Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Přesně takový zápas jsme potřebovali, liboval si Říha. Potěšil ho Bartošák i Voráček

Zlepšená obrana, nalezení lídra a dobrý výkon gólmana. Tak se dají shrnout pozitivní poznatky, které kouč hokejové reprezentace Miloš Říha našel u týmu při dvou vítězných přípravných zápasech se Slovenskem. Jeho svěřenci dopřáli Slovákům za dvě utkání pouze jedinou gólovou radost a v přípravě vyhráli už šesté utkání.

"My to takhle nebereme, že jsme si připsali šestou výhru v přípravě. Je to jen příprava, v níž se nám vyměnilo skoro celé mužstvo. Pořád je to jen příprava a příprava to bude ještě i v Brně," řekl Říha.

Úspěch v derby proti Slovensku ho těšil z jiných důvodů. "Takový zápas jsme potřebovali. Slováci hráli oproti včerejšku daleko lépe. Od druhé třetiny hráli agresivněji a dohrávali nás, hodně bruslili, takový totální hokej v jejich podání jsme potřebovali, abychom vyzkoušeli obranu, jak na to budou hráči reagovat," prohlásil Říha.

"A myslím, že jsme zareagovali velmi dobře a chytrým způsobem s podporou vynikajícího gólmana jsme to zvládli. Okénka tam pořád jsou, ale kluci reagují na to, co po nich chceme, což je důležité," dodal Říha.

Nejvíce na dostřel pustili jeho svěřenci soupeře v průběhu druhé třetiny. Brankář Patrik Bartošák si ale nulu vzít nenechal. "Je důležité, že jsme taky vyzkoušeli gólmana," podotkl s úsměvem Říha. "Takový zápas jsme ale vážně hodně potřebovali. A kluci ho zvládli. Nepouštěli jsme se tolik do útoku, jak tomu bylo v předešlých zápasech. Trošku více jsme hlídali obranu a učili jsme se ji," dodal již vážněji.

Přes třítýdenní herní pauzu se uvedli ve výborném světle Jakub Voráček s Radkem Gudasem, hvězdné posily z Philadelphie. "Když byli na ledě, byl to jiný hokej, jiný level. Tam prostě byla hlava, hokejovost, všechno. Dodávají určitě klid i ostatním," ocenil Říha.

Útočník Voráček vedl tým do zápasu jako kapitán a tím bude patrně i pro šampionát. "Jeho role se vytvořila hned, jakmile přišel. Měl by být kapitánem i jeho mluvčím, i když jsme domluvení, že definitivně to rozhodneme v Brně. Je každopádně tím lídrem, kterého jsme v přípravných zápasech hledali, ale nenašli," prohlásil Říha.

Sám prožil úspěšný návrat na střídačku po páteční odmlce, kdy tým s ohledem na předešlé zdravotní potíže a krátkou hospitalizaci v nemocnici svěřil do rukou asistentů Roberta Reichela a Karla Mlejnka. "V televizi jsem si zápas v Trenčíně užil zase jinak. U televize má člověk větší klid a rozhled. Na střídačce je to o hodně rychlejší a blíž, všechny věci jsou daleko víc a rychleji vidět," porovnal Říha.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články