Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Pomalý start jsem očekával. Od druhé třetiny přišla neskutečná práce, řekl po Lotyšsku Říha

Po první třetině mu nebylo do zpěvu a z jeho grimas na lavičce to bylo znát. Kouči Miloši Říhovi se na stav 0:2 pro Lotyšsko nedívalo pěkně, i když přiznává, že pomalý start trochu čekal. O to více ho poté potěšilo, jak český tým ve zbytku utkání zamakal a po obratu vyhrál duel poměrem 6:3. Trenér reprezentace zároveň přiznal, že pořád hledá ideální složení.

Miloš Říha na lavičce české reprezentace
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

"Je důležité, že mužstvo je zdravé. Že se tam něco řekne a přijde impulz a práce. Ve druhé třetině přišla neskutečná práce, nebylo vidět ani jednoho hráče, že by odpočíval," pochvaloval si Říha zlepšený výkon ve druhé třetině.

"Začali těma nohama více pracovat, začali být agresivnější a dohrávat to. To, co jsme museli přijmout, jsme i rozdali, někdy to byly zbytečné fauly, to jsme si řekli taky. Myslím, že obrat jsme si zasloužili," podotkl Říha.

Dopředu prý už tušil, že začátek zápasu s Lotyši nebude příjemný. "Od rána jsem cítil, už i tím Kubou Voráčkem, že přijel jako lídr později, všichni čekali, co bude. Jestli bude hrát, nebo ne. Očekával jsem to takové. Že se nevzbudíme tak brzy," připomněl Říha noční odjezd kapitána Voráčka k porodu syna Matěje do Uherského Hradiště.

Za stavu 0:2 pocity šedesátiletého kouče na české lavičce nebyly nijak příjemné. "V klidu jsem nebyl. Ale věřil jsem, ta síla v mužstvu je. Věřil jsem, že takhle hrát dále nemůžeme. Oni jsou těžký soupeř. Když vedou, dokážou si počkat na brejkové situace. Od druhé třetiny ale proti nám neměli šanci," odechl si Říha.

Vývoj zápasu zlomila přesilová hra po vyloučení Marise Bičevskise po zákroku na Michala Řepíka na pět minut a do konce utkání. Při něm načal obrat střelou ve 26. minutě obránce Filip Hronek.

"Už z toho tlaku bylo vidět, že oni v obraně nejsou tak organizovaní. Rozhodili jsme věcmi, co jsme si řekli. Nastřelováním více puků do brankoviště, tlakem na brankáře, tlakem na obranu. Obrana se už pak rozhodí, oni už nevyhazovali puky tak důsledně. Už ani nečekali na brejky, neriskovali je. To všechno ovlivnilo zápas," podotkl Říha.

Do zápasu zařadil nově dopsané obránce Petra Zámorského a útočníka Radka Faksu. "Pořád si sedáme, zase jsme pozměnili útoky, hrál Faksa. Zase to zkoušíme v přesilovkách. Třeba Rusové a Švédové to mají dané, už si hrají na to, aby mužstvo sedlo. Kdežto my se neustále hledáme. Máme ještě tři zápasy, aby si to sedlo do dokonalosti, jakou hledáme," podotkl Říha, který nechal mimo sestavu devatenáctiletého útočníka Filipa Chytila.

Soupisku ještě rozšíří útočník Milan Gulaš z Plzně. "Konkurence je zdravá a dobrá. Nikdo nikomu nezávidí, naopak. Ti dva, co seděli - Chyťa a Guli - tam byli, byli vtažení v atmosféře, v kabině. To je pozitivní," dodal Říha.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články