Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Patnáctibodový Voráček řádí jako Růžička před 33 lety. Ale nebavme se o tom, prosil český lídr

Na mistrovství světa česká reprezentace dlouho neměla takového kapitána. Tedy myšleno takto produktivního. Jakub Voráček se opět připomněl. V posledním utkání základní skupiny B proti Švýcarsku (5:4). Gólem a dvěma asistencemi se zapsal i do historických statistik národního týmu. Na šampionátu už nasbíral 15 bodů, tolik udělal naposledy Vladimír Růžička v roce 1986.

Kapitán české reprezentace Jakub Voráček slaví se spoluhráči
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Ovšem obšírnou reakci od českého kapitána na tento úctyhodný počin nečekejte. Voráček působí klidně, krotí veškeré emoce a mluví pokorně. "Nemyslím to zle, ale nebavme se o tom," prohlásil.

Po prvním úterním utkání se srovnal na čele produktivity s Williamem Nylanderem. Švédský technik však má o jednu branku více v bilanci 4+11. Český lídr však paradoxně zažil už lepší šampionáty. "Herně se asi necítím nejlépe ze všech mistrovství, na nichž jsem byl. Ale bodově teda určitě," usmíval se vousatý útočník Philadelphie.

Přesto, proti Švýcarům byl zase důležitou osobou v obratu utkání. Český tým neměl dobrý začátek, dělal chyby a věnoval se potyčkám. Pak Voráček ujel do brejku s Janem Kovářem, přesně zakončil a bylo srovnáno.

Kladenský odchovanec pak ještě vybídl ke skórování Dominika Simona a Michaela Frolíka a připsal si dvě asistence. Opět vyhrával osobní souboje a rozdával pasy. "Hlavně fyzicky je to v pohodě. I když je konec května, kondice je zaplaťpánbůh dobrá. Před turnajem jsem malinko přibral a teď mám z čeho brát. I v osobních soubojích mám pak větší sílu," uvedl.

Podílel se na prvních třech gólech, které reprezentaci dostaly do vedení 3:1. "Je lídr, ale musíme si také uvědomit, že hraje s vynikajícími spoluhráči. Umí se postavit, umí vystřelit a vymyslet to. Všichni mu to jen přejeme, abychom měli znovu takového člověka, o kterého se mužstvo může opřít, může se o něj opřít i trenér. Zároveň ještě hezky vypadat," chválil svého svěřence kouč Miloš Říha.

Český tým si splnil díky závěrečnému risku Švýcarů a odvolání brankáře svůj cíl. Výhru 5:4 zajistil Jan Rutta. "Nacházeli jsme se v lepší pozici a zápas si vyhráli sami. Celým turnajem jsme se dostali do pozice, kdy gólmana odvolat museli. Takže si nemyslím, že jsme nakonec vyhráli šťastně," prohlásil Voráček.

Na čtvrtfinálového soupeře si národní tým počká minimálně do půl jedenácté večer. Už teď má ale Voráček jistá upozornění směrem ke klíčovému duelu turnaje. "Švýcaři to do nás po druhé třetině začali sypat a my se bohužel trochu stáhli. To se nám může později vymstít," dodal devětadvacetiletý forvard.

Čeští a slovenští vítězové bodování na MS:

1965 - Jozef Golonka, 14 bodů (6 gólů + 8 asistencí)
1976 - Vladimír Martinec, 20 bodů (9+11)
1997 - Martin Procházka a Vladimír Vůjtek, 14 bodů (7+7)
Poslední nejvyšší bodový příspěvek: 1986 - Vladimír Růžička, 15 bodů (4+11)
Jakub Voráček - před čtvrtfinále nyní 15 bodů (3+12)

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články