Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Ovečkin přijede. Nejlepší střelec NHL pomůže na mistrovství světa Rusku

Velkou posilu má ruská sborná pro nadcházející světový šampionát na Slovensku. Přijede i nejlepší střelec NHL Alexandr Ovečkin z Washingtonu. Kromě třiatřicetiletého trojnásobného mistra světa a loňského vítěze Stanleyova poháru přijedou z týmu Capitals také další útočník Jevgenij Kuzněcov a obránce Dmitrij Orlov. Trenér Ilja Vorobjov může počítat také se zadákem Nikitou Zajcevem z Toronta a floridským útočníkem Jevgenijem Dadonovem.

Ovečkin nastoupí za ruskou reprezentaci poprvé od září 2016, kdy hrál na Světovém poháru v Torontu. Na mistrovství světa bude hrát už potřinácté a vedle tří zlatých medailí (2008, 2012 a 2014) má i dvě stříbra a tři bronzy.

S 51 brankami z 81 utkání získal už poosmé Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce NHL a překonal rekord Bobbyho Hulla, který vládl kanonýrům sedmkrát. Celkem měl 89 bodů, v play-off přidal v sedmi duelech neúspěšné série 1. kola s Carolinou devět bodů za čtyři góly a pět asistencí.

Šestadvacetiletý Kuzněcov, jenž loni při cestě Capitals za Stanleyovým pohárem ovládl produktivitu play-off, je mistrem světa z roku 2012. Na světovém šampionátu hrál naposledy v roce 2017 v Německu a ve Francii, odkud si přivezl bronz.

Hráli tam i Orlov a Dadonov, kteří mají zlato z roku 2014. Zajcev si zopakuje účast z loňského šampionátu v Dánsku a na první triumf čeká. Pro Dadonova jako jediného z pětice nových posil ze zámoří skončila sezona už po základní části, ale po zranění čekal na povolení ke startu od Panthers.

S týmem sborné už se připravují brankář Alexandr Georgijev z New York Rangers a útočník Ilja Kovalčuk z Los Angeles. Dalšími jistými posilami jsou gólman Andrej Vasilevskij, obránce Michail Sergačov a nejproduktivnější hráč této sezony NHL Nikita Kučerov z Tampy Bay a další útočníci Jevgenij Malkin z Pittsburghu, Nikita Gusev z Vegas a Arťom Anisimov z Chicaga. V přípravě jsou také beci Ilja Ljubuškin z Arizony, Bogdan Kiselevič z Winnipegu a zařadí se i Jegor Jakovlev z New Jersey.

Rusko bude na šampionátu v pondělí 13. května třetím soupeřem českého týmu v základní skupině B v Bratislavě.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články