2.

Přesto se zdají být papírově nejsnadnější překážkou na cestě do bojů o cenné kovy. "Už včera jsem řekl, že je jedno, na koho narazíme. Samozřejmě že Němci vypadají nejschůdněji, ale já si myslím, že i naposledy s Finy předvedli, co umí. Odehráli velmi dobrý zápas a nebude to nic lehkého," varoval trenér Miloš Říha.

"Když jim dáte šanci a oni ji budou cítit, budou disciplinovaní a ukáznění. Budou hrát dobře v obraně a čekat na brejkové situace. Ale na druhou stranu i oni tam mají ve hře chybičky a prostor, kudy se můžeme prosadit," dodal zkušený kouč.

Nejčerstvější zkušenosti ze dvou vzájemných duelů v rámci Euro Hockey Challenge před měsícem v Karlových Varech se shodným výsledkem 5:4 nepřikládá Říha vůbec význam. "To mužstvo je úplně jiné. Neexistuje nic, co bychom si z toho vzali," vysvětlil rezolutně.

O brankáři je jasno

Sestavu, kterou pošle do boje, neprozradil. Mezi tyčemi by ale podle všeho měl zůstat Patrik Bartošák. "O gólmanovi už máme jasno. A jasné je i složení dvou formací. Uvidíme, jak budou vypadat ostatní," konstatoval Říha, jenž měl na mysli elitní útok Dominik Simon - Jakub Voráček - Michael Frolík a "plzeňskou" řadu Jan Kovář - Dominik Kubalík - Milan Gulaš.

Během středečního tréninku se do cvičení druhé útočné formace ze zápasu se Švýcary, kterou tvořili Jakub Vrána, Radek Faksa a Dmitrij Jaškin, zapojoval také Ondřej Palát, jemuž se v úterý herně dařilo.

Nabízí se možnost, že sestavou se propadne Jakub Vrána. "Vrána možná bude, možná nebude. Ono je jich ale takových víc," nechtěl Říha odkrýt karty.

Je nám líto, video expirovalo.
Češi trénovali v plné sestavě. Němce neřeší, ale jsou rádi za setrvání v Bratislavě

Při loňském čtvrtfinále si Američané dali extrémní pozor na ofenzivní esa české sestavy - Davidy Krejčího a Pastrňáka. "Tady je pro nás důležité, že máme vynikající čtyři lajny. Nesázíme jen na jednoho dva hráče. Góly si rozdělují všichni. V tom je naše síla a soupeř se těžko může zaměřit na jednoho dva hráče nebo na jednu konkrétní lajnu. Zatím nám to fungovalo," podotkl generální manažer Petr Nedvěd.

Němce považuje za velice těžkého protivníka. "Je to soupeř, s nímž se musí počítat. Časy, kdy byli jednoznačnými outsidery, jsou pryč. K žádnému podcenění nedojde," ujistil Nedvěd. "Papírově je to sice nejslabší soupeř, ale to negarantuje úspěšný výsledek," dodal.

Na mistrovství světa se Česko s Německem utkalo naposledy v roce 2015 v Praze a zvítězilo 4:2.

Pravděpodobná sestava ČR:

Bartošák - Hronek, D. Musil, Rutta, Moravčík, Gudas, Kolář, D. Sklenička - J. Voráček, Simon, Frolík - Palát, Faksa, Jaškin - Gulaš, Jan Kovář, D. Kubalík - Řepík, T. Zohorna, H. Zohorna - J. Vrána.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články